Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΟΠΥΥ Λειτουργία με πρότυπο τις ασφαλιστικές εταιρείες

 

 

Θα πάψει να είναι πάροχος υπηρεσιών Υγείας. Προωθείται η «αξιολόγηση» και απόλυση γιατρών

Ολοένα και πιο κοντά έρχονται οι απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ, ενώ η συγκυβέρνηση αποφάσισε να μετατραπεί ο Οργανισμός αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, το θέμα συζητήθηκε σε επίπεδο κυβέρνησης και Σαμαράς - Βενιζέλος συμφώνησαν για το χαρακτήρα του Οργανισμού.

Ο Αδ. Γεωργιάδης ομολόγησε κυνικά ότι η επιλογή αυτή έγινε μελετώντας την πείρα των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες είχαν αρχικά και υπηρεσίες Υγείας. Διαπιστώθηκε, πρόσθεσε, ότι είχαν χαμηλότερες δαπάνες αν αγόραζαν τις υπηρεσίες Υγείας αντί να τις παρέχουν οι ίδιες. Φόρα παρτίδα είπε ότι η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ υπόκειται στη λογική κόστους - οφέλους, από την οποία φυσικά ζημιωμένος βγαίνει ο «πελάτης» ασφαλισμένος και ασθενής.

Η απόφαση για κατάργηση της παροχής υπηρεσιών Υγείας απ' τον ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με την κινητικότητα, ανοίγει το δρόμο για απολύσεις προσωπικού, πρωτίστως γιατρών. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα προηγηθεί η αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ). «Αφού γίνει η αξιολόγηση θα τα ενώσουμε σε ένα τα δύο παράλληλα συστήματα. Εάν έχουμε πλεόνασμα κάποιοι θα απολυθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Για την «αξιολόγηση», η κυβέρνηση επικαλείται τα δεδομένα που υπάρχουν στα πρωτοβάθμια συστήματα όλου του κόσμου και λέει ότι με βάση αυτά θα προσδιοριστεί ποιες ειδικότητες χρειάζονται και ποιες όχι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Κρύβει ότι τα συστήματα Υγείας σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στη βάση αυτή διαμορφώνουν τις «ανάγκες» των δομών τους σε ειδικότητες γιατρών. Από αυτή την άποψη, το πόσους και τι γιατρούς χρειάζεται η ΠΦΥ δε διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, οι οποίες ούτως ή άλλως συνθλίβονται παραπέρα με τη συνολική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε χτεσινές του δηλώσεις ο Αδ. Γεωργιάδης θύμισε επίσης ότι η Task Force στο πόρισμά της έχει καταγράψει 2.348 γιατρούς που οι ειδικότητές τους δεν ανήκουν στην ΠΦΥ, και προτείνει να μεταφερθούν στα νοσοκομεία. Ενδεικτικό της στρατηγικής που υπηρετεί η κυβέρνηση, ήταν το σημείο των δηλώσεων του υπουργού Υγείας για την τρόικα. Οπως είπε, «αν γίνουν απολύσεις δε θέλω να το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές θα είναι αποφάσεις δικές μου. Μη μου παίρνει τη δόξα η τρόικα όταν κάνουμε κάτι το αυτονόητο. Και γιατί θα το κάνω; Γιατί είναι σωστό».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να δημιουργήσει έναν ακόμα «πόλο χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων» και μια «ανταγωνιστική αγορά σ' αυτό το σημείο υπέρ του δημοσίου συστήματος». Στην απογευματινή λειτουργία θα γίνονται επισκέψεις, επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις κυρίως για ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με τιμολόγια που θα έχει ως βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, όπως είπε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Με δυσκολία τα φάρμακα για AIDS

Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού, που ήταν στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι οι ανασφάλιστοι και αλλοδαποί ασθενείς με AIDS αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τα αντιρετροϊκά φάρμακα που χρειάζονται. Στην ερώτηση για το αν τελικά αυτοί οι ασθενείς παίρνουν τα φάρμακά τους, απάντησε: «Παίρνουνε θεραπεία, αλλά με την ευθύνη των διοικητών των νοσοκομείων. Εχω μιλήσει με διοικητές νοσοκομείων που μου λένε: "Πρέπει να δώσω φάρμακα εκεί, αλλά το μπάτζετ μου είναι περιορισμένο"».