Σε τραγωδία κατέληξε χτες η προσπάθεια προσφύγων να μεταβούν στην Ιταλία, όταν νωρίς το πρωί το δουλεμπορικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε - κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες - κοντά στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δώδεκα αλλοδαποί, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά 3 - 6 χρόνων.
Στο γενικό νοσοκομείο Λευκάδας όπου μεταφέρθηκαν οι επιζώντες βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της γραμματείας Λευκάδας του ΠΑΜΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπου ενημερώθηκαν για το τραγικό συμβάν.
Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί αναποδογυρισμένο σκάφος με πρόσφυγες εντοπίστηκε στην περιοχή Πάλαιρος Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα. Από τους αλλοδαπούς που επέβαιναν σε αυτό, δώδεκα εντοπίστηκαν νεκροί, μεταξύ των οποίων, τέσσερα παιδιά από τριών έως έξι χρόνων, ενώ 15 διασώθηκαν.
Οι 15 διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Λευκάδας, της Πρέβεζας και στο Κέντρο Υγείας της Βόνιτσας, ενώ σε ετοιμότητα βρισκόταν και το νοσοκομείο Αγρινίου. Οι έρευνες συνεχίστηκαν για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι διασωθέντες στις αρχές, στο σκάφος -μήκους περίπου 7 έως 8 μέτρων- επέβαιναν και άλλα άτομα. Οι επιβαίνοντες κάλεσαν από κινητό αριθμό έκτακτης ανάγκης επειδή το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.
Οσον αφορά την υπηκοότητα των επιβατών, πιθανόν, σύμφωνα με την Αστυνομία, να είναι πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μετατόπιση βάρους, δεδομένου ότι στη θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών διαλέγουν ακτές της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας για τις παράνομες μεταφορές, επειδή υπάρχουν πολλές ερημικές τοποθεσίες στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το χτίσιμο του «φράχτη» στον Εβρο, χιλιάδες έχουν μόνη δίοδο το Αιγαίο και πολλοί από αυτούς καταλήγουν στον πάτο της θάλασσας. Στη χώρα μας, το Δεκέμβρη του 2012 πνίγηκαν 21 Αφγανοί σε ναυάγιο και τον περασμένο Μάρτη εφτά Σύροι, το Μάη δε ένα εξάχρονο παιδί. Οι σοροί τριών πνιγμένων μεταναστών εντοπίστηκαν τον περασμένο Γενάρη στη Χίο. Το πρώτο πεντάμηνο του 2013 πιάστηκαν 3.223 αλλοδαποί χωρίς χαρτιά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα έναντι 188 το πρώτο πεντάμηνο του 2012. Αυτή η μεταστροφή στα θαλάσσια περάσματα έχει αυξήσει τους κινδύνους. Τα ναυάγια αυξάνονται και τα πτώματα που ξεβράζονται στις ακτές αποδείχνουν ότι τα ευρωενωσιακά κατασταλτικά μέτρα στα σύνορα κοστίζουν πολλές ανθρώπινες ζωές.