Τα παιδιά με αυτισμό εμφανίζουν μειωμένη οπτική επαφή συγκριτικά με παιδιά της ίδιας ηλικίας χωρίς αυτισμό. Η μειωμένη οπτική επαφή είναι ένας δείκτης ο οποίος χρησιμοποιείται για να διαγνώσει τον αυτισμό μετά την ηλικία των δύο χρόνων.Όμως, μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο "Nature", αναφέρει ότι τα βρέφη από την ηλικία κιόλας των δύο μηνών, μπορούν να επιδείξουν σημάδια της πάθησης, αποτελώντας την πιο πρώιμη ανίχνευση των συμπτωμάτων προς το παρόν.
Εάν η μικρή αυτή εργασία μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, θα μπορούσε να παρέχει έναν τρόπο διάγνωσης του αυτισμού σε βρέφη έτσι ώστε οι θεραπείες να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο νωρίς, υποστηρίζει ο Γούορεν Τζόουνς, επικεφαλής της έρευνας στο Κέντρο Αυτισμού Μarcus της Ατλάντας, στην Τζώρζια.
Ο Τζόουνς και ο συνάδελφός του Άμι Κλιν μελέτησαν 110 βρέφη από τη στιγμή της γέννησής τους -59 εκ των οποίων είχαν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με αυτισμό επειδή είχαν αδέρφια με την πάθηση αυτή και 51 τα οποία βρίσκονταν σε χαμηλότερο κίνδυνο. Ένα κάθε 88 παιδιά εμφανίζει διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD), σύμφωνα με την τελευταία μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα.
Σε δέκα τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των δύο ετών, οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη έδειξαν στα βρέφη εικόνες βίντεο των φροντιστών τους. Χρησιμοποιώντας εξοπλισμό και λογισμικό που επέτρεπε την παρακολούθηση και καταγραφή των κινήσεων των οφθαλμών των βρεφών εντόπισαν που εστίαζαν το βλέμμα τους τα βρέφη.
«Τα μωρά γεννιόνται με πολλές προδιαθέσεις γύρω από την οπτική επαφή» λέει ο Τζόουνς. «Τα μικρά παιδιά εστιάζουν περισσότερο στα μάτια παρά σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του προσώπου και κοιτούν στο πρόσωπο περισσότερο από ότι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος».
Η μέθοδος επέτρεψε τη διάγνωση του αυτισμού
Δώδεκα παιδιά από την ομάδα υψηλού ρίσκου διαγνώστηκαν με ASD -όλα εκτός από δύο ήταν αγόρια- και ένα αγόρι από την ομάδα χαμηλού κινδύνου διαγνώστηκε με παρόμοια συμπτώματα. Σε ηλικία μεταξύ δύο και έξι μήνων, αυτά τα παιδιά είχαν την τάση να διατηρούν οπτική επαφή ολοένα και λιγότερο με το πέρασμα του χρόνου. Παρ' όλα αυτά, όταν η έρευνα ξεκίνησε, αυτά τα βρέφη είχαν την τάση να κοιτάζουν στα μάτια με την ίδια συχνότητα με τα παιδιά που δεν εμφάνισαν συμπτώματα αυτισμού αργότερα.
Οι Τζόουνς και Κλιν εξεπλάγησαν καθώς περίμεναν τα βρέφη τα οποία αργότερα εμφανίζουν αυτισμό να εμφανίζουν αξιοσημείωτα λιγότερη διατήρηση οπτικής επαφής από τη στιγμή της γέννησή τους κιόλας. Ο Τζόουνς υποστηρίζει ότι τα ευρήματα της ομάδας του, η διάγνωση του αυτισμού σε τόσο πρώιμο στάδιο, δημιουργεί ένα παράθυρο για επεμβάσεις οι οποίες σκοπεύουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών του αυτισμού.
Τέλος τονίζει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα της ομάδας του καθώς απαιτείται πρώτα να γίνουν έρευνες σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι η μειωμένη οπτική επαφή τους πρώτους μήνες ζωής των παιδιών μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει την ανάπτυξη αυτισμού.
Πηγή: Nature