«Κλειδώνουν» τα αντιλαϊκά διαρθρωτικά μέτρα
Μπαράζ από νέες αντιλαϊκές νομοθετικές παρεμβάσεις ετοιμάζει η συγκυβέρνηση για το αμέσως προσεχές διάστημα, με επίκεντρο τα «διαρθρωτικά» μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τη ρύθμιση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων.
Σήμερα ξεκινούν στην Αθήνα τα παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας τα οποία, σύμφωνα με τις προτροπές που δόθηκαν στο Γιούρογκρουπ, αναμένεται να καταλήξουν τις προσεχείς μέρες.
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, σηκώνει «κουρνιαχτό» γύρω από τη διάθεση του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», το οποίο προέρχεται από τα εμφανιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμπληρώνοντας το αντιλαϊκό σκηνικό, η τρόικα βάζει ως προϋπόθεση τη διασφάλιση των στόχων και για το 2014.
Σύμφωνα με «διαρροές» από συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, η όλη συζήτηση αφορά την «επιστροφή» ενός ελάχιστου μέρους από τα κλοπιμαία της τελευταίας περιόδου και μόνο για ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού. Πρόκειται για ψίχουλα που αφορούν κατά κύριο λόγο τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ακόμη και γι' αυτά αναζητούνται «εναλλακτικά», «ισοδύναμα» μέτρα μέσω «εξορθολογισμού» στις αμοιβές των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα.
Κατά τ' άλλα, κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συζήτηση με την τρόικα θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως αυτά που περιέχονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τα οποία στη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν γίνει αποδεκτά. Στα παζάρια παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της παραπέρα μείωσης κατά 3,9% των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων», οι οποίοι επίσης αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία.
Ανταγωνισμοί για τράπεζες και τρόικα
«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που ήθελε για τις τράπεζες, καθώς αναγνωρίζεται ότι την ευθύνη για τη διεξαγωγή των διαγνωστικών ελέγχων την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο του ΔΝΤ. Είναι όμως ένα ζήτημα που έχει να κάνει περισσότερο μεταξύ των μελών της τρόικας παρά με εμάς», δήλωσε προχτές Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά από τη λήξη του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, νέοι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται γύρω από τις τελικές ρυθμίσεις του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητούνται πτυχές της κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με την εφαρμογή «διάσωσης των τραπεζών με ίδια μέσα», που συνεπάγεται ακόμη και «κούρεμα» μετόχων και ομολογιούχων (πιστωτών των τραπεζών) πριν την προσφυγή τους στα κρατικά πακέτα ενίσχυσης.
Χτες εξάλλου συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου και σήμερα μπαίνουν σε ψηφοφορία οι δύο εκθέσεις σχετικά με τα πεπραγμένα της τρόικας στα κράτη που υπάγονται σε «προγράμματα διάσωσης». Πρόκειται για εκθέσεις που αποτυπώνουν πτυχές των αντιθέσεων στους κόλπους της ΕΕ, αλλά και της γενικότερης διαπάλης με το ΔΝΤ, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και τον εξωραϊσμό των θεσμών της ΕΕ.