Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ 1.000 ΕΥΡΩ «Αλλα λόγια» από την κυβέρνηση για το αίτημα του ΚΚΕ

 

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του Θανάση Παφίλη

 

Με «ήξεις αφήξεις» προσπάθησε χτες η κυβέρνηση να παρακάμψει το αίτημα του ΚΚΕ να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους, ενόψει του Πάσχα. Το αίτημα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες.

«Γνωρίζουμε ότι μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν λύνει το πρόβλημα. Ωστόσο, θα μπορούσε να δώσει μια μικρή ανάσα. Σας ρωτούμε, λοιπόν, τι μέτρα θα πάρετε μπροστά στις γιορτές; (...) Θα δώσετε έκτακτο επίδομα στις οικογένειες των ανέργων ύψους 1.000 ευρώ για να κάνουν γιορτές, ναι ή όχι;», ρώτησε ο Θ. Παφίλης και έθεσε συνολικά τα μέτρα που διεκδικεί το ΚΚΕ με την πρόταση νόμου για την ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Απαντώντας στην Ερώτηση, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου παρέπεμψε στη διανομή του «πρωτογενούς πλεονάσματος», λέγοντας ότι «το κοινωνικό μέρισμα θα κατευθυνθεί ακριβώς στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα, στους φτωχούς και τους ανέργους». Για την έκτακτη επιδότηση, είπε ότι «μπορούμε να συνεννοηθούμε μέσα στο πλαίσιο και το πνεύμα της δικής σας πρότασης, ούτως ώστε μέσα από τις αποφάσεις των επόμενων ημερών να διασφαλίσουμε ότι οι άνεργοι - και ιδιαίτερα οι μακροχρόνια άνεργοι - θα έχουν θέση σ' αυτήν την εφάπαξ ενίσχυση ενόψει των γιορτών».

Παρά την επιμονή του Θ. Παφίλη να απαντήσει συγκεκριμένα για τα 1.000 ευρώ, αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση, επαληθεύοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει ελάχιστα σε πολύ λίγους, παρά τις οξυμένες ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των ανέργων. Ο υφυπουργός επισήμανε ακόμα ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι απαλλαγές και η προστασία, αλλά και η εύρεση και η ευκαιρία για την εργασία και την απασχόληση», με τα προγράμματα της τζάμπα εργασίας που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ.

«Πάρτε τα απ' τους βιομήχανους!»

«Να πάρετε 300.000 ευρώ έκτακτη εισφορά από τις 500 επιχειρήσεις, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους. Τόσα έχουν, δισεκατομμύρια», ήταν η επισήμανση του Θ. Παφίλη απέναντι στην άρνηση του υφυπουργού να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως «όλη η συζήτηση ότι το βασικό είναι να επανέλθουν οι άνεργοι στην εργασία παραπέμπει στη "Δευτέρα Παρουσία". Εδώ υπάρχει άμεση ανάγκη».

Σημείωσε ότι ακόμα και αν ισχύουν τα στοιχεία της κυβέρνησης ότι επιδοτούνται 230.000 άνεργοι, «το 1.300.000 πώς θα ζήσει; Πολύ δε περισσότερο παίρνοντας υπόψη τη φοροκαταιγίδα που έχετε θεσμοθετήσει, που δέρνει κυριολεκτικά όλον τον κόσμο; Τι θα πείτε σε αυτόν τον κόσμο; Δεν μπορεί ούτε να πληρώσει ούτε και να ζήσει».

Αναφερόμενος ειδικά στα περί «αντιμετώπισης της ανεργίας με την ανάπτυξη που θα αυξήσει και την απασχόληση», σημείωσε ότι «οποιαδήποτε αντιμετώπιση, που και αυτό θα αφορά ένα μικρό ποσοστό ανεργίας, θα γίνει σε ερείπια εργασιακών σχέσεων και σε συνθήκες γαλέρας. Ηδη παγιώνει η ΓΣΕΕ τη συμφωνία που κάνει με τους εργοδότες στα 511 ευρώ τον κατώτατο μισθό. Παράλληλα, οι ελαστικές σχέσεις αυξάνονται δραματικά και δουλεύει κόσμος με 200 και 300 ευρώ. Πώς θα ζήσει αυτός ο κόσμος με 200 και 300 ευρώ; Τι συνθήκες είναι αυτές; Μεσαίωνα δεν είναι; Για ποια λοιπόν αντιμετώπιση της ανεργίας μιλάτε;».