Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Με όλα τα μέσα κλιμακώνει την επίθεσή της η αντιδραστική κυβέρνηση

 

ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ «ΑΛΦΑ» ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

 

Να σφίξει τον στρατιωτικό κλοιό γύρω από το Σλαβιάνσκ επιχειρεί το Κίεβο

Με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου εξακολουθεί να κλιμακώνει με όλα τα μέσα την επίθεσή της εναντίον των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας που αντιδρούν στην εξουσία της. Σε αυτά τα πλαίσια, συνεχίζει τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων στα ανατολικά της χώρας και επιχειρεί να ενισχύσει τον αποκλεισμό της πόλης του Σλαβιάνσκ στην επαρχία Ντονέτσκ, η οποία είναι και το επίκεντρο των διαδηλώσεων των ρωσόφωνων.

Δορυφορικές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρακτορείο RIA Novosti δείχνουν τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης, συστοιχιών πυροβολικού και πυραυλικών συστημάτων στην περιοχή γύρω από το Σλαβιάνσκ. Πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας κάνουν λόγο για συγκέντρωση περίπου 15.000 στρατιωτών στην ίδια περιοχή.

Κι ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου δεν επιχειρούν να μπουν μέσα στην πόλη, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στα περίχωρά της. Σε μία από αυτές, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε επίθεση σε ένα από τα σημεία ελέγχου των διαδηλωτών στη γειτονική πόλη Σολεντάρ. Ελικόπτερο αποβίβασε ομάδα ενόπλων χωρίς διακριτικά η οποία συνέλαβε έναν πολιτοφύλακα και ανάγκασε τους υπόλοιπους σε προσωρινή υποχώρηση.

Σύλληψη τριών πρακτόρων

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες διείσδυσης πρακτόρων του Κιέβου μέσα στις περιοχές που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι διαδηλωτές. Σε ένα νέο περιστατικό, τρεις πράκτορες της ειδικής μονάδας «Άλφα» της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (SBU) συνελήφθησαν από ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, κοντά στην πόλη Γκορλόφκα. Φωτογραφίες των πρακτόρων, των υπηρεσιακών ταυτοτήτων τους και των όπλων τους δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής, Ιγκόρ Στρέλκοφ, ανέφερε ότι κατά την ανάκριση οι συλληφθέντες αποκάλυψαν ότι ομάδα εφτά πρακτόρων διείσδυσαν στην πόλη, με σκοπό την απαγωγή ηγέτη των διαδηλωτών. Στους συλληφθέντες θα αναγνωριστεί στάτους αιχμαλώτου πολέμου, δήλωσε ο Στρέλκοφ, ενώ μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισής τους θα γίνει προσπάθεια για την ανταλλαγή τους με ρωσόφωνους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από την κυβέρνηση που εγκαταστάθηκε στο Κίεβο.

Αντίστοιχη ανταλλαγή θα επιδιωχθεί από τους ρωσόφωνους και με τους 12 στρατιωτικούς που εισήλθαν στην περιοχή ως απεσταλμένοι του ΟΑΣΕ και συνελήφθησαν τις προηγούμενες μέρες. Όπως έγινε γνωστό, η αποστολή του ΟΑΣΕ αποτελούνταν από τρεις Γερμανούς στρατιωτικούς, ένα Γερμανό μεταφραστή και από ένα στρατιωτικό από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Δανία, ενώ μαζί της βρίσκονταν 5 Ουκρανοί. Ο ηγέτης των ρωσόφωνων διαδηλωτών και αυτοανακηρυχθείς «λαϊκός δήμαρχος» του Σλαβιάνσκ Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ δήλωσε ότι οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν χάρτες με σημειωμένα όλα τα οδοφράγματα και τα σημεία ελέγχου των διαδηλωτών.

Τηλεφωνική συνομιλία Κέρι - Λαβρόφ

Εντωμεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός ΤζονΚέρι έκανε λόγο για «προκλητικές κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, ρωσική υποστήριξη προς τους αυτονομιστές και εμπρηστική ρωσική ρητορική που υπονομεύει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ενότητα της Ουκρανίας». Ταυτόχρονα ζήτησε τη «χωρίς όρους στήριξη» της Μόσχας στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των συλληφθέντων παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε πρώτα από όλα να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διαδηλωτών και να τερματισθούν οι επιθετικές ενέργειες των υπερεθνικιστών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξάλλου διέψευσε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί παραβιάσεων του ουκρανικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά. Σύμφωνα μάλιστα με το ουκρανικό σκέλος του πρακτορείου Ίντερφαξ, χθες ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του Κιέβου, Μιχαήλ Κόβαλ, ανέφερε ότι ρωσικά αεροσκάφη «πετούσαν κατά μήκος των συνόρων μας, αλλά δεν διέσχισαν τη συνοριακή γραμμή», δήλωση που «αδειάζει» τους ισχυρισμούς του λεγόμενου μεταβατικού πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ, σύμφωνα με τους οποίους, ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν 7 φορές τον ουκρανικό εναέριο χώρο...

Χαρακτηριστικές τέλος, σε ό,τι αφορά τις στοχεύσεις της «νέας εξουσίας» του Κιέβου, είναι οι δηλώσεις της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας και νυν υποψήφιας για την προεδρία, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία σε συνέντευξή της στο Associated Press ζήτησε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «για να προστατέψει τον εαυτό της από τη ρωσική επιθετικότητα»...