Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ Επικοινωνιακός κουρνιαχτός με εκβιασμούς και απειλές

 

 

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές επιτροπές, τα συνδικάτα με την οργανωμένη πάλη τους να μην επιτρέψουν ούτε έναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας

Προκλητική σπέκουλα πάνω στην αγωνία των λαϊκών νοικοκυριών, που βλέπουν την πρώτη και κύρια κατοικία τους να απειλείται από το προωθούμενο σταδιακό ξεπάγωμα των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, έχουν στήσει με τις δηλώσεις τους και τις ενέργειές τους παράγοντες της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της τρόικας. Παράλληλα, το ζήτημα προβάλλεται ως βασικό σημείο αιχμής της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος, δήλωσε πως «δεν υποχωρούμε σε ένα ζήτημα που είναι κοινωνικά άδικο, διότι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ελληνας είναι να χάσει το σπίτι του». Υποστήριξε ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα προτίθεται από κοινού με τον πρωθυπουργό να φέρουν το θέμα σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. «Εάν δεν νομοθετήσει η κυβέρνηση, σημαίνει ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει», είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά την προχτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ίδιοι οι τραπεζίτες από τη μεριά τους συμφωνούν με τη «λύση» του σταδιακού ξεπαγώματος των πλειστηριασμών (έναντι του πλήρους), όχι βέβαια γιατί τους έπιασε ο πόνος για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά γιατί το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγούσε σε παραπέρα απότομη πτώση τις τιμές των ακινήτων, θα διόγκωνε και τις επισφάλειες των τραπεζών και αυτό μόνο λίγους μήνες μετά την «ανακεφαλαιοποίηση», που ολοκληρώθηκε από τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων.

Ειδικότερα:

-- Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να μειώσει την αντικειμενική αξία των ακινήτων που θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς στα 180.000 ευρώ και να θεσπίσει «ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία», το οποίο όμως θα αναιρείται στην πράξη από μια σειρά αυστηρών κριτηρίων (εισοδηματικών κ.ά.). Κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις εξετάζεται η δυνατότητα παροχής τριετούς προστασίας, που όμως θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τη «βελτίωση των οικονομικών συνθηκών».

-- Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χτες στη Βουλή τροπολογία για την παράταση της προβλεπόμενης, σήμερα, προστασίας μέχρι το τέλος του 2014. Πρόκειται για τροπολογία - καρμπόν με αυτές που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέθεταν και όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου, δίνοντας κάθε χρόνο ετήσια μεταβατική περίοδο στην αρχική ρύθμιση. Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει επίσης και ετήσια παράταση (πάντα μέχρι τέλος 2014) του ν. 3869/2010 (του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη»), που αφορά στις διαδικασίες της δικαστικής προστασίας για φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε «μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους».

-- Η τρόικα αρχικά συζητούσε την «εξαίρεση» δανειοληπτών με εισοδήματα κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας για πρώτη κατοικία χαμηλής αντικειμενικής αξίας (υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το «κατώφλι» της φτώχειας συμπιέστηκε στα 5.708 ευρώ το έτος). Στη συνέχεια πρότεινε μεταβατικό στάδιο 6 μηνών και με κριτήρια όπως την αντικειμενική αξία και τη συνολική περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

-- Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, βλέπουν αποκλιμάκωση των ρυθμών στα προβληματικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, εξέλιξη που την αποτυπώνουν στους ισολογισμούς για το 9μηνο του 2013. Παράπλευρος στόχος τους είναι να στριμώξουν οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά και δανειολήπτες, να τους εξαναγκάσουν με τον εκβιασμό του πλειστηριασμού να κόψουν από άλλες στοιχειώδεις δαπάνες, προκειμένου να «συνεργαστούν» και να πληρώσουν τους τραπεζίτες. Ενόψει, μάλιστα, της έναρξης των πλειστηριασμών, οι τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν την ίδρυση «κακών τραπεζών» (bad banks), οι οποίες θα αναλάβουν τη «διαχείριση» των προβληματικών δανείων, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται την πώληση «κόκκινων» δανείων σε επιχειρηματικά funds.

Η «θηλιά» γύρω από τη μικρή ιδιοκτησία σφίγγει από το 2014, με το λεγόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων, με τη μονιμοποίηση του χαρατσιού που ισχύει σήμερα για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, και την επέκτασή του σε γεωργικές εκτάσεις, οικόπεδα κ.ά. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες.

Ανάγλυφα προκύπτουν οι στοχεύσεις του κεφαλαίου για τη συγκέντρωση της ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Κάθε άλλο παρά τυχαία έρχονται και οι επισημάνσεις τους σχετικά με το «υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» που καταγράφεται στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ.