Προετοιμασίες από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 19-20 Δεκέμβρη
Η απαξίωση του ευρωενωσιακού οικοδομήματος σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων προβληματίζει τα επιτελεία των αστών
Την αγωνία του για τον «ευρωσκεπτικισμό» εξέφρασε ο Ε. Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα προετοιμάσει τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Συνόδου Κορυφής), το οποίο θα συνέλθει στις 19 και 20 Δεκέμβρη. «Το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε είναι οι νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού» δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι επίκεινται οι ευρωεκλογές και ως τότε θα πρέπει να υπάρξει «μία νέα ευρωπαϊκή αφήγηση, πιο αισιόδοξη, πιο ελκυστική και πιο φιλική για τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που ζει κάτω από την απειλή της ανεργίας».
Αυτό που σκέφτονται και πρέπει να διαχειριστούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των αστικών τάξεων και της λυκοσυμμαχίας στο σύνολό της είναι ο «ευρωσκεπτικισμός», που καλλιεργείται και από τμήματα της αστικής τάξης με συμφέροντα που δεν ικανοποιούνται εντός της ΕΕ ή ικανοποιούνται καλύτερα στο πλαίσιο άλλων συμμαχιών, και που εκφράζει ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό των κρατών - μελών και στην ίδια την ΕΕ, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και φυγόκεντρων τάσεων, που διαπλέκονται με τους οξύτατους και λόγω κρίσης διεθνείς καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση του αντιλαϊκού ευρωενωσιακού οικοδομήματος σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων.
Στην τοποθέτησή του ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της μετανάστευσης, το οποίο χαρακτήρισε «ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά και ζήτημα ασφάλειας για την Ευρώπη». Σε αυτή τη βάση πρόβαλε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Κομισιόν στον έλεγχο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες κινούνται στα πλαίσια της έντασης της καταστολής σε βάρος των μεταναστών.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη ήταν η ειδική αναφορά που έκανε στην ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, σε ένα προανάκρουσμα ουσιαστικά της επιχείρησης επιτάχυνσης της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Ο Ε. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια εγκλωβισμού και άλλων λαών στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ λέγοντας ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ και την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αρκεί να υπάρξουν δείγματα καλής πίστης και συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές αρχές». Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί επί ελληνικής προεδρίας θα αρχίσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Σερβίας με την ΕΕ.
«Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για την ενσωμάτωση της Σερβίας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου, γιατί με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας» ανέφερε.
Τέλος, ειδικά για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είπε πως «δεν πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα, ούτε για ένα ζήτημα που αφορά μόνο το όνομα, αλλά για ένα βαθύτερο ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, διεθνές ζήτημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και πανευρωπαϊκό ζήτημα κριτηρίων της Κοπεγχάγης που όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να πληρούν».