Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

«ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ» «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην αντιλαϊκή πολιτική

 

Στην «επιβράβευση» της αντιλαϊκής πολιτικής, ενόψει και της διαφαινόμενης αναιμικής οικονομικής ανάκαμψης, προχώρησαν χτες οι διεθνείς τραπεζίτες. Μέσα σε λίγες ώρες, οι «προσφορές» τους για τα νέα 5ετή κρατικά χρεόγραφα ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, ποσά τα οποία ξεπερνούν το 10% του παραγόμενου ΑΕΠ της χώρας. Η συγκυβέρνηση θα κάνει «αποδεκτές» προσφορές ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το μέσο επιτόκιο, διαμορφώνεται στο 4,95%, δηλαδή στο εύρος των «προσδοκιών» που είχαν καλλιεργηθεί. Διαμεσολαβητές στη διαδικασία της χτεσινής δημοπρασίας ήταν τα τραπεζικά μονοπώλια Bank of America, Merill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley, που φαίνεται ότι δεν ανησυχούν για τις τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά σημαίνουν ότι «οι διεθνείς αγορές πλέον εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν. Την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ' ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα (...) Τώρα η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίστηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: τις ίδιες τις αγορές». Σε ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται ότι η «συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα», ενώ ο διακανονισμός της συναλλαγής θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στο ίδιο γήπεδο

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, παίζοντας στο ίδιο ακριβώς γήπεδο και με τον ίδιο «κριτή», δηλαδή τις «αγορές» σημειώνει πως η «έξοδος στις αγορές αφορά εξαιρετικά μικρό ποσό σε σχέση με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του υπέρογκου δημόσιου χρέους, η διάρκεια των ομολόγων δεν θα είναι δεκαετής αλλά πολύ μικρότερη, και η έκδοση θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και όχι με ανοιχτή διαδικασία στις αγορές, και με επιτόκιο, ονομαστικό και πραγματικό, "τσουχτερό" σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Κάνει, δηλαδή, κριτική από τη σκοπιά της αναγκαιότητας δανεισμού από τις αγορές, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες, για να είναι το κόστος πιο φτηνό. Αγωνιούν επίσης, για τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, δηλαδή για την ικανότητα του αστικού κράτους να το διαχειριστεί και να αποπληρώνει τους μεγαλοδανειστές, ενώ θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία εμποδίζει την «αναδιάρθρωση» του χρέους. Κριτική, δηλαδή, από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Γιατί όπως και όσο και αν δανείζεται η Ελλάδα, τα δανεικά ενισχύουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ πληρώνει ο λαός.

«Πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα» προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, χαρακτηρίζει η Κομισιόν τη χτεσινή έκδοση ελληνικών κρατικών ομολόγων. «Προς την ορθή κατεύθυνση» βαδίζει η Ελλάδα, δήλωσε σχετικά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ. Η Goldman Sachs -εκ των αναδόχων της έκδοσης- επισημαίνει ότι «πολλές, σοβαρές οικονομικές ανισορροπίες που βασάνιζαν την Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια μειώθηκαν και αντιμετωπίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στη χώρα». Παράλληλα, δίνουν την έμφαση στην πιθανότητα επίτευξη συμφωνίας για νέα αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους. Η ιταλική «La Repubblica» επίσης, εκτιμά ως αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» του κρατικού χρέους.

Ενισχύσεις στους «επενδυτές»

Οι διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη έχουν συνέχεια με τη συγκρότηση Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που αναμένεται να συζητηθεί στις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ. Μέτοχος του Ταμείου θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο με 50% και με κεφάλαια που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί από «διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές». Ηδη, υπάρχει συμφωνία με τη γερμανική «επενδυτική τράπεζα» KfW, η οποία είναι ο φορέας διοχέτευσης της γερμανικής συμμετοχής στα δάνεια της τρόικας προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γαλλικές εταιρείες, ενώ κεφάλαια θα συνεισφέρουν και ιδιώτες όπως το Ιδρυμα Ωνάση. Είναι ολοφάνερη η επιχείρηση στήριξης τμημάτων του ντόπιου κεφαλαίου μέσω αυτού του μηχανισμού για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης για επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας δίνονται και συγκεκριμένες κατευθύνσεις για πηγές χρηματοδότησης πέρα από τις τράπεζες.