Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ» Νέο «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους καπιταλιστές

 

Ενδεικτική η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

 

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της αναρχίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα

Η «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών» είναι ένα ζήτημα που συναντιέται όλο και πιο συχνά στα επίσημα κείμενα μιας σειράς διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων (G-20, ΕΕ, APEC κ.τ.λ.)

Εκτός από άλλα ζητήματα (π.χ. ανησυχία καπιταλιστών για τη «διατάραξη» της παραγωγικής διαδικασίας, «κόντρες» μεταξύ ανταγωνιστών), η έγνοια για την «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών» συνδέεται και με νέα πεδία δράσης για τα μονοπώλια που, στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, αναζητούν τομείς διοχέτευσης των λιμναζόντων κεφαλαίων. Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία για την «κλιματική αλλαγή και τη συνεργασία στον τομέα της καθαρής Ενέργειας», που υπέγραψαν ΗΠΑ - Κίνα στο Πεκίνο τον περασμένο Νοέμβρη, όπου αποτυπώνεται καθαρά ότι μια σειρά από πολυεθνικές ιεραρχούν τομείς που συνδέονται με τις λεγόμενες «εναλλακτικές μορφές Ενέργειας».

«Καινοτομία» και «βιώσιμη ανάπτυξη»

«Τα οικονομικά στοιχεία κάνουν όλο και περισσότερο καθαρό ότι η έξυπνη δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή μπορεί να κατευθύνει την καινοτομία, να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να φέρει ευρέως οφέλη - από βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια, βελτιωμένη δημόσια υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής...», επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο που υπογράφουν Ουάσιγκτον και Πεκίνο. «Οι δύο πλευρές προτίθενται να συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τον πολιτικό διάλογο και την πρακτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην προηγμένη τεχνολογία άνθρακα, την πυρηνική ενέργεια, το σχιστολιθικό αέριο και την ανανεώσιμη ενέργεια, που θα συμβάλει να βελτιστοποιηθεί το ενεργειακό μείγμα (σ.σ. ο συνδυασμός χρήσης διαφόρων μορφών Ενέργειας)...»

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές κατέληξαν, μεταξύ άλλων, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως: Η ενεργειακή «απόδοση των κτιρίων» (σ.σ. όρος που έχει καθιερωθεί για να αποδίδει την ποσότητα της Ενέργειας που «καταναλώνει» ένα κτίριο και συνδέεται με την ανάπτυξη τεχνικών κατασκευαστικών πιο φιλικών προς το περιβάλλον), που θα δώσει ώθηση σε επιχειρήσεις κατασκευαστικές, αλλά και από τον κλάδο της Ενέργειας. Τα «έξυπνα αυτοκίνητα» που αφορά προηγμένα αυτοκίνητα που θεωρούνται ακίνδυνα για το περιβάλλον, και θα δώσει ανάσα σε αυτοκινητοβιομηχανίες.

Συμφώνησαν, ακόμα, να εγκαινιάσουν μια «πρωτοβουλία» για τη διάδοση πόλεων «έξυπνων», με «χαμηλά» επίπεδα χρήσης άνθρακα, να προωθήσουν το εμπόριο σε «πράσινα αγαθά» («καθαρές» τεχνολογίες Ενέργειας), αλλά και την ανάπτυξη «πιλοτικών προγραμμάτων» και «μελετών σκοπιμότητας σε τομείς όπως και η ηλιακή ενέργεια, τα «έξυπνα δίκτυα».

Η παραπάνω διμερής συμφωνία είναι ενδεικτική της «κινητικότητας» που υπάρχει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο: Τα επιτελεία του κεφαλαίου «ανιχνεύουν» νέα πεδία δραστηριοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη και μια σειρά δεδομένα στον παγκόσμιο «ενεργειακό χάρτη». Πέρα από τις συνηθισμένες μορφές Ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στο παιχνίδι μπαίνουν δυναμικά οι νέες μορφές Ενέργειας που αξιοποιούνται και ως εργαλείο που χρησιμοποιείται στην προσπάθεια που κάνουν αστικές τάξεις και τμήματα του κεφαλαίου να αναβαθμίσουν τη θέση τους σε σχέση με ανταγωνιστές τους.

«Η λύση είναι η ενεργειακή αγορά»

Οτι οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες των καπιταλιστών συνδέονται και με τις ανακατατάξεις στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά ομολόγησε πριν από μερικούς μήνες (Φλεβάρης 2014) και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, μιλώντας στην Ινδονησία, στο πλαίσιο ομιλιών που έκανε σε διάφορες χώρες, απευθύνοντας αμερικανική «έκκληση» για τη «διάσωση του περιβάλλοντος».

Απαντώντας στο ερώτημα στο πώς μπορούν να απαντηθούν οι «προκλήσεις» των κλιματικών αλλαγών, επισήμανε: «Η παγκόσμια ενεργειακή αγορά είναι το μέλλον. Η λύση στις κλιματικές αλλαγές είναι η ενεργειακή πολιτική. Αυτή η αγορά είναι προορισμένη να είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ γνωρίσει ο κόσμος. Μέχρι το 2035, οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα αναμένεται να φτάσουν σχεδόν τα 17 τρισ. δολ. Αυτό ξεπερνά το συνολικό ΑΕΠ της Κίνας και της Ινδίας μαζί... Με μερικές έξυπνες επιλογές, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι η έξυπνη Ενέργεια είναι η πιο ελκυστική επένδυση στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα».

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την ενεργειακή «ασφάλεια» κάθε δύναμης συμμαχίας ιμπεριαλιστών όχι μόνο να κλιμακωθεί, αλλά και θα επεκταθεί δραστικά και σε μια σειρά νέους τομείς του πλούτου των λαών (αέρας, νερό, άλλα ορυκτά).

Η παρέμβαση Κέρι στην Ινδονησία (που είναι η τρίτη χώρα σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μετά από Κίνα - ΗΠΑ) έτυχε μεγάλης προβολής. Καθόλου τυχαία. Η Ινδονησία είναι μια ταχύτατα αναδυόμενη οικονομία, χώρα με τεράστιο φυσικό πλούτο και «προνομιακή» γεωγραφική θέση, μέλος του G-20 και ανερχόμενη δύναμη στην Ασία και όχι μόνο. Δηλαδή, είναι για πολλούς λόγους μια περιοχή με μεγάλο ενδιαφέρον για τους «επενδυτές».

“Ριζοσπάστης” Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014