Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Η «επενδυτική ελκυστικότητα» των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών

 

«Αγωνία» των ελληνικών διπλωματικών υπηρεσιών για τους ρυθμούς διείσδυσης των εγχώριων μονοπωλίων στην περιοχή

 

Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού

Οπως είναι επόμενο, η διείσδυση μονοπωλίων του ευρωατλαντικού άξονα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες οδηγεί την ελληνική αστική τάξη να εστιάζει στις εξελίξεις και σε μια σειρά άλλες χώρες, πέραν της Ουκρανίας, όπως είναι η Αρμενία, η Μολδαβία και το Αζερμπαϊτζάν.

Σε αυτήν τη βάση, είναι χαρακτηριστική η «αγωνία» που εκφράζουν οι διπλωματικές υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το γεγονός ότι δεν προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς η διείσδυση των ελληνικών μονοπωλίων στην εν λόγω γεωγραφική ζώνη της Ευρασίας.

Χαρακτηριστικά είναι π.χ. όσα έγραφε το γραφείο ΟΕΥ στο Μπακού, στην ετήσια έκθεση για το 2013 (δημοσιεύτηκε τον Ιούνη 2014), για όσα συμβαίνουν στο Αζερμπαϊτζάν: «Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά για την ελληνική πλευρά (...) Εξαγώγιμα είδη είναι κυρίως φαρμακευτικά προϊόντα, γλυκά, πέτρες (σ.σ: αναφέρεται σε εξαγωγή διακοσμητικής πέτρας για επένδυση ξενοδοχειακής μονάδας), τεχνουργήματα, ανελκυστήρες, μηχανήματα, είδη αθλητικού ρουχισμού, σιδηροτροχιές, χρώματα, βερνίκια, ενδύματα από γουνοδέρματα (η ελληνική γούνα απολαμβάνει εξαιρετικής φήμης στο Αζερμπαϊτζάν), χαρτιά, συσκευές κλιματισμού, οχήματα ειδικών χρήσεων, ελαιόλαδο, ενδύματα, αλουμίνιο, χρώματα, βερνίκια, κ.ά.».

 

Η ενίσχυση της διασύνδεσης πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών (όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία) με την ΕΕ, «φουντώνει» τις βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή

Το Γραφείο ΟΕΥ σημειώνει ότι «ενώ το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί ετησίως μεγάλες εισαγωγές προϊόντων (λ.χ. 10,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ για το 2013) η Ελλάδα παραμένει ασήμαντος εμπορικός του εταίρος, παρά το γεγονός ότι η γκάμα των εξαγώγιμων προϊόντων της θα επέτρεπε, κατόπιν καταβολής αναγκαίων προσπαθειών, την είσοδό τους στην εδώ αγορά. Ως προσπάθειες εννοούμε την αύξηση του βαθμού γνωριμίας των ελληνικών προϊόντων στο αζερικό καταναλωτικό κοινό με στοχευμένες εκδηλώσεις (ενημερωτικές ημερίδες, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, διαφημιστικές καταχωρήσεις, εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, προσκλήσεις εμπορικών επισκεπτών κ.ά.) τις οποίες θα έπρεπε να επιδιώκει η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, αφού θεωρούνται αυτονόητες και υλοποιούνται εδώ και χρόνια από τις ανταγωνίστριές μας χώρες, με αποτέλεσμα τα προϊόντα τους να βρίσκονται στα ράφια των αζερικών καταστημάτων».

Σκιαγραφώντας τις υπάρχουσες «Προοπτικές συνεργασίας «Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν» στην ετήσια έκθεσή του, το Γραφείο ΟΕΥ αναφέρεται σε: «Συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στον κατασκευαστικό τομέα (οδικοί άξονες, έργα υποδομής, σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, άλλα έργα υποδομής στην Ενέργεια)», «συμμετοχή σε έργα ΑΠΕ (η ανάπτυξή τους αποτελεί προτεραιότητα της αζερικής κυβέρνησης για τα προσεχή έτη)», «μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων», «ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα της Υγείας (φαρμακευτική βιομηχανία, έργα υποδομής νοσοκομείων, ιδιωτικά διαγνωστικά και θεραπευτικά έργα)», «ενίσχυση του τουρισμού», «συμβουλευτικές υπηρεσίες», «μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της γεωργίας», «συνεργασία στους τομείς ναυτιλίας και τηλεπικοινωνιών» κ.ά.

