Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Κεντροαριστερές διεργασίες και αντιλαϊκές συνταγές

 

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Φωτιά έχουν πάρει τα «μαγειρεία» του αστικού πολιτικού συστήματος για να «ξεφουρνίσουν» και να σερβίρουν νέα αντιλαϊκά μείγματα στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αναμόρφωσής του. Κινητικότητα καταγράφεται σε όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

Ενισχύονται οι διεργασίες στο χώρο της «κεντροαριστεράς» για την ανασυγκρότησή της ώστε να αποκτήσει η αστική τάξη ένα ακόμα υποστύλωμα. Οι διεργασίες έχουν αντίκτυπο και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Π. Τατσόπουλο να εκφράζεται θετικά για την «κεντροαριστερά», χαρακτηρίζοντάς την προνομιακό συνομιλητή του κόμματός του και όμορη ιδεολογικά και πολιτικά δύναμη.

Σε εξέλιξη οι διεργασίες και σε ένα τμήμα του αστικού πολιτικού συστήματος στο οποίο κυριαρχεί ο εθνικισμός για διαμόρφωση νέων πολιτικών κομμάτων από δικαστές και απόστρατους αξιωματικούς, διάφορους παράγοντες που κινούνται στη ΝΔ (έντονα «παίζει» το όνομα του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου). Τα κόμματα αυτά, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιδιώκουν να παίξουν ρόλο στο πέραν της ΝΔ «δεξιό» χώρο. Δεν μπορεί, βέβαια, αυτές οι κινήσεις να αντιμετωπιστούν ως ανεξάρτητες από τις συζητήσεις για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σοβαρού «ακροδεξιού» κόμματος, μιας συνταγματικής ακροδεξιάς, μετά και το χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Εδώ δραστηριοποιείται και ο νομικός - πανεπιστημιακός Β. Μαρκεζίνης, που κατά δήλωσή του συνομιλεί με τον Αλ. Τσίπρα, του οποίου μάλιστα έπλεξε και το εγκώμιο σε πρόσφατη συνέντευξή του, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο του πως είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν, απ' όσα χωρίζουν τις αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Αυτό που τα ως τώρα δεδομένα επιβεβαιώνουν είναι πως το υπαρκτό δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, που παραπέμπει στον παλιό δικομματισμό, δεν είναι σε θέση να καλύψει 100% την ανάγκη της αστικής τάξης για σταθερές κυβερνήσεις με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά και ισχυρή λαϊκή στήριξη. Οι διεργασίες εντός των δυνάμεων αστικής διαχείρισης στόχο έχουν να δώσουν απάντηση σ' αυτή την ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες αυτές λειτουργούν ως ντόμινο, οι εξελίξεις στην «κεντροαριστερά» επηρεάζουν συνολικά τις εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα, στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στον κεντροδεξιό κυβερνητικό εταίρο. Το ζητούμενο, βεβαίως, για τα εργατικά λαϊκά στρώματα είναι να δουν πίσω από τις διάφορες ταμπέλες την ταξική ουσία της πολιτικής που εκφράζουν αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και με αυτό το κριτήριο, το ταξικό, να σταθούν απέναντί τους και να συστρατευθούν με το ΚΚΕ.

Η εκδήλωση των «58» και τ' απόνερά της

Με στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας δοκιμασμένα στην υπηρεσία της αστικής τάξης, τη στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ επιχειρείται να ανασυγκροτηθεί η «κεντροαριστερά». Το πλασάρισμά της σαν της δύναμης που θα καλύψει το κενό ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ προσδοκάται να δημιουργήσει συνθήκες που θα συμβάλουν στη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη ιδιαίτερα τμημάτων μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων που δεν εκφράζονται από το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

Τις σχετικές διεργασίες υποδαύλισε παραπέρα η εκδήλωση της «πρωτοβουλίας των 58» την περασμένη Δευτέρα, όπου κυριάρχησε η πρόταση για κοινή κάθοδο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, ως πρώτο βήμα για μια συνεργασία κατά τα πρότυπα της ιταλικής «Ελιάς». Τη δημιουργία μιας «ελληνικής Ελιάς» ενόψει των ευρωεκλογών, με βασικούς πυλώνες το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, πρότεινε ο Γ. Βούλγαρης, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Η «πρωτοβουλία των 58», όπου πρωταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ και ο «τρίτος πόλος», που επιδιώκει να σχηματίσει η ΔΗΜΑΡ, διαγωνίζονται με έπαθλο τα «ηνία» ενός κεντροαριστερού φορέα που θα εισχωρήσει ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και θα διασφαλίζει ως χρήσιμη, διαθέσιμη, εφεδρεία την πολυπόθητη για την αστική τάξη σταθερότητα στους κόλπους του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στο θέατρο «Ακροπόλ» παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στελέχη και βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γ. Φλωρίδης, οι οποίοι έχουν προτείνει την αυτοδιάλυση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Ακόμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων ο Γρ. Ψαριανός και ο Α. Παπαδόπουλος, παρά κι ενάντια στην απόφαση του κόμματος να μη συμμετάσχει σε καμία διαδικασία των «58», ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης και εκπρόσωποι από κινήσεις του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος, με δήλωσή του, προσερχόμενος στην εκδήλωση, κάλεσε σε εκλογική συνεργασία ενόψει ευρωεκλογών όλα τα κόμματα και τις κινήσεις της σοσιαλδημοκρατίας και του λεγόμενου χώρου της κεντροαριστεράς, μέσα από το ενιαίο «ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, στηρίζει την κίνηση των «58» γιατί «πιστεύει στην υπόθεση της κεντροαριστεράς». Οι δηλώσεις του επέτρεψαν στη ΔΗΜΑΡ να δηλώνει δικαιωμένη για την επιλογή της να απέχει απ' τη διαδικασία αυτή, καθώς -όπως έλεγαν- έγινε φανερό ότι «καπελώνεται» απ' το ΠΑΣΟΚ.

Τη στήριξή του στην πρωτοβουλία των «58» και στη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές εξέφρασε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, επικρίνοντας όμως «το σημιταριό που έχει συρεύσει», στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικές αυτών των αντιπαραθέσεων είναι η επιστολή 11 στελεχών του - προσκείμενων στον Γ. Παπανδρέου - προς τον Ευάγ. Βενιζέλο με αίτημα την άμεση σύγκληση της ΚΠΕ για να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα που δεν διευκρινίζονται και η ανακοίνωση της «Κίνησης των 75». Οι πρώτοι φαίνεται να παίρνουν αποστάσεις απ' τη διαδικασία συγκρότησης της «κεντροαριστεράς», ενώ οι δεύτεροι ζητούν να μη γίνει το όχημα για την ικανοποίηση εγωκεντρικών σχεδιασμών επιβίωσης και αξιώνουν γρήγορη απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ απ' τη ΝΔ.

Υπέρ της πρωτοβουλίας των «58» τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να υπάρξει προσέγγιση και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα στον αστικό Τύπο καταγράφηκε η είδηση για διεργασίες στο λεγόμενο κεντρώο φιλελεύθερο χώρο εντός της ΝΔ -άλλωστε το κάλεσμα των «58» απευθύνεται και σε αυτούς- στην κατεύθυνση συμμετοχής σε ένα ευρύτερα κεντρώο σχήμα. Στη χρησιμότητα της κίνησης των «58» συνολικά για το αστικό πολιτικό σύστημα αναφέρθηκε εξάλλου η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πιπιλή.