Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ Σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, σε αναζήτηση επενδυτών

 

Με κράχτη την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τα άλλα κράτη και τις αγορές, η συγκυβέρνηση ελπίζει να προσελκύσει ξένους επενδυτές γύρω από το υπό αναδιάρθρωση χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μετά και τη σχετικά πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση από τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων, μεγαλομέτοχος σε όλες τις μεγάλες «συστημικές» τράπεζες εμφανίζεται σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ζητούμενο είναι η ανάκτηση από τους παλιούς μετόχους, των μετοχών που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ, όπου αυτό είναι δυνατό, ή και από άλλους που ορέγονται μερίδια στην ντόπια τραπεζική πιάτσα.

Πρώτο στοίχημα και με «ιδιαιτερότητες» σε σχέση με τις άλλες τράπεζες είναι αυτό για την εκχώρηση της Γιούρομπανκ. Οι πρώην μεγαλομέτοχοι (όμιλος Λάτση κ.ά.) δε συγκέντρωσαν το προβλεπόμενο από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης ελάχιστο ποσοστό (10%) προκειμένου να έχουν, όπως οι υπόλοιποι, το προνομιακό δικαίωμα ανάκτησης των μετοχών. Σε αυτό το πλαίσιο το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 95% της Γιούρομπανκ. Στα τέλη του Δεκέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία προσέλκυσης «επενδυτών» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα τρέχουν και τα «τεστ αντοχής» των τραπεζών που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με τους ιδιώτες της «Black Rock», προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο ανταποκρίνονται σε διάφορα σενάρια νέων κλυδωνισμών. Αγνωστο για την ώρα είναι και το κατά πόσο θα απαιτηθούν «φρέσκα» κεφάλαια για τη θωράκισή τους. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του 2014, ενώ για τη συνέχεια θα δρομολογηθούν και οι διαδικασίες για την προσέλκυση επενδυτών.

Στο επίκεντρο της διαδικασίας αξιολόγησης των τραπεζών είναι και τα «προβληματικά» δάνεια που έχουν χορηγήσει στην πελατεία τους, με αιχμή τα μεγάλα επιχειρηματικά και ομολογιακά δάνεια που βγαίνουν στο «κόκκινο». Πεδίο αντιπαραθέσεων αποτελεί η προσπάθεια μείωσης μεγεθών του ισολογισμού τους, μέσω των σχεδιαζόμενων πωλήσεων ή συγχωνεύσεων θυγατρικών εταιρειών τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, σχεδιάζεται και η μεταβίβαση τμημάτων των δανειακών χαρτοφυλακίων, κυρίως «προβληματικών» δανείων, σε επίδοξους επενδυτές, που φαίνεται να ελκύονται και από την άρση της παρεχόμενης προστασίας και την έναρξη των πλειστηριασμών, ακόμη και για την πρώτη κατοικία, των λαϊκών νοικοκυριών.

Μετά και το πρόσφατο κύμα των μαζικών αναδιαρθρώσεων - συγχωνεύσεων καταγράφονται έντονες τάσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους, διαδικασία που αναμένεται να οδηγήσει στην ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλάνα αναδιάρθρωσης, που επιδεικνύονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Τράπεζα της Ελλάδας κ.ά.) προβλέπουν ότι στην πενταετία 2013-17, το απασχολούμενο προσωπικό θα περικοπεί σε ποσοστό πάνω από 25%, με αντίστοιχη μείωση και του δικτύου (υποκαταστήματα).

Στην Ευρωζώνη

Σχετικά με τα «τεστ αντοχής» που διενεργούνται στις τράπεζες της ΕΕ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι δήλωσε χτες ότι στα τέλη Γενάρη του 2014 θα ανακοινωθούν οι βασικές παράμετροι της διαδικασίας από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, τονίζοντας ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία τους χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν τα στάδια στήριξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη «εφόσον οι λύσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν από τον ιδιωτικό τομέα έγκαιρα και αποτελεσματικά, τότε υπάρχει επίσης ευθύνη για το δημόσιο τομέα». Με άλλα λόγια και εφόσον δε βρεθούν ιδιώτες - «επενδυτές» η λύση θα αναζητηθεί στις κρατικές ενισχύσεις, είτε από τους κρατικούς προϋπολογισμούς είτε με τους μηχανισμούς στήριξης σε επίπεδο ΕΕ. Πρόκειται για ζητήματα γύρω από τα οποία έχουν ξεσπάσει οι ανταγωνισμοί κρατών και κυβερνήσεων της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και που έχουν να κάνουν με τον επιμερισμό της χασούρας.