ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΙΕΒΟ.--
Τέσσερις μέρες πριν το δημοψήφισμα στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία, φουντώνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία για την Ουκρανία. Οι απειλές, οι παρεμβάσεις αλλά και τα παζάρια δίνουν και παίρνουν. Χτες στο Λευκό Οίκο για συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον ΥΠΕΞ Τζον Κέρι βρέθηκε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός της κυβέρνησης φιλοδυτικών, εθνικιστών και φασιστών που, με την επέμβαση των ιμπεριαλιστών, ανέτρεψε τον πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς, ενώ σήμερα θα επισκεφτεί την έδρα του ΟΗΕ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ως ΗΠΑ θα σταθούν «στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία» και υπογράμμισε ότι «το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι το εξής: Η Δύση θα αναγκαστεί να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα εάν δεν αλλάξει πορεία» και συμπλήρωσε όλο κυνισμό πως «η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», ενώ η επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι... παρέμβαση για την ελευθερία.
Ο Γιατσενιούκ από την πλευρά του είπε ότι «δε θα παραδοθούμε ποτέ» στη Ρωσία και εξέφρασε την ετοιμότητα του Κιέβου για συνομιλίες με τη Μόσχα. Στο Κίεβο επίσης αναμένεται τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών με επικεφαλής το ρεπουμπλικάνο Τζον Μακέιν που, ως γνωστόν, ήταν από τους πρώτους που ενθάρρυνε τους «μαχητές της ελευθερίας» και τα νεοναζιστικά καθάρματα.
Πάντως, ενώ ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας στην προσπάθεια να βρεθεί «διπλωματική λύση», την ίδια ώρα βέβαια ΗΠΑ και Ρωσία συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ουκρανικές δυνάμεις κάνουν ασκήσεις, ενώ και στη Μαύρη Θάλασσα υπάρχει έντονη η παρουσία στρατιωτικών πλοίων του ΝΑΤΟ. Σε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη χτες, η νέα εξουσία ζήτησε από τη Ρωσία να επιτρέψει σε ένα αεροπλάνο της να κάνει περιπολία στην παραμεθόρια περιοχή εντός των ρωσικών εδαφών για να ελέγξει αν υπάρχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις, που επικαλείται ότι φτάνουν τους 220.000 στρατιώτες, και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι το επιτρέπει απαντώντας και σκωπτικά ότι «αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να ευσταθεί αν υπολογιστούν και οι οικογένειες των στρατιωτών».
Απειλές από τον Επιτελάρχη των ΗΠΑ
Ταυτόχρονα τα αμερικανικά ΜΜΕ εμφανίζουν δηλώσεις του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Μάρτιν Ντέπσι, που απειλεί και με στρατιωτικά μέσα. Λέει χαρακτηριστικά: «Να θυμάστε ότι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Τους διαβεβαιώνω ότι, όταν το απαιτήσει η κατάσταση, θα απαντήσουμε. Θεωρώ ότι, εάν επιτρέψουμε στη Ρωσία να επέμβει σε ένα ανεξάρτητο κράτος όπως η Ουκρανία με πρόσχημα την προστασία των ρωσικών πληθυσμών, όλη η Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια θα βρεθούν υπό αποσταθεροποίηση».
Επίσης οι εκπρόσωποι των G7, των 7 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, κάλεσαν τη Ρωσία «να σταματήσει κάθε ενέργεια προσάρτησης της Κριμαίας». Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συζήτηση χτες στο ευρωκοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, την αποστολή του ΔΝΤ και την παροχή δανειακής βοήθειας 1,6 δισ. ευρώ στην Ουκρανία συζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου Ολι Ρεν.
Παρέμβαση του γερμανικού κεφαλαίου κατά των κυρώσεων προς τη Ρωσία
Μια εμπορική σύγκρουση με τη Ρωσία, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία, θα ήταν οδυνηρή για τη Γερμανία, αλλά θα απειλούσε με θάνατο την οικονομία της Ρωσίας, ανακοίνωσε χτες η Ενωση Γερμανών Εξαγωγέων (BGA), σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την κερδοφορία των γερμανικών επιχειρήσεων.
«Συνολικά είμαστε αισιόδοξοι για τις δουλειές στο εξωτερικό σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Δυστυχώς, αυτό δεν αληθεύει για τις δουλειές με τη Ρωσία», αναφέρει σε δήλωσή της η BGA.
Η εμπορική ένωση αναφέρει πως περιμένει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 3% φέτος και οι εισαγωγές θα επεκταθούν κατά 2%, όμως πρόσθεσε πως αυτές οι προβλέψεις θα είναι σύντομα «για το καλάθι των αχρήστων», αν η κρίση στην Κριμαία κλιμακωθεί περαιτέρω.
Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που επισκέφτηκε την Πολωνία και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξουν ενδείξεις στη διάρκεια των επόμενων ημερών ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια «ομάδα επαφής» για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στην κρίση στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανό να υπογράψει το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσής της με την Ουκρανία την επόμενη βδομάδα, δήλωσε ο Τουσκ.
Και εντάλματα σύλληψης εκατέρωθεν
Ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε χτες ένταλμα σύλληψης ερήμην του ηγέτη της ουκρανικής νεοναζιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» Ντμίτρο Γιάρος, με την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατίας.
Επίσης η νέα ηγεσία του Κιέβου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες της Κριμαίας, τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό.
Επικοινωνία Πούτιν με τους Τατάρους της Κριμαίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μουσταφά Τζεμίλε, ηγέτη της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, την κατάσταση στην περιοχή της χερσονήσου, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, σε μια προσπάθεια να τους τραβήξει από την επιρροή της κυβέρνησης του Κιέβου. Οι πληροφορίες επίσης μιλάνε για αναγνώριση δικαιωμάτων και άλλα κίνητρα στο πλαίσιο της Κριμαίας ως μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.