Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Απάντηση του Ελ. Βαγενά σε ερώτηση του πόρταλ «PRAVDA.RU» για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας από την ΕΕ

 

Ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

 

Απάντηση του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ερώτηση του ρωσικού ειδησεογραφικού πόρταλ «PRAVDA.RU», σχετικά με τα σχέδια χρηματοδότησης των νέων αρχών της Ουκρανίας από την ΕΕ.

 

Ερώτηση: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι θα διαθέσουν στην Ουκρανία 25 δισ. ευρώ ως ενίσχυση. Μια τέτοια δήλωση, κατά τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, έκανε ο επίτροπος  Οικονομικών, Όλι Ρεν. Αργότερα είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επίσης νέα ενίσχυση ύψους 20 δισεκατομμυρίων.

1) Η ΕΕ έχει πολλές οικονομίες που έχουν ανάγκη από υποστήριξη. Μήπως θα έπρεπε να πάρουν απ’ αυτές χρήματα στο όνομα της διάσωσης της Ουκρανίας;

2) Η Ουκρανία μπορεί να πάρει αυτά τα χρήματα ή μόνον υποσχέσεις;

Απάντηση:

Στις μέρες μας, δηλαδή σε συνθήκες που κυριαρχούν σ’ ολόκληρο τον κόσμο οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, κανένας οργανισμός, είτε αυτός λέγεται ΔΝΤ, ΕΕ ή Τελωνειακή Ένωση είτε λέγεται ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία κ.ο.κ. δεν δίνει χωρίς όρους χρήματα απλώς «για υποστήριξη». Τέτοιες «βοήθειες» πάντα κρύβουν ανταλλάγματα, οικονομικά ή γεωπολιτικά και βέβαια συνοδεύονται με εγγυήσεις πως θα παρθούν νέα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα, ώστε να διευκολυνθεί η κερδοφορία των καπιταλιστών και η αποπληρωμή των «βοηθειών» και δανείων από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Η ΕΕ δεν είναι ένα «φιλόπτωχο ταμείο» που μοιράζει «βοήθειες». Είναι ένας ισχυρός ιμπεριαλιστικός οργανισμός, μια ένωση για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, που συγκρούεται για να πάρει «στο χέρι» τις αγορές, τις πρώτες ύλες, τα δίκτυα αγωγών της Ουκρανίας.

Βεβαίως και θα μπορούσε να δώσει χρήματα ως «βοήθεια», όχι της Ουκρανίας, αλλά εκείνου του τμήματος της αστικής τάξης που στηρίζεται στα κόμματα που αναρριχήθηκαν στην κυβέρνηση και ενδιαφέρονται για τη σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ, εκτοπίζοντας το αντίπαλο τμήμα της αστικής τάξης της Ουκρανίας που επεδίωκε στενότερες σχέσεις με την καπιταλιστική Ρωσία.

Η «βοήθεια» αυτή δεν θα είναι για να «σωθεί η Ουκρανία», αλλά για την ενίσχυση και σταθεροποίηση συγκεκριμένου τμήματος-κλίκας της ουκρανικής αστικής τάξης.

Είναι αστείο να πιστεύει κανείς πως αυτή η «βοήθεια» είναι προς όφελος των εργαζομένων. Μια ματιά στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και για 5η χρονιά βρίσκεται σε εξέλιξη η καπιταλιστική κρίση, οξύνοντας όλα τα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία που έφτασε το 30%, είναι αρκετή για να βγούνε τα σωστά συμπεράσματα και να ξεπεραστεί η προπαγάνδα της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι της Ουκρανίας πρέπει να χαράξουν τη δική τους στρατηγική για την υπεράσπιση των δικών τους, ταξικών συμφερόντων, που δεν ταυτίζονται με την ένταξη σε καμία διακρατική καπιταλιστική ένωση, αλλά βρίσκονται στο δρόμο της ανατροπής του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της επιστροφής της χώρας στις ράγες του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης.