Η σφαγή του Σάρπβιλ
1960 Η Σφαγή του Σάρπβιλ: Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών. Από τα πυρά των αστυνομικών σκοτώνονται 69 διαδηλωτές και τραυματίζονται 180. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
1685 Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
1800 Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων (Επτάνησα). Το νεοσύστατο κράτος θα ήταν αυτόνομο, με εγγυητή της ανεξαρτησίας του τη Ρωσία, αλλά φόρου υποτελές στο σουλτάνο.
1872 Η εφημερίδα «Παλιγγενεσία» δημοσιεύει άρθρο εναντίον της Διεθνούς Εταιρείας, δηλαδή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Η καταδίωξις ίσως είναι το προσφορότερον φάρμακον κατά της επαράτου εταιρείας, ης τα μέλη εστρατολογήθησαν εκ των κατωτάτων στρωμάτων της ευρωπαϊκής κοινωνίας και εκ φιλοταράχων και διεφθαρμένων». Πρόκειται για δήλωση που καταδείκνυε τις προθέσεις της ελληνικής αστικής τάξης απέναντι στις ανερχόμενες σοσιαλιστικές ιδέες.
1910 Ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ). Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στη χώρα μας οδηγεί αντικειμενικά στην αύξηση της εργατικής τάξης. Διανύοντας τα πρώτα βήματα της ταξικής της αφύπνισης και συνδικαλιστικής της οργάνωσης, η εργατιά της χώρας μας προχωρά την περίοδο αυτή στην ίδρυση μιας σειράς σωματείων, που ενώνονται σε ομοιοεπαγγελματικές οργανώσεις και Εργατικά Κέντρα. Καθοριστικός στις εξελίξεις και τις ζυμώσεις αυτές υπήρξε ο ρόλος των σοσιαλιστών.
1919 Μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία, η επανάσταση ξεσπά και στην Ουγγαρία. Το Σοβιέτ της Βουδαπέστης ανακηρύσσει την Ουγγαρία Σοβιετική Δημοκρατία. Τρεις μέρες αργότερα αρχίζει η οργάνωση του Κόκκινου Στρατού. Η σοβιετική εξουσία διατηρήθηκε έως την 1η Αυγούστου 1919. Στη σύντομη διάρκειά της κατάφερε να προωθήσει μια σειρά ριζοσπαστικά μέτρα όπως την εθνικοποίηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων, των μεταφορών και των τραπεζών, το μονοπώλιο του εξωτερικού εμπορίου, την αύξηση των μεροκάματων των εργατών κατά μέσο όρο 25%, την εφαρμογή του οκτάωρου, τη δήμευση των τσιφλικιών κλπ.
Ωστόσο, η σοβιετική εξουσία σύντομα ανατράπηκε ως αποτέλεσμα του οικονομικού αποκλεισμού και της ένοπλης στρατιωτικής επέμβασης των δυνάμεων της Αντάντ, της όξυνσης της επιθετικότητας της εσωτερικής αντεπανάστασης και της συνθηκολόγησης - προδοσίας από μέρους των σοσιαλδημοκρατών. Όμως, παρά την ήττα, η ουγγρική επανάσταση και η εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας στη χώρα είχε τεράστια διεθνή σημασία, αφού μεταξύ άλλων απέδειξε ότι η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και η εγκαθίδρυση της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, δεν ήταν λάθος της ιστορίας ή ρωσική ιδιαιτερότητα, αλλά ιστορική αναγκαιότητα.
1920 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Χιώτης. Ανάμεσα στις πολλές επιτυχίες του, το «Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα», «Ηλιοβασιλέματα» κ.ά.
1934 Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά των μεγάλων ξένων εταιρειών. Παρά τα απαγορευτικά μέτρα, τις περιπολίες του στρατού και της χωροφυλακής και τις πάνω από 40 συλλήψεις, 7.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Άρεως.
1937 Αντιδικτατορικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα Χανιά της Κρήτης με την ευκαιρία του μνημόσυνου του Ελευθέριου Βενιζέλου. Στέλεχος του Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΚΚΕ) μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος που ξέσπασε σε ζητωκραυγές και συνθήματα κατά της δικτατορίας Μεταξά.