Η κατάληψη του κυβερνείου συνεχίζεται στο Ντόνετσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Καθώς συνεχίζονται οι καταλήψεις και τα οδοφράγματα των ρωσόφωνων διαδηλωτών στην Ανατολική Ουκρανία και ενώ αναμενόταν να λήξει το 48ωρο τελεσίγραφο, ο «πρωθυπουργός» της κυβέρνησης του Κιέβου Αρσένι Γιάτσενιουκ προχώρησε σε μια κίνηση τακτικού ελιγμού και επισκέφτηκε το Ντόνετσκ, επίκεντρο των αντιδράσεων των ρωσόφωνων, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη το κυβερνείο.
Ο Γιάτσενιουκ, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, είχε συνομιλίες με επιλεγμένες αντιπροσωπείες, εκπροσώπους του δήμου και των τοπικών αρχών, όπως και με εκπροσώπους οικονομικών κύκλων, αλλά όχι με εκπροσώπους των ρωσόφωνων. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συνάντηση με το μεγαλοεπιχειρηματία Ρινάτ Αχμέτοφ (θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας), που προηγούμενα υποστήριζε τον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τώρα φαίνεται ότι έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για επαφές μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των ρωσόφωνων που καλούν σε δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό που οδήγησε την Κριμαία στην ενσωμάτωση με τη Ρωσία.
Επιχείρηση αναδίπλωσης από την κυβέρνηση του Κιέβου;
Ο Γιάτσενιουκ προχώρησε σε κάποιες δεσμεύσεις που δείχνουν πιθανή αναδίπλωση που επιχειρεί η νέα εξουσία για να εκτονώσει την κατάσταση, αλλά και πιθανή μη δυνατότητα να προχωρήσει σε χρήση βίας για να εκκενώσει τα κατειλημμένα από τους ρωσόφωνους κτίρια. Πρότεινε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να «ισορροπήσουν οι εξουσίες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών» και επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα περιφερειακών δημοψηφισμάτων, όπως και δεσμεύτηκε να μην μπουν σε εφαρμογή νόμοι, που προτάθηκαν μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς, που καταργούν ως επίσημες άλλες γλώσσες εκτός της ουκρανικής, δηλαδή πρωτίστως τη ρωσική. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Ουδείς, κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, θα περιορίσει τη χρήση μιας γλώσσας που χρησιμοποιείται ευρέως». Θυμίζουμε βέβαια ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις του κοινοβουλίου μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς στα τέλη Φλεβάρη ήταν η κατάργηση νόμου του 2012 για τις γλώσσες των μειονοτήτων. Ο λεγόμενος μεταβατικός πρόεδρος ως τώρα δεν έχει επικυρώσει την απόφαση αυτή, η οποία συνέβαλε στις αντιδράσεις στις ρωσόφωνες περιφέρειες της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας, όπου πολλοί ζητούν «ομοσπονδιοποίηση» του ουκρανικού Συντάγματος, αίτημα που στηρίζει και η Ρωσία, αλλά δεν θέλει ούτε να ακούει η κυβέρνηση του Κιέβου, που βλέπει κινδύνους διαμελισμού.
Χθες εξάλλου σημειώθηκαν συγκρούσεις και στην Οδησσό ανάμεσα σε εθνικιστές και φασίστες που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου και ρωσόφωνους, που επιθυμούν σύνδεση με τη Ρωσία. Στις 10/4 γιορτάστηκαν τα 70χρονα της απελευθέρωσης της πόλης από τον Κόκκινο Στρατό, με μεγάλη πορεία στους δρόμους.
Η Ενέργεια και οι στρατιωτικές κινήσεις στο επίκεντρο
Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας σημειώθηκε χτες. Με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο απάντησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την επιστολή που έστειλε σε Ευρωπαίους ηγέτες για συνομιλίες σχετικά με τις οφειλές του Κιέβου για το φυσικό αέριο. «Δεν είναι καλό να διαβάζετε ξένες επιστολές» είπε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως «εργαλείο εκβιασμού» προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η αποτυχία της Ουκρανίας να πληρώσει τις οφειλές της για το φυσικό αέριο είναι «απολύτως απαράδεκτες». Τόνισε, πάντως, ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει το ζήτημα της προπληρωμής. Παράλληλα, ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε φυσικό αέριο απέναντι στους Ευρωπαίους πελάτες της.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, θέτοντας θέμα ότι πρέπει να σκληρύνουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ζήτημα βέβαια που αντιμετωπίζεται με σχετική επιφυλακτικότητα από το γερμανικό κεφάλαιο που έχει ισχυρές σχέσεις με το ρωσικό.
Την ίδια ώρα οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών του «G7», των επτά πιο ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, σε χτεσινή τους συνάντηση τους πρότειναν τη χορήγηση ενός πακέτου «βοήθειας» για την Ουκρανία, ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 2 ετών.
Από τη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε την Παρασκευή ότι η Ρωσία επιθυμεί να προσαρτήσει και άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Παράλληλα, επανέλαβε το ρωσικό αίτημα να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Κάλεσε όμως να υπάρξουν νόμιμες εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει την ουδετερότητά της.
Ο Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για τις τετραμερείς συνομιλίες, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία και είπε ότι οι οφειλές του Κιέβου για το φυσικό αέριο θα βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών. Σημείωσε ακόμα ότι η Ρωσία μπορεί να «συμβάλει με τους εταίρους μας ΕΕ και ΗΠΑ στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει τη σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου».
Παράλληλα ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί ο Γιανουκόβιτς.