Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απευθύνεται, με επιστολή του, προς τους μαθητές ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Το ΠΑΜΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του:
«Η δικτατορία που κράτησε επτά χρόνια δεν ήταν έργο μόνο ορισμένων "ακραίων". Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος π.χ. σε ομιλία τους προς τους εφοπλιστές (19 Μάρτη 1968) είπε: "Θα σας παράσχω το παν", τους είπε επίσης "Ελθέτε προς ημάς και πέστε μας τι θέλετε. Εκ προοιμίου σας βεβαιώ, ότι η κυβέρνησις θα σας το δώση".
Αποδεικνύεται ότι ήταν ανάγκη του συστήματος για να προστατέψει τα συμφέροντα αυτών που είχαν τον πλούτο.
Η δικτατορία ήταν ένα καθεστώς τρόμου -με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές, εκτελέσεις- που υπεράσπιζε την εξουσία των εκμεταλλευτών. Τα μονοπώλια βγήκαν ενισχυμένα απ' τη χουντική διακυβέρνηση. Τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν, ενώ εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, το εργατικό κίνημα έζησε το βούρδουλα της καταστολής.
Τα πρώτα χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας, κυριαρχούσε ακόμα ο φόβος και η ηττοπάθεια. Πολλοί ήταν αυτοί που λέγανε "η δικτατορία δεν πέφτει, είναι ανίκητη". Ομως ο λαός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Οι εργάτες, οι αγρότες, η νεολαία βγήκαν στους δρόμους. Εγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.
Αγαπητέ μαθητή και μαθήτρια,
σκέψου τι κρύβεται πίσω από τις ωραίες λέξεις "δημοκρατία" και "ελευθερία". Ρώτα: Δημοκρατία και ελευθερία για ποιον; Για ποια δημοκρατία μιλάνε τάχα σήμερα υποκριτικά όλα τα άλλα κόμματα; Οποιος απεργεί απολύεται, όποτε ξεσηκώνεται ο λαός, του επιτίθενται. Μαθητές λιποθυμάνε στα σχολεία από την πείνα, και οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους για δημοκρατία»!
Το ΠΑΜΕ σημειώνει ακόμα ότι εκείνες τις μέρες οι μαθητές πήραν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις - οργάνωσαν κι αυτοί τον αγώνα τους! Πήγαιναν στο χώρο του Πολυτεχνείου μετά το σχολείο, είχαν κι αυτοί αιτήματα για τη δημοκρατία στα σχολεία, για τα δικαιώματά τους.
Και καλεί τους μαθητές σήμερα:
«Οργανώστε επισκέψεις στο Πολυτεχνείο, απαιτήστε το από τους εκπαιδευτικούς σας. Εμείς οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ θα το κάνουμε! Πάρτε τον λόγο στις γιορτές του Πολυτεχνείου, κάντε τις ζωντανές, επίκαιρες. Δείξτε ταινίες, διαβάστε ποιήματα, τραγουδήστε τραγούδια που δείχνουν το δρόμο. Συνεχίστε τον αγώνα. Μέσα απ' τα 15μελή και τα 5μελή. Για καλύτερη ζωή. Για καλύτερο σχολείο. Για ένα μέλλον όπως το ονειρεύεστε κι όπως το δικαιούστε. Οι λαοί μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω»!