Τα διαρθρωτικά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, καθώς και το «αναθεωρημένο μνημόνιο συνεργασίας» ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Ακολούθησε σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών. Τα παζάρια με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα συνεχιστούν και σήμερα, με στόχο το «κλείδωμα» συμφωνίας τις αμέσως επόμενες μέρες. Εξερχόμενος από τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε σχετικά ότι «έχει διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, ώστε να επιδιωχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή» και ότι «το πλεόνασμα υπάρχει, είναι δεδομένο και η διανομή του πρέπει να γίνει με τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους».
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, οι δύο πλευρές εξετάζουν από χτες γραμμή προς γραμμή το κείμενο της αναθεώρησης του μνημονίου, με το οποίο επέστρεψαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας. Σε αυτό το πλαίσιο, αν και επίσημα δεν ομολογείται, διαφαίνεται πως έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις γύρω από τον τρόπο και το ύψος ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, διεργασία για την απελευθέρωση κεφαλαίων για λογαριασμό επιλεγμένων κλάδων και επιχειρηματικών ομίλων. Σύμφωνα με την παρεχόμενη πληροφόρηση «το κλίμα στις συνομιλίες είναι καλύτερο απ' ό,τι όταν έφυγαν οι ελεγκτές της τρόικας πριν από λίγες ημέρες», καθώς «ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνο εμείς να χάσουμε, αλλά και αυτοί».
«Μετά την ανακοίνωση από τη Γιούροστατ, δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές, θα γίνει η διανομή του πλεονάσματος», διαβεβαίωνε χτες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για ψίχουλα που αφορούν κυρίως τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, ενώ ακόμη και γι' αυτά αναζητούνται «εναλλακτικά», «ισοδύναμα» μέτρα μέσω «εξορθολογισμού» στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων. Η τρόικα, από την πλευρά της, εμφανίζεται να πιέζει για αξιοποίησή του για τυχόν αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και για αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρηματίες, ως επιπρόσθετο μέτρο τόνωσης της ρευστότητάς τους.
Στα «κλειδωμένα» αντιλαϊκά μέτρα συγκαταλέγεται η παραπέρα μείωση των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών, ενώ σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο «φαίνεται να περνάει η ελληνική θέση και να αποφεύγεται η νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις». Δεδομένη, επίσης, είναι η εφαρμογή της μεγάλης πλειοψηφίας των προτάσεων του ΟΟΣΑ, τα παζάρια για τις οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διελκυστίνδα με την πλευρά του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε χτες ότι «βρισκόμαστε στην 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εκταμιευτεί μόνο η δόση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη αξιολόγηση (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) και όχι οι δόσεις που προγραμματίζονταν για το Δεκέμβρη του 2013 και το Μάρτη του 2014 (συνολικά επιπλέον 3,6 δισ.). Ενα ενδεχόμενο, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «δε δημιουργεί προβλήματα». Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει «διπλή δόση», εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας.
Κόντρες για τις τράπεζες
Εν τω μεταξύ, την επόμενη βδομάδα αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου σχετικά με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εν αναμονή της τελικής ρύθμισης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έβαλε προσωρινό «φρένο» στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γιούρομπανκ (στην οποία κατέχει το 95%), καθώς τυχόν παραίτηση από το δικαίωμα της συμμετοχής του στη νέα ανακεφαλαιοποίηση (3 δισ. ευρώ) θα επέφερε μείωση του ποσοστού που κατέχει στα επίπεδα του 35%. Στέλεχος της Γιούρομπανκ δήλωσε χτες ότι «βρήκαμε τα λεφτά από τους ξένους επενδυτές αλλά δεν μας άφησαν να τα φέρουμε»...