Αποφασισμένος να μην αφήσει «πέτρα πάνω στην πέτρα» για να προχωρήσει όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να διαμορφώσει συνθήκες για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Ταυτόχρονα, κατά το «παρηγοριά στον άρρωστο...» καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι όπου να 'ναι τελειώνουν τα μαρτύριά του...
Υιοθέτησε την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές που εισηγούνταν, λέγοντας: «Ναι, είναι η λεγόμενη "εργαλειοθήκη" (toolkit) του ΟΟΣΑ, ένας κατάλογος από εκατοντάδες επιμέρους παρεμβάσεις για να αυξηθεί η αποδοτικότητα των αγορών και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Είναι το "επόμενο κύμα των μεταρρυθμίσεων" που αφορά τις λεπτομέρειες αναδιάρθρωσης των αγορών»...
Ομολογώντας ότι οι αλλαγές που έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του λαού δεν είναι κυρίως απαίτηση των μνημονίων, αλλά συστατικό στοιχείο μιας στρατηγικής που υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, συμπληρώνει: «...ξεκινάμε ήδη να εφαρμόζουμε το 70% των ρυθμίσεων αυτών, χωρίς να είναι αυστηρά "προαπαιτούμενο" του Προγράμματος. Το κάνουμε επειδή είναι σωστό, επειδή είναι δοκιμασμένο σε όλο τον κόσμο και επειδή έπρεπε να το είχαμε κάνει από χρόνια...»!
Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η επίθεση στο λαό θα είναι διαρκείας, όταν δηλώνει «δεν μιλάμε για συνηθισμένη κυβερνητική "διαχείριση". Μιλάμε για εφαρμογή μεγάλων και συνεχών μεταρρυθμίσεων».
Αδυνατώντας να κρύψει την ταξική του εχθρότητα απέναντι σε όποιον αντιστέκεται στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, χαρακτήρισε «βολεμένους» τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ λέγοντας: «Αυτό είναι το γενικότερο πρόβλημα των μεταρρυθμίσεων: Οταν γίνονται για πρώτη φορά πράγματα που δεν έχουν αποτολμηθεί ποτέ, σε όλο και περισσότερους τομείς, θίγοντας όλο και περισσότερους "βολεμένους"».
«Εθνικό συμφέρον» η αντιλαϊκή πολιτική!
Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα -έως την άνοιξη- θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα του χρέους, ενώ παραδέχτηκε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ λέγοντας: «Σε κάθε οργανισμό εκπροσωπούνται διαφορετικά συμφέροντα (...) δεν έχουν όλοι τους ίδιους περιορισμούς. Κάποιες φορές ούτε την ίδια ατζέντα... μπορεί να υπάρχουν και διαφωνίες μεταξύ των οργανισμών για μείζονα θέματα που δεν αφορούν την Ελλάδα. Υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης για το πώς πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους (...) Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να διασφαλιστεί πλήρως η βιωσιμότητα του χρέους μας (...) όλοι συμφωνούν να μας βοηθήσουν, αλλά δε συμφωνούν ακόμα μεταξύ τους στο πώς. Πάντως, πιστεύω ότι αυτό θα λυθεί τους επόμενους μήνες οριστικά και με ικανοποιητικό τρόπο...».
Παράλληλα, ενώ υποσχέθηκε ότι δε θα υπάρξει νέα συμφωνία άρα νέοι όροι, εντούτοις έσπευσε να προσθέσει «μιλάμε για εφαρμογή της υφιστάμενης συμφωνίας, με το ίδιο Πρόγραμμα, όχι για νέα συμφωνία με νέους όρους», κρύβοντας πως αυτό σημαίνει βάσανα στο διηνεκές για το λαό.
Ο Αντ. Σαμαράς προεξόφλησε τη στάση των βουλευτών σε ό,τι αφορά στα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή, λέγοντας ότι «δε θα υπάρξει πρόβλημα», ότι «έγινε μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση και προέκυψε πραγματική συνεννόηση», ενώ συμπλήρωσε πως «η αίσθηση εθνικού συμφέροντος» επιβάλλει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και να μη ριχτεί η χώρα στην ακυβερνησία.
Επιτείνοντας την προσπάθεια εκφοβισμού του λαού πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλοί που δε θα αφήσουν να υπάρξει κύκλος πολιτικής ανωμαλίας στην Ελλάδα» και σαν τέτοια απορρίπτει τα σενάρια για άλλη κυβέρνηση απ' την παρούσα Βουλή. Δηλώνει ότι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους «όταν θα έχει ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση», ώστε να εισπράξει η κυβέρνησή του τα εύσημα...
- Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε χτες ιδιωτικό γεύμα στον πρωθυπουργό που συνοδευόταν από τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κ. Μπούρα. Στη διάρκειά του, λέγεται πως συζητήθηκαν το πρωτογενές πλεόνασμα, η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και διεθνείς εξελίξεις, όπως η δημιουργία «μεγάλου» κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.