Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Στη Ρωσία και τυπικά η Κριμαία - Ανατολικές περιοχές και οικονομία ανησυχούν το Κίεβο

 

Η ρωσική άνω Βουλή επικύρωσε την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία

 

Η ρωσική άνω Βουλή επικύρωσε σήμερα τη συνθήκη για την ένταξη της «Δημοκρατίας της Κριμαίας» στη Ρωσική Ομοσπονδία, με την ομόφωνη ψήφιση της από τους 155 παρόντες βουλευτές. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την επικύρωση της συνθήκης που προβλέπει την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία και την τυπική απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία, η νέα εξουσία της οποίας ανησυχεί για την τύχη και των ανατολικών περιοχών.

Ανησυχία για τις ανατολικές περιοχές

Το βράδυ της Τετάρτης ο «πρωθυπουργός» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου Αρσένι Γιατσενιούκ, ισχυρίστηκε από τις Βρυξέλλες, ότι η Ουκρανία θα απαντήσει «στρατιωτικά» σε οποιαδήποτε ρωσική απόπειρα «να προσαρτηθούν» ρωσόφωνες επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ανατολική, ρωσόφωνη Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο ο Χέιγκελ συνομίλησε τηλεφωνικά για μία ώρα με τον Σόιγκου, στη διάρκεια της οποίας του είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν την Κριμαία θα είναι υπεύθυνες για οποιοδήποτε συμβάν στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Σόιγκου σημείωσε ότι τα στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία «έχουν αναπτυχθεί εκεί για στρατιωτικά γυμνάσια και δεν έχουν καμία πρόθεση να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ουκρανία».

Χρεοκοπημένη η ουκρανική οικονομία

Ο κίνδυνος της απόσχισης και άλλων περιοχών πάντως δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος της φιλοφασιστικής «κυβέρνησης» του Κιέβου. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η οικονομία, που ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει.

Την περασμένη εβδομάδα ο «υπουργός Οικονομικών» της Ουκρανίας Αλεξάντερ Σλάπακ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος» ενώ, αν προστεθούν τα χρέη της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Ναφτογκάζ και της κρατικής επιχείρησης οδοποιίας τότε τα συνολικά χρέη ξεπερνούν τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας, τα οποία ανέρχονταν στα 15,4 δισεκατομμύρια την 1η Μαρτίου.

Παράλληλα, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε στη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο των 11 «δισ.» δολαρίων στη Ρωσία γιατί η συμφωνία με βάση την οποία η Μόσχα παρείχε φθηνό φυσικό αέριο θα πάψει να ισχύει. Επιπλέον, είπε ο ρώσος πρωθυπουργός, η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία άλλα τρία «δισ.» δολάρια για ένα πρόσφατο δάνειο με τη μορφή αγοράς Ευρωομολόγων και ότι από το ποσό αυτό περίπου τα δύο «δισ.» τα χρωστάει στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Στα λόγια -προς το παρόν- η οικονομική βοήθεια από τη Δύση

Οι λεγόμενες δυτικές δυνάμεις πάντως, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υλοποίηση της δέσμευσή τους για οικονομική στήριξη της νέας εξουσίας της Ουκρανίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τις συνομιλίες τις οποίες διεξάγει ένα κλιμάκιό του με την «κυβέρνηση» της Ουκρανίας για ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μέχρι 25 του Μάρτη, υποστηρίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αποστολής. Η αποστολή επρόκειτο να ολοκληρώσει τις εργασίες της αύριο. Χθες στις Βρυξέλλες οι 28 της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση για τη χορήγηση στην Ουκρανία δανείου 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα ποσά αυτά υπολείπονται από τις ανάγκες της ουκρανικής οικονομίας που υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια την επόμενη διετία.

Δυτικές κυρώσεις και ρωσικά αντίποινα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να επεκτείνουν τη λίστα των στοχευμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία με 12 επιπλέον ονόματα. Επίσης αποφάσισαν να ακυρώσουν την σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 3 Ιούνη. Πάντως και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ( ΕΕ και ΗΠΑ) υπάρχει επιφυλακτικότητα σχετικά με την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Ρωσία και η ΕΕ βρίσκονται κοντά ως εμπορικοί εταίροι και πολλά από τα μπλοκ των χωρών της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα οικονομικά μέτρα «θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε κυρώσεις σχετικά με βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, εάν η Μόσχα δεν αλλάξει πορεία στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία με τη σειρά της απάντησε με αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις κατά εννέα αξιωματούχων των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο πρόεδρος της Βουλής επίσης ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ. «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία Θα απαντήσουμε καταλλήλως σε κάθε εχθρική ενέργεια», ανέφερε ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.

Υποβάθμιση της Ρωσίας από «οίκους αξιολόγησης»

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας από σταθερές σε αρνητικές. Χθες βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's είχε επίσης υποβαθμίσει σε αρνητική την προοπτική της ρωσικής οικονομίας, λόγω των κινδύνων που έχουν σχέση με τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά την ένταξη της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια. Επίσης οι εταιρείες Visa Inc και MasterCard Inc διέκοψαν σήμερα απροειδοποίητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για συναλλαγές πελατών πολλών ρωσικών τραπεζών. Ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, ωστόσο, ο Αλεξέι Μοίσεεφ δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει να υπάρξει μεγάλη επίπτωση από τις δυτικές κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και υποστήριξε ότι δεν έχει επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.