Διεργασίες για ενίσχυση των συμμαχιών
Εικόνα ρευστού με όλα τα σενάρια ανοιχτά εμφανίζει το αστικό πολιτικό σύστημα, καθώς είναι ορατές τόσο η ανάγκη της συγκυβέρνησης με ενισχυμένη δύναμη να προωθήσει ανεμπόδιστα την πολιτική της όσο και η ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίσης, να ενισχύσει τις συμμαχίες της προβάλλοντας ένα διαφοροποιημένο μοντέλο για την εφαρμογή του ίδιου στρατηγικού στόχου: την υποβοήθηση των καπιταλιστών να ξεπεράσουν την κρίση τους.
Προβάλλοντας την ανάγκη ενίσχυσης του κυβερνητικού στρατοπέδου η Ντ. Μπακογιάννη κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να επιστρέψει η ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα: «Είμαστε -είπε μιλώντας στο "real fm"- σε μία κρίσιμη στιγμή, σε μια δύσκολη στιγμή, σε μια διπλά δύσκολη, θα έλεγα (...) Πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτή η κυβέρνηση να στηριχθεί και να προχωρήσει και να είναι αποτελεσματικότερη στο έργο που έχει κληθεί να φέρει εις πέρας. Αυτό απαιτεί κατά τη γνώμη μου πολιτικές κινήσεις». Ζήτησε στη συνέχεια συγκεκριμένα να αναλάβει ο πρωθυπουργός «μια πολιτική πρωτοβουλία καλώντας τη ΔΗΜΑΡ (...) σε μία συζήτηση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας. Η κυβέρνηση αυτή χρειάζεται μεγαλύτερη πλειοψηφία και χρειάζεται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Σε αναζήτηση «αντιμνημονιακών» συνεργασιών
Την ίδια ώρα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια για νέα μετάγγιση στελεχών από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε και στις βουλευτικές εκλογές, αυτή την φορά με το αμπαλάζ «αυτοδιοικητικών» σχημάτων. Ο Κ. Σκανδαλίδης φέρεται να παζαρεύει την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο Μιχάλης Κασσής την Περιφέρεια Ηπείρου, ως υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα από τα σενάρια θέλει και την διαγραφείσα από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ βουλευτή Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το Δήμο Αριδαίας.
Στους ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν χτες «τη δημιουργία ενός μεγάλου αντιμνημονιακού, δημοκρατικού και πατριωτικού μετώπου, ενόψει της μάχης των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών», αλλά παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους υπήρξαν αντιδράσεις από τους βουλευτές Τ. Κουίκ και Ελ. Κουντερά, στις προτάσεις που κατατέθηκαν από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και άλλους βουλευτές για ανοιχτή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τελικό κείμενο της απόφασής τους αποτέλεσε προϊόν συμβιβασμού.
Λεονταρισμοί για το νέο χαράτσι
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητείται φόρμουλα ώστε να μονιμοποιηθεί το χαράτσωμα του λαού μέσω του ενιαίου φόρου ακινήτων αλλά και να δοθεί δυνατότητα ελιγμού στους «διαφωνούντες» βουλευτές των κυβερνητικών εταίρων ώστε να το υπερψηφίσουν στη Βουλή, καθώς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνέχισαν και χτες να εκφράζουν τις «αντιρρήσεις». Ο βουλευτής της ΝΔ Β. Πολύδωρας, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να «ενημερώσει τη Βουλή σε ποιες χώρες της ΕΕ επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας με μόνο κριτήριο την απλή κατοχή - κυριότητα», ενώ ο Μ. Κασσής επανέλαβε την άρνησή του να ψηφίσει το νομοσχέδιο εάν δεν υπάρξουν «βελτιώσεις». Ομως, αν και δήλωσε στο «Mega» ότι προτιμά «να πέσει η κυβέρνηση και να πάει στην ευχή της Παναγίας» αν επιμείνει στη λογική του χαρατσώματος, στη συνέχεια έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αν υπάρξει «νόμος που θα έχει αναλογικότητα (...) θα συμφωνήσω και θα τα πάρω όλα πίσω». Υπερψηφίζοντας, δηλαδή, την επιβολή του μόνιμου χαρατσιού. Να πληρώσουν όλοι, αλλά δίκαια ζήτησε και ο βουλευτής της ΝΔ Ηλ. Βλαχογιάννης που συμπλήρωσε για την άρση των πλειστηριασμών των πρώτης κατοικίας ότι «δε θα περάσει από τη Βουλή η άποψη της τρόικας για την άρση άνευ όρων των πλειστηριασμών».
Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο θέμα των πλειστηριασμών πρότεινε: «να υπάρξει μία ονομαζόμενη "κακή" τράπεζα να τα πάρει αυτά τα δάνεια, αντί να τα πάρει δηλαδή ένα fund στο 20% ή 15%, η οποία τράπεζα θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ανθρώπους αυτούς που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μένουν στα σπίτια αυτά έστω με τη μορφή του ενοικίου». Δηλαδή, προτείνει να προχωρήσουν οι κατασχέσεις κατοικιών και στη συνέχεια τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν στις τράπεζες ενοίκιο για να μένουν στο σπίτι που θα έχει περάσει στην ιδιοκτησία της τράπεζας. Πρόκειται για «μοντέλο» που έχει χρησιμοποιηθεί μαζικά στις ΗΠΑ, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των τραπεζών.