Αναστάτωση και εκνευρισμό προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η επιστολή που έστειλαν στον Ε. Βενιζέλο 11 στελέχη του, προσκείμενα στον Γ. Παπανδρέου - οι βουλευτές Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης και Γ. Ντόλιος και εννέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Α. Κελεπούρης, Β. Κίτσιος, Α. Μακρυπίδης, Στ. Ξεκαλάκης, Μ. Οθωνας, Αφροδίτη Παπαθανάση, Γ. Πεταλωτής, Κ. Τάτσης - με την οποία ζητούν την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, προκειμένου να συζητηθούν «όλα τα κρίσιμα και σοβαρά θέματα του ΠΑΣΟΚ και της χώρας».
Στην επιστολή, δεν προσδιορίζουν τα προς συζήτηση ζητήματα, ωστόσο πληροφορίες εντάσσουν σ' αυτά τη στρατηγική συμμαχιών ενόψει των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, αλλά και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην πρωτοβουλία των «58». Για προσπάθεια που στρέφεται ενάντια στις διεργασίες στην «κεντροαριστερά» κάνει λόγο η ηγεσία του κόμματος, προσθέτοντας πως, ούτως ή άλλως, ήταν προγραμματισμένη η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη βδομάδα.
Λόγος γίνεται και για προσπάθεια να στηθεί ένας «αντιπερισπασμός» απέναντι στις διαφωνίες που αναμένεται να εκδηλωθούν σήμερα στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, όπου παρέστησαν 3 ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ όχι ως εκπρόσωποι του κόμματός τους. Στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, συμμετείχε και ο Π. Μπεγλίτης, ο οποίος γνωστοποίησε και την παραίτησή του από μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναμένεται σύντομα να επισημοποιηθεί η συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η «Κίνηση των 75» του ΠΑΣΟΚ που μέμφεται δίχως να κατονομάζει τον Ε. Βενιζέλο, κάνοντας λόγο για «όσους βολεύονται με ένα "μικρό" ΠΑΣΟΚ μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια», επικρίνει την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και αξιώνει «διαφοροποίηση από τη Δεξιά, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», προειδοποιώντας πως «όσοι ονειρεύονται μια στρατηγική παγίωσης της συνεργασίας με τη Δεξιά, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».
Στο μεταξύ, οι «58» συνεχίζουν με εκδηλώσεις όπως αυτές σε Λάρισα και Πάτρα, την περασμένη Τετάρτη, με ομιλητές την Αθηνά Δρέττα και τους Αρ. Δοξιάδη και Στ. Μπένο, αντιστοίχως.
Σκοτούρες, όμως, προκαλεί και στον ΣΥΡΙΖΑ η «πρωτοβουλία των 58», καθώς ο Π. Τατσόπουλος σχολιάζοντας στο ρ/σ «Βήμα» τις σχετικές διεργασίες ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ήμουν θετικά διακείμενος (...) ένα κομμάτι από τους 58, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ το θεωρώ φυσικούς μας συμμάχους. Ανθρώπους με τους οποίους αύριο (θα συνεργαστούμε) και δεν είναι θέμα προσωπικής συμπάθειας (...) Κρίνεις πολιτικά. Ποιοι είναι οι πιο συγγενείς χώροι προγραμματικά με τον δικό σου και δε βρίσκω προσωπικά άλλο χώρο πιο συγγενή με εμάς (...) αύριο, αν γίνει μια κυβέρνηση, ο κορμός της θα είναι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ Δηλαδή (...) οι 58 θα κληθούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο. Δεν τους έχουν για το ρόλο του πρωταγωνιστή για τις εκλογές τις επόμενες (...) πιστεύω ότι υπάρχει ένα μέρος, αυτή τη στιγμή, στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, που μπορεί να είναι και πολύ σεβαστό δημοσκοπικά, που δε δείχνει διατεθειμένο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει συμφιλιωμένος με αυτήν την ιδέα. Πιστεύει, δηλαδή, ότι αν τους ζορίσει περισσότερο, θα τους πείσει και θα ψηφίσουν. Δεν ξέρω τι θα κάνουν. Ξέρω, πάντως, ότι δεν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αν και μπορεί να είναι τοποθετημένοι στην Κεντροαριστερά ή στην Αριστερά. Πρέπει να τους δούμε, λοιπόν, ως εν δυνάμει συμμάχους και από τη στιγμή που οι 58 θα κληθούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή κορμό τη ΝΔ, θα πρέπει να διαλέξουν και εκείνοι».
Μάλιστα, απηύθυνε και συμβουλές, λέγοντας «έχουν απέναντί τους δύο μαμούθ - έστω μπέιμπι μαμούθ, σε σχέση με τον παλιό δικομματισμό: τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Προτού, λοιπόν, αυτά σας ποδοπατήσουν και εξαφανιστείτε από το χάρτη (...) πρέπει να αποκτήσετε πολιτική οντότητα και βάρος, εκτόπισμα. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ενωθείτε».
Δεν απέκλεισε ούτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «και για να γυρίσω σ' αυτό που έλεγα ότι δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε, ναι, δεν μπορούμε να συζητήσουμε τώρα με τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, όταν, όμως, έρθει η ώρα για να πάρεις τη δεδηλωμένη από τη Βουλή ή το χρίσμα για να συνεχίσεις κυβέρνηση, με τις ηγεσίες συζητάς».
Πονοκέφαλο, πάντως, προκαλεί στην Κουμουνδούρου και ο Αλ. Μητρόπουλος, αφού η ηγετική ομάδα διαπιστώνει με εκνευρισμό συνεχείς παρεκκλίσεις του απ' την επίσημη γραμμή.