Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΡΚΕΛ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Νέα βάρη στο λαό - ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο

 

Τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, στη βάση των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και των μόνιμων μηχανισμών επιτήρησης σε όλα τα κράτη - μέλη, σηματοδότησε η χτεσινή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ στην Αθήνα, οι συζητήσεις της με τον πρωθυπουργό και άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Σκοπός της επίσκεψης, πέρα από τη στήριξη της κυβέρνησης για την απρόσκοπτη συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ήταν και η προώθηση των συμφερόντων γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων, αλλά και η συγκρότηση ενός «επενδυτικού ταμείου» που θα στηρίζει με κεφάλαια την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Ενδεικτική για τους στόχους της επίσκεψης είναι η χτεσινή ανακοίνωση της ίδιας της γερμανικής καγκελαρίας: «Η καγκελάριος συναντάται με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να επαινέσει τη συνεπή μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησής του. Η επίσκεψή της όμως είναι και ένα μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα στην Ελλάδα» και την «πορεία εξυγίανσης που ακολουθεί» τόνιζε χαρακτηριστικά, όπου ως «εξυγίανση» και «επιτυχία» εννοεί τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου.

Στις επαφές της στην Αθήνα η Α. Μέρκελ αναγνώρισε τη συμβολή της κυβέρνησης στην προώθηση και εφαρμογή σειράς βάρβαρων μέτρων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων. Χαιρέτισε την περιβόητη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και με νέα κεφάλαια, ενώ το «χρέος» φορτώνεται πάντα στις πλάτες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Μιλώντας σε φόρουμ με επιχειρηματίες ξεκαθάρισε ότι οι αναδιαρθρώσεις πρέπει να συνεχιστούν: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι αναγκαίες και στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα «υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες και τόσες ευκαιρίες», σε τομείς όπως ο Τουρισμός, η Αγροτική Οικονομία, οι υπηρεσίες. Σε σχέση με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για χρηματοδότηση και ρευστότητα είπε ότι μίλησε επ' αυτού με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Ανάπτυξης: «Τα πρώτα βήματα έχουν, ήδη, γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί νομίζω ότι το σημαντικότερο και το πιο δύσκολο είναι, πώς μπορώ να έχω κεφάλαιο, πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στο κεφάλαιο».

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε ως στόχο της κυβέρνησης «την οικοδόμηση ενός ευνοϊκού οικοσυστήματος για νέους τομείς Ανάπτυξης», «να δημιουργηθεί το πλαίσιο για να υπάρχει αυτή η επιχειρηματικότητα», με «έμφαση στην εμπορευματικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών». Μίλησε, εξάλλου, «για μία Ελλάδα που θα παράγει αντί να καταναλώνει» αποτυπώνοντας ουσιαστικά την καθημερινότητα των λαϊκών νοικοκυριών: σκληρή δουλειά, ανύπαρκτα δικαιώματα, μισθοί πείνας, αδυναμία να προμηθευτούν ακόμα και τα στοιχειώδη.

Και στις κοινές δηλώσεις τους στο πέρας της επίσκεψης, ο Σαμαράς εστίασε στη συμφωνία των δύο πλευρών πως «οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν (...) οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν» γιατί ενισχύουν την «ανταγωνιστικότητα». Επέμεινε δε ότι χρειάζεται να εξασφαλιστεί ρευστότητα για τους επιχειρηματίες.

Η Μέρκελ απ' την πλευρά της συνεχάρη και δημόσια την κυβέρνηση επειδή «όντως στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έγιναν πάρα πολλά (...) βήματα μπροστά (...) πολλά καλά»! Για τη ρευστότητα είπε ότι «η Γερμανία έχει την πρόθεση να βοηθήσει (...) θα το υλοποιήσουμε βήμα - βήμα», προσδιορίζοντας ως προτιμητέους κλάδους επενδύσεων για λιμνάζοντα γερμανικά κεφάλαια την Υγεία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη γεωργία, στους οποίους όπως είπε μπορεί να υπάρξει «προστιθέμενη αξία».

Σημειωτέον, στην ατζέντα της επίσκεψης ήταν το πώς θα προχωρήσει η δημιουργία του λεγόμενου Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου για διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης σε επενδύσεις. Μέτοχος του Ταμείου θα είναι κατά 50% το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα ποσά θα καταβληθούν από «διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές». Ηδη, υπάρχει συμφωνία με τη γερμανική «επενδυτική τράπεζα» KfW (ο φορέας διοχέτευσης της γερμανικής συμμετοχής στα δάνεια της τρόικας προς την Ελλάδα), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γαλλικές εταιρείες, άλλους ιδιώτες.

Ο Σαμαράς έθιξε και το ζήτημα της «βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, ζητώντας «ρύθμισή» του (με μείωση επιτοκίων ή αύξηση της περιόδου αποπληρωμής), πάντα με γνώμονα την απελευθέρωση κεφαλαίων για την ενίσχυση μονοπωλιακών ομίλων. Στην πράξη, η Μέρκελ δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση, παραπέμποντας σε αποφάσεις το φθινόπωρο.