Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Σε κινητοποίηση για τρίτη μέρα βρίσκονται σε αρκετές πόλεις της Κολομβίας οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό μαζί με συνδικάτα εργαζομένων, ενάντια στην προωθούμενη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας από την αντιδραστική κυβέρνηση, που οδηγεί σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Με πρωτοβουλία της Μπολιβαριανής Ομοσπονδίας Εργαζομένων της Βενεζουέλας πραγματοποιήθηκε χτες διαδήλωση στα γραφεία της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων καταγγέλλοντας τις τεχνητές ελλείψεις τροφίμων που προκαλούν οι βιομήχανοι για να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τη δέσμευσή τους να «βοηθήσουν» με εξοπλισμό και με πληροφορίες το Ιράκ για να κατασταλεί η αυξανόμενη δράση της ισλαμιστικής «Αλ Κάιντα» εξέφρασαν στον Ιρακινό πρωθυπουργό, αλ Μάλικι, Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τους οποίους συναντήθηκε. Ο Μάλικι έγινε στόχος επικρίσεων για υπόθαλψη και υποδαύλιση εθνοτικών και σεχταριστικών τριβών. Από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 5.500 άνθρωποι. Χτες, επίσης, εκατοντάδες μουσουλμάνοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τους 44 χριστιανούς που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι σε επίθεση ενόπλων σε εκκλησία στη Βαγδάτη, δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στους συμπατριώτες τους.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αντιδράσεις προκαλεί στα συγκροτήματα του αστικού Τύπου το νέο ρυθμιστικό όργανο που θεσπίζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κάμερον με πρόσχημα τον περιορισμό των σκανδαλοθηρικών δημοσιευμάτων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής από τα ΜΜΕ, αλλά και μέτρα όπως τσουχτερά πρόστιμα που ξεπερνούν και το 1.000.000 ευρώ για τους παραβάτες.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στην Ταϊβάν, με αποτέλεσμα να προκληθούν κάποιες μικρές ζημιές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα, ή να σημειωθούν καταστροφές, σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση. Ο σεισμός σημειώθηκε 45χλμ ν/δ της πόλης Χούα - Λιέν και το εστιακό του βάθος ήταν 9,3 χλμ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Βουτιά θανάτου από τον 30ό όροφο της πολυκατοικίας του έκανε 10χρονος Κινέζος μαθητής, μετά από παρατήρηση του δασκάλου του που τον καλούσε, επειδή απέτυχε να γράψει την αυτοκριτική του, να πηδήξει από την πολυκατοικία του, γιατί ήταν φλύαρος στην τάξη. Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό που έλαβε χώρα στην πόλη Τσενγκντού.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Δεκάδες χιλιάδες Μοζαμβικιανοί διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα Μαπούτο και σε άλλες δύο μεγάλες πόλεις της χώρας διεκδικώντας ειρήνη και τερματισμό των εχθροπραξιών που πραγματοποιεί από τον περασμένο Απρίλη το αντιπολιτευόμενο πρώην ένοπλο κίνημα RENAMO σε βάρος του στρατού και πολιτών. Οι διαδηλώσεις γίνονται ενώ εντείνονται οι φόβοι για ανάφλεξη του εμφυλίου που είχε τερματιστεί προ 20ετίας σε μία περίοδο που η Μοζαμβίκη τραβά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα τεράστια κοιτάσματα άνθρακα και φυσικού αερίου που διαθέτει...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών εμπειρογνωμόνων από την «ομάδα των έξι» και από το Ιράν, οι οποίες συζητούσαν από την Τρίτη τεχνικά ζητήματα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πλευρών, σε υψηλότερο επίπεδο, στις 7 - 8 Νοέμβρη στη Βιέννη.

ΚΑΪΡΟ.-- Σε καθημερινές διαδηλώσεις καλούν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και οι πολιτικοί τους σύμμαχοι, αρχής γενομένης από σήμερα, και μέχρι τις 4 Νοέμβρη, οπότε έχει προγραμματιστεί να αρχίσει η δίκη του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι και άλλων 14 στελεχών των «Αδελφών» που κατηγορούνται για «υποκίνηση βίας που οδήγησε στο θάνατο διαδηλωτών», πέρυσι περίπου τέτοια εποχή, σε διαδηλώσεις πολιτικών του αντιπάλων έξω από το προεδρικό μέγαρο.

ΡΑΜΠΑΤ - ΑΛΓΕΡΙ.-- Ανεβαίνει εκ νέου το θερμόμετρο στις διπλωματικές σχέσεις Μαρόκου - Αλγερίας, με επίκεντρο και πάλι τη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, που το Μαρόκο προσάρτησε, σε μεγάλο μέρος, αμέσως μετά την αποχώρηση των Ισπανών αποικιοκρατών. Το Μαρόκο απομάκρυνε τον πρέσβη του από την Αλγερία μετά τη δήλωση του Αλγερινού Προέδρου ότι «είναι άμεση ανάγκη η ανάπτυξη παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δ. Σαχάρα». Η Αλγερία χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την αντίδραση και απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες ότι στηρίζει το απελευθερωτικό μέτωπο των Σαχράουι «Πολισάριο».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Συνάντηση με τους προέδρους της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας, έξι ποδοσφαιρικών ομάδων και εκπροσώπους των υπολοίπων είχε χτες το απόγευμα ο Γάλλος Πρόεδρος. Στο επίκεντρο η εφαρμογή, εντός των επόμενων ημερών, της φορολόγησης με 75% των υψηλών εισοδημάτων (εννοείται από ένα ποσό και πάνω) στην οποία αντιδρούν οι ποδοσφαιρικές ομάδες και απειλούν με απεργία από τα τέλη Νοέμβρη, λέγοντας ότι δεν μπορούν ν' αντεπεξέλθουν.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ογδόντα τέσσερις μετανάστες περισυνέλεξε από τα νερά της Μεσογείου η ακτοφυλακή της Λιβύης, χτες το πρωί, όπως ανακοινώθηκε από τις λιβυκές αρχές, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπάρχουν άλλα αγνοούμενα άτομα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σύμφωνα με έγγραφα ιστορικού που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», ο αρχηγός της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ, ο ναζί εγκληματίας που αγνοούνταν από το 1945, αποκαλύφθηκε ότι είχε ενταφιασθεί σε εβραϊκό νεκροταφείο.