Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Συγκλίνουν στα πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα

 

Στο 1,3 δισ. ευρώ το «κονδύλι» για το 2014, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Στην Αθήνα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Μπαράζ πρόσθετων «διαρθρωτικών» ή άλλου χαρακτήρα αντιλαϊκών μέτρων προαναγγέλλει η επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Τα μεταξύ τους παζάρια συγκλίνουν σε «κονδύλια» ύψους 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), όπως τα προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στις δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών του προχτεσινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι κεντρικές στοχεύσεις της αντιλαϊκής πολιτικής προκύπτουν και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Πρόκειται για τους «4 βασικούς άξονες» που αφορούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, στην επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και την επίσπευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Αύριο, Κυριακή, ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών προγραμματίζεται να συναντηθεί με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, σε συνέχεια της διαβούλευσης που προηγήθηκε στην Αθήνα καθώς και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Νοέμβρη, αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος περιέχει πρόσθετα μέτρα πέρα και πάνω από αυτά που προβλέπονταν στο προσχέδιο. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, τα μέτρα αφορούν στις απώλειες από τη συλλογή εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, στη μείωση των δαπανών στις πρώην ΔΕΚΟ, σε συγχωνεύσεις οργανισμών, πρώτα και κύρια στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, και στην αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πάει Βερολίνο

Επίσης, την Πέμπτη 21 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένι Πρίντζκερ, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ενώ την Παρασκευή 22 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Θα συζητηθούν κυρίως «η ευρωπαϊκή πολιτική, διμερή θέματα, καθώς και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα».

Στο εσωτερικό της χώρας, παράλληλα, αναμένεται ένταση της επιχείρησης εκφοβισμού και κατασχέσεων τόσο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στην Εφορία, όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Στην τελική φάση μπαίνει και η εφαρμογή των «προαπαιτούμενων μέτρων», που αφορούν στην εκταμίευση της δόσης (1 δισ. ευρώ). Συγκεκριμένα, οι αναδιαρθρώσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, καθώς και τα προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Κόντρες και ανταγωνισμοί

Η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ καθώς και στο χτεσινό των υπουργών της ΕΕ (Εκοφίν) περιστράφηκε γύρω από το επίμαχο ζήτημα για τους τρόπους διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε περίπτωση νέων αναταράξεων και αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση. Πρόκειται για τη διαμάχη που αναπτύσσεται στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας καθώς πρόσκαιρη αποδείχτηκε η προηγούμενη συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης, για την απευθείας στήριξη των τραπεζών μέσω του μόνιμου «μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» (ESM). Η «αντιπρόταση» που γίνεται αφορά στη στήριξη των τραπεζών από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, των κρατών - μελών, καθένας για λογαριασμό των τραπεζών του χώρου του. Ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε ζήτησε ανοιχτά την αφαίρεση, από το συζητούμενο προσχέδιο ανακοίνωσης, οποιασδήποτε αναφοράς σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM. Αντίθετα, ο Γάλλος υπουργός Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «δεν θα βάλουμε το μαχαίρι στο λαιμό μας», συμπληρώνοντας ότι «είναι μάλλον απίθανο να καταλήξουμε σε συμφωνία». Σε κάθε περίπτωση θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι θα απαιτηθεί νέος πακτωλός κεφαλαίων για τη θωράκιση των τραπεζών.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης «οικονομικής διακυβέρνησης» η Κομισιόν, για πρώτη φορά φέτος, περνάει από την «κρησάρα» τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών της ΕΕ. «Αυστηρές» προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο αποτυχίας απευθύνονται στις κυβερνήσεις Ιταλίας, Ισπανίας, Φινλανδίας, Λουξεμβούργου και Μάλτας, ενώ ταυτόχρονα και συστάσεις σε σειρά άλλων κρατών.