Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ Υπηρεσίες ανάλογα με την τσέπη του ασφαλισμένου - πελάτη

 

Ο πρωθυπουργός είπε χτες ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι να παρέχονται «οικονομικά προσιτές υπηρεσίες σε όλους»

Ταφόπλακα ακόμα και σε αυτές τις υποβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες, που μέχρι τώρα παρέχονταν δωρεάν, βάζει η συγκυβέρνηση, με τις συνολικές ανατροπές που σχεδιάζει στο σύστημα Υγείας, προθάλαμος των οποίων είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Χτες, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ), για να εγκρίνει το σχέδιο για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, με την ταυτόχρονη εφαρμογή της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και γιατρών.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική, όμως, για τα σχέδια της κυβέρνησης, ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού στη διάσκεψη Υγείας, που άρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων κρατών, της ΕΕ, της Task Force και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στη διάσκεψη, ο Αντ. Σαμαράς μίλησε για «επανίδρυση του ΕΣΥ», και προανήγγειλε κυνικά ότι η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ σκοπεύει να εξασφαλίσει «οικονομικά προσιτές υπηρεσίες σε όλους».

Οπως προκύπτει απ' τις δηλώσεις του, οι υπηρεσίες ΠΦΥ - πέρα απ' το «ελάχιστο πακέτο» που θα εξασφαλίζει ο ΕΟΠΥΥ - θα αγοράζονται στο εξής είτε απευθείας απ' την τσέπη του ασφαλισμένου, είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία που χρηματοδοτούν οι εργαζόμενοι, είτε από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, προς τις οποίες εξωθούνται τα λαϊκά στρώματα για να έχουν, με το αζημίωτο, ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών. Ο πρωθυπουργός είπε για τα νοσοκομεία ότι θα διατηρήσουν «μια δέσμη στοιχειωδών υπηρεσιών φροντίδας Υγείας», με επιλογές όπως το «εισιτήριο Υγείας», που θα δικαιούνται ελάχιστοι ανασφάλιστοι.

Αμεση αναφορά στις ασφαλιστικές εταιρείες έκανε η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, που μίλησε στη διάσκεψη για τον ιατρικό τουρισμό και την επενδυτική δραστηριότητα που μπορεί να επιφέρει η ανάπτυξή του στους τομείς της Υγείας και του Τουρισμού!

Ανατροπές σε εφτά άξονες

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ είναι ένας απ' τους εφτά άξονες των αλλαγών που θα γίνουν συνολικά στο σύστημα Υγείας μέχρι το 2020, μεταξύ των οποίων είναι: Ο «στρατηγικός σχεδιασμός, ώστε να χρησιμοποιούνται οι πόροι του ΕΣΥ με τον καλύτερο τρόπο», ο «εκσυγχρονισμός της διοίκησης και εξορθολογισμός της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων», η «ολοκλήρωση συστημάτων ηλεκτρονικής Υγείας», η «ανάπτυξη ενός σύγχρονου, διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων», η «αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού», ο «εξορθολογισμός στην κοστολόγηση των νοσοκομειακών παροχών με την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και δοκιμασμένου συστήματος Ομοειδών Διαγνωστικών Ομάδων» και η «αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας υγείας» με «μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη για όλο τον ελληνικό πληθυσμό».

Ενα προς ένα, όλα τα παραπάνω αποτελούν εργαλεία για την ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, την παραπέρα συρρίκνωση του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο σύστημα και το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για τις επιχειρήσεις της Υγείας και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Αποκαλυπτικοί για τις συνολικές ανατροπές στην Υγεία ήταν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι εκπρόσωποι της ΕΕ. «Η μεταρρύθμιση στην Υγεία - είπε ο Αντ. Σαμαράς - έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια. Επαναλαμβάνω, δεν γίνεται για δημοσιονομικούς λόγους, δεν γίνεται γιατί την "επέβαλε το μνημόνιο", γίνεται γιατί την επέβαλε το δημόσιο συμφέρον». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος, είπε ότι η μεταρρύθμιση στην Υγεία γίνεται «γιατί η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει ένα κανονικό κράτος».

«Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία», για να μπορέσουν τα «συστήματα Υγείας να είναι και βιώσιμα και να έχουν απασχολησιμότητα», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία, Tόνιο Μποργκ. Ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, υπογράμμισε, μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, ότι «σε σχέση με αρκετές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, αυτή είναι μια από τις πιο βαθιές και θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. υπουργό γι' αυτές τις προσπάθειές του».

Αποφασίζουν οι γιατροί

«Εγώ με απεργούς δεν συνδιαλέγομαι», απειλούσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τους οποίους κάλεσε να σταματήσουν την απεργία και να κάνουν διάλογο. Η Ομοσπονδία των γιατρών (ΠΟΣΕΥΠ) ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χτες ότι η απεργία συνεχίζεται μέχρι τις 19/12. Η τελική απόφαση θα παρθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ. Θα ακολουθήσει το Σάββατο συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Σήμερα θα γίνει και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.