Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Θέσεις στα μέτρα των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας

 

ΣΥΡΙΖΑ

Ως αντιπαράθεση των δύο μειγμάτων διαχείρισης της κρίσης και της αναιμικής ανάκαμψης προς όφελος των καπιταλιστών, παρουσίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης τις ευρωεκλογές. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Επίκαιρα» ανέφερε πως οι δυνάμεις της διαχείρισης καταθέτουν δύο σχέδια, παρέλειψε ωστόσο να πει ότι αφορούν αμφότερα την υλοποίηση του ίδιου στόχου. Ισχυρίστηκε ότι «σε αυτές τις εκλογές θα αναμετρηθούν δύο κατ' ουσίαν σχέδια (...) ένα του νεοφιλελευθερισμού και των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας, και το άλλο που εκφράζεται με την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την θέση του Προέδρου της Κομισιόν, που σηματοδοτεί μια διαφορετική αντίληψη».

Το πόσο διαφορετική είναι η αντίληψη που σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν είχε ο ίδιος απαντήσει λίγο πιο πριν, δηλώνοντας ότι «το μέγεθος του χρέους είναι τέτοιο που επιβάλει τη διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του για να καταστεί βιώσιμο, στο πλαίσιο πάντα μιας αναπτυξιακής εναλλακτικής στρατηγικής». Δηλαδή, κούρεμα του χρέους, εξοικονόμηση πόρων, στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης απ' τον κρατικό κορβανά και ψίχουλα στο λαό, ώστε να εκτονώνεται ανώδυνα η οργή του.

Απ' τη σκοπιά, άλλωστε, της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ο Π. Σκουρλέτης επεσήμανε την «καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος», συσκοτίζοντας ωστόσο πως αυτό διαμόρφωσε προϋποθέσεις απαραίτητες για την καπιταλιστική κερδοφορία και οι οποίες περιγράφονταν σε όλες τις συνθήκες της ΕΕ δεκαετίες πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Απ' την ίδια σκοπιά, ανέφερε σε ερώτηση για τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δημόσιες επιχειρήσεις: «Στο πλαίσιο της δικιάς μας αντίληψης για την οικονομία οι στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις πρέπει να είναι δημόσιες (...) Αν πράγματι διαπιστώνουμε την ανάγκη να προωθηθεί ένα σχέδιο παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία. Ο μύθος ότι οι τυφλές δυνάμεις της αγοράς θα τα λύσουν όλα από μόνες τους έχει καταπέσει προ πολλού».

Το δημόσιο ως εργαλείο που θα βοηθήσει την καπιταλιστική οικονομία να ξεκολλήσει απ' την κρίση, να αναπτυχθεί, δεν έχει τίποτα θετικό να προσφέρει στο λαό αφού θα υπηρετεί συμφέροντα ξένα και εχθρικά προς τα δικά του.