Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΒΙΕΝΝΗ.-- Την ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με την προκαταρκτική συμφωνία του Γενάρη ανάμεσα σε Ιρανούς αξιωματούχους και ομολόγους τους από τη λεγόμενη Ομάδα των 5+1 (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία) διαπιστώνει η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) που εδράζει στη Βιέννη. Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι έχουν ανασταλεί προς το παρόν και οι μεγάλες κατασκευαστικές εργασίες στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Αράκ (νοτιοδυτικά της Τεχεράνης).

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Η ιδέα για διαίρεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην οποία πολλοί αντιτίθενται και άλλοι τη στηρίζουν, δεν είναι νέα και χρονολογείται ήδη από το 1993, όταν ο τότε Πρόεδρος της χώρας, Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, υπέγραψε και συμφωνία, αλλά στη συνέχεια την εγκατέλειψε υπό πίεση, αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό του Σαράγεβο «ΤV AΛΦΑ» ο ακαδημαϊκός Μουχάμεντ Φιλίποβιτς.

MΠΑΝΓΚΟΚ.-- Αντισυνταγματικές ήταν οι πρόωρες εκλογές της 2ας Φλεβάρη στην Ταϊλάνδη, αποφάσισε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με το επιχείρημα ότι οι κάλπες δεν στήθηκαν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Δεν είναι ωστόσο ακόμη σαφές εάν και πότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 10 γυναίκες πνίγηκαν χτες όταν ανατράπηκε το πλοιάριο που μετέφερε εργάτες γης σε λίμνη της Δυτικής Ινδίας (390 χλμ νοτιοδυτικά του Νέου Δελχί). Αλλες έξι γυναίκες που επέβαιναν στο ίδιο σκάφος και ο καπετάνιος του διασώθηκαν.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Στους εννιά (ανάμεσά τους και δύο παιδιά!) ανέρχονται τελικά οι νεκροί της προχτεσινοβραδινής επίθεσης που εξαπέλυσαν νεαροί ένοπλοι στο πολυτελές ξενοδοχείο «Σερένα» στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, λίγες βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Απρίλη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δεκάδες ένοπλοι κατέλαβαν χτες το πρωί το αρχηγείο του τάγματος της αστυνομίας στο χωριό Ιντζάνα του Βόρειου Ιράκ και στη συνέχεια εισέβαλαν στους χώρους του με βυτιοφόρο όχημα γεμάτο με εκρηκτικά που ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 άτομα. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παρέμεινε για ώρες ανεξακρίβωτος, καθώς τα θύματα είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια του κτιρίου. Παράλληλα χτες ο δήμαρχος της πόλης Σουλεϊμάν Πεκ, που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, επιβεβαίωσε την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και ομάδας ενόπλων που είχαν προηγουμένως καταλάβει την παρακείμενη πόλη Σερχά του Βορείου Ιράκ.

ΒΑΛΕΤΑ.-- Ενενήντα μετανάστες προερχόμενοι από τη Λιβύη, που επέβαιναν σε πλοιάριο το οποίο κατευθυνόταν στη Σικελία, διασώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από το Πολεμικό Ναυτικό της Μάλτας ανοικτά του νησιού Γκόζο. Οι μετανάστες εξέπεμψαν σήμα κινδύνου όταν το σκάφος τους βρισκόταν σε περιοχή που τελεί υπό την εποπτεία της Μάλτας. Μόνον από την αρχή τρέχοντος έτους υπολογίζεται ότι έχουν φθάσει στις ιταλικές αρχές, αναζητώντας την ελπίδα καλύτερης ζωής, πάνω από 10.000 Αφρικανοί και Αραβες, αριθμός που θεωρείται υπερδεκαπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013.