ΠΑΡΙΣΙ.--
Τους τομείς από τους οποίους θα γίνουν οι συνολικά 50 δισεκατομμυρίων ευρώ περικοπές των δημοσίων δαπανών ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα:
- 18 δισ. θα «συνεισφέρει» η κεντρική κρατική μηχανή, μέσα από «εξορθολογισμό» της λειτουργίας όλων των κρατικών φορέων (ο Βαλς ισχυρίστηκε ότι θα εξαιρεθούν τα πανεπιστήμια και οι φορείς που αφορούν τους ανέργους), βελτίωση της δουλειάς των υπουργείων (για τα οποία αναφέρθηκε ειδικά στα σχέδια μείωσης των περιουσιακών τους στοιχείων).
- 11 δισ. θα κοπούν από τις «κοινότητες», μέσα από ενίσχυση του «συλλογικού ελέγχου» των δαπανών τους (βλέπε στενότερος έλεγχος για τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης με τον τρόπο που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου), η «διασαφήνιση» των αρμοδιοτήτων τους και η καλύτερη «επιλογή» των προγραμμάτων τους.
- 10 δισ. θα κοπούν από την ασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης, μέσα από τρόπους όπως η «εκλογικευμένη» χρήση φαρμάκων, η στροφή στα γενόσημα, η καλύτερη «οργάνωση» των σχετικών υπηρεσιών.
- 11 δισ. θα κοπούν από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (συντάξεις και παροχές πρόνοιας). Ο Βαλς ανακοίνωσε ότι αυτές δε θα αυξηθούν (σε πρώτη φάση;) πριν τον Οκτώβρη του 2015.
Επιπλέον, προανήγγειλε περικοπές και σε βάρος των ανέργων, σημειώνοντας ότι το «καθεστώς ασφάλισης της ανεργίας θα πρέπει καλύτερα να συμβάλει στη λειτουργία της αγοράς εργασίας», θυμίζοντας μέτρα όπως π.χ. η μετατροπή του «επιδόματος ανεργίας» σε «επίδομα απασχόλησης», εξασφαλίζοντας τσάμπα εργατικά χέρια για τους μεγαλοεργοδότες. Συμπλήρωσε ότι ο «εκσυγχρονισμός» της πολιτικής για την οικογένεια θα «εξοικονομήσει» 0,8 δισ. ευρώ, ενώ η καλύτερη διάρθρωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης 1,2 δισ. ευρώ.
Οι παραπάνω περικοπές είναι απαραίτητες - υπογράμμισε ο Βαλς - για να υλοποιηθεί το σύμφωνο ευθύνης και αλληλεγγύης (βλέπε τη συμφωνία με επιχειρηματίες και εργατοπατέρες για μέτρα στήριξης στις εταιρείες σε αντάλλαγμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας), «να ξαναδώσουμε αγοραστική δύναμη στους μισθωτούς και για τη μείωση του δημόσιου χρέους».
Νωρίτερα, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που καθαγιάζει τη λειτουργία των λεγόμενων «ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας», δηλαδή των δουλεμπορικών γραφείων που αλωνίζουν στην αγορά ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των πολυεθνικών και τσακίζοντας τα εργατικά δικαιώματα. Στην ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη σύμβαση αναγνωρίζει το ρόλο που αυτά τα γραφεία μπορούν να παίξουν στην καλή λειτουργία της αγοράς εργασίας, απαιτώντας να διαμορφώνεται ένα νομικό πλαίσιο και συνθήκες που εγγυώνται την κατάλληλη προστασία των εργαζομένων.
Νέος γραμματέας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα
Στο μεταξύ, προχτές, εκλέχτηκε νέος γραμματέας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά από τα εξαιρετικά αρνητικά για το κόμμα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Ετσι, στη θέση του Αρλέμ Ντεσίρ αναδείχτηκε (με 67,12%) ο ελληνικής καταγωγής 62χρονος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, στενός συνεργάτης του πρώην στελέχους και του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο Καμπαντελίς ως φοιτητής ήταν στη νεολαία της τροτσκιστικής «Κομμουνιστικής Διεθνιστικής Οργάνωσης» με το ψευδώνυμο «Κώστας» (από τον φιλόσοφο Κώστα Αξελό) και το 1986 προσχωρεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Καμπαντελίς δήλωσε έτοιμος να συνεισφέρει στη συζήτηση για να «συζητηθεί ο πολιτικός προσανατολισμός» και να «επαναδιατυπωθεί το σχέδιο» των σοσιαλιστών, σε μια περίοδο που συνολικά στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία «αναμορφώνεται», προκειμένου να εκπληρώσει τη σύγχρονη αποστολή της, πάντα στο πλευρό των μονοπωλίων και της εξουσίας τους.