Σοβαρές πιθανότητες διείσδυσης για «καινοτόμα» μονοπώλια

Σημειωτέον, αναφερόμενο το γραφείο ΟΥΕ του Μπακού σε πετυχημένες παρουσίες ελληνικών επιχειρήσεων στο Αζερμπαϊτζάν, εστίασε στην παρουσία (19-21/11, στο εκθεσιακό κέντρο του Μπακού, στη «μεγαλύτερη ετήσια έκθεση περιβαλλοντικών τεχνολογιών στην ευρύτερη περιοχή της Κασπίας, με την επωνυμία Caspian-Technologies for the Environment») του ομίλου «Πλαστικών Θράκης ΑΕ».

«Οπως μας εξήγησαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας» γράφει το σημείωμα του ΟΕΥ «στόχος τους είναι η προώθηση στο Αζερμπαϊτζάν των γεω-συνθετικών (geo-composites) προϊόντων τους, ιδίως δε των μεμβρανών - πλεγμάτων στεγανοποίησης ΧΥΤΑ. Συγκρατείται το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αζέρος υπουργός Οικολογίας και Φυσικών Πόρων, κ. Huseyngulu Baghirov, για την τεχνολογία της ελληνικής εταιρείας, συνομιλώντας επί μακρόν με τους εκπροσώπους της (σε αντίθεση με τη σύντομη παρουσία του στα περισσότερα περίπτερα) και, στη συνέχεια, παραπέμποντάς τους για περαιτέρω διευκρινίσεις στον αρμόδιο βοηθό του».

«Τα ανωτέρω», τονίζει το γραφείο ΟΕΥ Μπακού, «καταδεικνύουν, κατά την εκτίμησή μας, τις σοβαρές πιθανότητες διείσδυσης στο Αζερμπαϊτζάν εκείνων ιδίως των ελληνικών εταιρειών οι οποίες διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας»...

«Ευκαιρίες» για το κεφάλαιο και σε Αρμενία και Μολδαβία

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά την Αρμενία, το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Ερεβάν, σε δελτίο του στα μέσα Νοέμβρη, αποτύπωνε ακριβώς την ολοένα και πιο ισχυρή διασύνδεση της αρμενικής οικονομίας με την ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για ελληνικά κεφάλαια που επιδιώκουν «μπίζνες» με την αρμενική αστική τάξη:

«Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Garegin Melkonyan δήλωσε ότι είναι ισχυρή επιθυμία της αρμενικής κυβέρνησης η διατήρηση του καθεστώτος ενισχυμένων γενικευμένων προτιμήσεων (GSP+) για τις εξαγωγές προϊόντων προς την ΕΕ.

Με βάση το συγκεκριμένο καθεστώς, περίπου 3.300 προϊόντα αρμενικής καταγωγής εισάγονται στην ΕΕ με μηδενικό δασμό και 3.900 με μειωμένους δασμούς. Τα βασικά μέταλλα καλύπτουν το 78% των προϊόντων, τα κλωστοϋφαντουργικά το 18% και τα τρόφιμα το 2%.

(...)Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αρμενίας και συμβάλλει σε ποσοστό 30% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της χώρας 39,4% του συνόλου των εξαγωγών και 26,5% των εισαγωγών».

Αντίστοιχα, το Γραφείο ΟΕΥ της πρεσβείας στο Κίεβο, το οποίο παρακολουθεί και τη Μολδαβία, έγραφε στο Μηνιαίο Οικονομικό Δελτίο του Οκτώβρη, σχετικά με τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του μολδαβικού νομίσματος «λέι», την υποτίμησή του έναντι του δολαρίου.

«Το λέι», ενημέρωνε τους κάθε λογής ενδιαφερόμενους επενδυτές, «θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την εξέλιξη της περιφερειακής κρίσης, την οικονομία της Ζώνης του ευρώ και της Ρωσίας, αλλά και την εξέλιξη των τιμών συναλλάγματος των δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Μολδαβίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

«Κατά πάσα πιθανότητα» διακινδύνευε μια πρόβλεψη, «η περιφερειακή κρίση θα συνεχιστεί και θα επηρεάσει σοβαρά την οικονομία εν μέσω προβλέψεων βραδύτερης ανατίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Ετσι, το εθνικό νόμισμα θα είναι κάτω από ισχυρή εξωτερική πίεση και θα χάσει έδαφος, όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές». Βέβαια, κάτι τέτοιο σε μεγάλο βαθμό ωφελεί όποιους «επενδυτές» θέλουν να διεισδύσουν στη χώρα, έχοντας «σκληρό» νόμισμα στα χέρια τους.

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014