Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

 

                                ΔΗΜΑΡ     -_1_~1

 

Κοινή τους έγνοια η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος

Πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής κατέθεσε χτες η ΔΗΜΑΡ, σε μια κίνηση που είχε αντίκτυπο στον ΣΥΡΙΖΑ και αναζωπύρωσε αντιπαραθέσεις γύρω απ' τον εκλογικό νόμο ως εργαλείο επίτευξης πολιτικών συνεργασιών. Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, που εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, επικεντρώνει στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, στο οποίο προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και επισήμως εμφανίζεται να το αποκηρύττει ως καλπονοθευτικό μέτρο. Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε χτες πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπερασπίζεται την απλή αναλογική, αλλά «μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν τις βλέπουμε σκόπιμες»...

Επιβεβαιώνοντας πως η πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ εντάσσεται στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε πως προτείνεται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, μιας και σήμερα η «έντονη κινητικότητα του εκλογικού σώματος οδηγεί σε συνεχή αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων». Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, όταν αυτό απέχει πόρρω από την αυτοδυναμία».

Ηταν αποκαλυπτικός αναφέροντας πως οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα δεν στοχεύουν μόνο στο να ευνοήσουν πολιτικές συνεργασίες απ' τις οποίες θα προκύπτουν σταθερές αστικές κυβερνήσεις, αλλά και να δώσουν «μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση στο πολιτικό σύστημα» και να του δώσουν τη δυνατότητα για «προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες», που θα επιτρέψουν «την υπέρβαση της ολόπλευρης κρίσης», εννοείται προς όφελος του κεφαλαίου αφού λόγος γίνεται για τις δυνάμεις που πολιτικά το εκπροσωπούν.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό τον εκλογικό νόμο η ΔΗΜΑΡ ζητά συνολική κατάργηση του νόμου 3636/2008, εκτός από το άρθρο 3 που ρυθμίζει τα της ποσόστωσης των δύο φύλων και στη συνέχεια την εκ νέου τροποποίηση του νόμου 3231/2004, προκειμένου η αναλογική κατανομή που προβλέπεται για τις 260 έδρες να επεκταθεί πλέον στο σύνολο των (300) εδρών, με κατάργηση του μπόνους.

Εννοείται πως η πρόταση της ΔΗΜΑΡ προωθεί μαζί με το γενικό καλό του συστήματος, στο οποίο ανήκει, και το ιδιαίτερο κομματικό, καθώς εναρμονίζεται με τη φιλοδοξία της να αποτελέσει γερό «δεκανίκι» αστικών κυβερνήσεων μελλοντικά. Απ' την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν παραγνωρίζει τις γενικότερες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος, δυσφορεί με την πρόταση κατάργησης του μπόνους, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα από ακόμα καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί συνεργασίες για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ικανής να ασκεί απρόσκοπτα την αστική διαχείριση.

Ετσι, ενώ προχτές ο Μ. Γλέζος αποκήρυξε το μπόνους και δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση, χτες ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος δήλωσε (ρ/σ ΒΗΜΑ) ότι γίνεται προσπάθεια νεκρανάστασης της απλής αναλογικής και ότι όσοι την επιδιώκουν αποδέχονται πως «η αυτοδυναμία είναι ανέφικτη στον αιώνα τον άπαντα στο ορατό μέλλον, στα επόμενα 50-100 χρόνια» και «ως απόρροια του πρώτου, αποδέχεσαι συμμαχικές κυβερνήσεις». Θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα: «Υπάρχει κουλτούρα συμμαχιών στην Ελλάδα; Διαλέξτε όχι ανάμεσα στα μικρά και μεγάλα κόμματα, αλλά στα μεγάλα κόμματα. Διότι εγώ δεν βλέπω κουλτούρα για συμμαχίες, βλέπω ένα διπολισμό με νύχια γαμψά. Και άλλοι, όπως εγώ, που έχουν υπονοήσει μόνο συμμαχική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε έναν κίνδυνο όπως η Χρυσή Αυγή, και έναν μεγάλο συνασπισμό, έχουν φάει πόρτα από παντού. Κανένα μεγάλο κόμμα δεν συζητά αυτή τη στιγμή για συμμαχίες. Αρα, τι συζητάμε; Για ένα μοντέλο όπως αυτό που είχε η Αγγλία στη δεκαετία του '70, όπου ένα μικρό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι, όριζε ποιος θα κυβερνήσει, οι Εργατικοί ή οι Συντηρητικοί. Αυτό θέλουμε ως αποτέλεσμα της απλής και άδολης αναλογικής; Δεν αμφισβητώ ότι έχει τις καλύτερες προθέσεις ο Μανόλης Γλέζος, αλλά λέω ότι αν το εφαρμόσουμε σήμερα είναι ένας ιδανικός δρόμος προς την κόλαση και την ακυβερνησία». Ο Π. Τατσόπουλος πρόσθεσε πως αν έρθει τέτοια πρόταση στη Βουλή θα την καταψηφίσει.