Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

«AEGEAN» Μονοπώλιο στους αιθέρες

 

 

Απολύσεις εργαζομένων η πρώτη άμεση συνέπεια εξαγοράς της «Ολυμπιακής»

Με μία πανηγυρικού χαρακτήρα συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος των «Αερογραμμών Αιγαίου» («Aegean») Ευτ. Βασιλάκης παρουσίασε επισήμως την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της «Ολυμπιακής» έναντι 72 εκατ. ευρώ, γεγονός που καθιστά την «Aegean» αποκλειστικό πάροχο υπηρεσιών αερομεταφοράς στη χώρα μας, ιδιωτικό μονοπώλιο δηλαδή και μάλιστα με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα με τις υποσχέσεις περί μείωσης των ναύλων εσωτερικού, αλλά και μεγαλύτερη κάλυψη προορισμών σε ολόκληρη τη χώρα που μοίρασε αφειδώς ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, ανακοίνωσε και επισήμως μείωση θέσεων εργασίας που θα προκύψει από την ενοποίηση των υπηρεσιών των δύο αεροπορικών εταιρειών με σκοπό την εξοικονόμηση 35 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πλέον η «Aegean» διαθέτει στόλο 45 αεροσκαφών, απασχολεί - προσωρινά - 2.090 υπαλλήλους, ενώ εκτιμάται ότι το 2013 θα κλείσει με 800 εκατ. κύκλο εργασιών και 8,4 εκατ. επιβάτες.

Με δεδομένη τη μείωση των επιβατών εσωτερικού το τελευταίο διάστημα αλλά και τις αρνητικές προβλέψεις για την εγχώρια αεροπορική κίνηση στο άμεσο μέλλον, η επέκταση κερδοφορίας της εταιρείας εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από την προσέλκυση πελατών από το εξωτερικό και στο πλαίσιο αυτό αυξάνονται κατά 15 οι νέοι προορισμοί σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αλλά και ανάπτυξη δρομολογίων στους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ξεκαθάρισε ότι ακόμη και μετά την εξαγορά, τα μεγέθη του ενιαίου σχήματος δεν μπορούν να συγκριθούν με τους ευρωπαϊκούς αεροπορικούς κολοσσούς, δημιουργεί ωστόσο μία «σταθερή αφετηρία» με την οποία είναι πιθανό να αντισταθεί στον ισχυρό ανταγωνισμό, με την προϋπόθεση ότι το επιχειρησιακό πλάνο των επόμενων ετών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ετσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγοράς της εταιρείας μόνο για το πολύ άμεσο μέλλον...

Πάντως, με την εξαγορά της «Ολυμπιακής» - η οποία διατηρεί το εμπορικό της σήμα και θα λειτουργεί ως θυγατρική της «Aegean» - αναμένεται μεγάλος αριθμός απολύσεων και στην εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών «Olympic Handling», εξαιτίας της συρρίκνωσης του έργου της εταιρείας, μιας και ο βασικός της πελάτης έχοντας αλλάξει ιδιοκτησία, θα εξυπηρετείται από άλλη εταιρεία παροχής επίγειας εξυπηρέτησης στα μεγαλύτερα αεροδρόμια. Οπως έχει διαρρεύσει, η «Olympic Handling» θα διατηρήσει μόνο την επίγεια εξυπηρέτηση της «Olympic Air» στα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τις άγονες γραμμές, δηλαδή σε Κάλυμνο, Νάξο, Ικαρία, Σητεία, Σύρο, Αστυπάλαια, Κύθηρα, Κάσο, Καστελόριζο, Λέρο και Μήλο.

Παράλληλα, η διοίκηση της «Olympic Handling» ανακοίνωσε επίσημα ότι ανέθεσε σε ειδική εταιρεία την αλλαγή του εμπορικού της ονόματος, ενέργεια που συνδικαλιστές του χώρου συνδέουν με τις επικείμενες αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους. Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι στους σχεδιασμούς της διοίκησης είναι να απολυθεί μέχρι και το 80% του υπάρχοντος προσωπικού και όσοι παραμείνουν θα απασχολούνται στην εξυπηρέτηση κυρίως μικρότερων αεροδρομίων. Οπως τόνισε άλλωστε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ευτ. Βασιλάκης, «για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, όταν μιλάμε για ενοποίηση υπηρεσιών και για ενοποίηση υποστήριξης, φυσικά σημαίνει ότι, ναι, θα υπάρξουν και απώλειες θέσεων εργασίας»...