Νέο ζήτημα ενέσκηψε στον ΣΥΡΙΖΑ με τους υποψηφίους που ανακοινώνει για τις εκλογές, αυτήν τη φορά με την υποψηφιότητα της Σετιχά Σουλεϊμάν, η οποία ήταν ανάμεσα σε αυτούς που εξέλεξε η ΚΕ την περασμένη Κυριακή να συνθέσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Επισήμως η Σ. Σουλεϊμάν παρουσιάστηκε σαν ακτιβίστρια Ρομά, εντούτοις η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη βοά για το ρόλο της που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ύποπτος.
Οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν, κατηγορώντας την Σ. Σουλεϊμάν για σχέσεις με την «ακροδεξιά». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ, μιλώντας στο «e-thrakinews.gr», δήλωσε: «Εγινε ένα λάθος, μία λάθος εκτίμηση και σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Προσωπικά εννοείται ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη γυναίκα, όμως πολιτικά ανήκει στον ακροδεξιό χώρο, είχε σχέση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τον Τέρενς Κουίκ και όλους αυτούς και δεν ήταν ποτέ στο δικό μας χώρο».
Αλγεινή εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί και η υποψηφιότητα του Κουρτ Αχμέτ στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, προέδρου της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» («ΤΕΞ»), με στενές σχέσεις με το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB που ίδρυσε το 1991 ο Σαδίκ Αχμέτ, το οποίο μάλιστα φέρεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με τη στήριξη της «ΤΕΞ».
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η υποψηφιότητα της Σ. Σουλεϊμάν, όσο και η υποψηφιότητα του Κ. Αχμέτ επιβεβαιώνουν εμφατικά το γεγονός ότι οι επιλογές τύπου Καρυπίδη δεν αποτελούν «μεμονωμένα λάθη», αλλά στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να διεκδικήσει με αξιώσεις την ανάληψη και τη διαχείριση της αστικής διακυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκαν τα παζάρια για τις εναπομείνασες οχτώ υποψηφιότητες συνεργαζομένων στις ευρωεκλογές. Αργά το βράδυ, η ΠΓ ανακοίνωσε 6 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης (ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία), καθώς και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της «Κοινωνικής Συμφωνίας» της Λ. Κατσέλη, Νικήτας Κανάκης. Σε μια αναφορά που φαίνεται πως έχει άμεση σχέση και με το θέμα που έχει προκύψει με την υποψηφιότητα της Σ. Σουλεϊμάν, η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «οι εναπομείνασες δύο υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν προσεχώς. Θα υπάρχει υποψηφιότητα από τη μειονότητα».
Να βγάλουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι
Η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ εξέδωσε το ακόλουθο σχόλιο για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα αν ανήκουν στην πλειονότητα είτε στη μειονότητα, έχουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες, έχουν κοινό εχθρό την πολιτική της ΕΕ που στηρίζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες - τα μονοπώλια. Μόνο με την κοινή τους πάλη μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.
Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται να απορρίψουν εκείνα τα κόμματα που με τις υποψηφιότητές τους καλλιεργούν τον εθνικισμό και τον αστικό κοσμοπολιτισμό, τη διαίρεση των εργαζομένων. Αυτήν την επικίνδυνη και τυχοδιωκτική πολιτική υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του προς άγραν ψήφων.
Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κάποιος τη στελέχωση του περιφερειακού του ψηφοδελτίου με παράγοντα που με τη δράση του οξύνει τον εθνικισμό, στηρίζει εθνικιστικά κόμματα όπως το DEB, που διαχωρίζει τους εργαζόμενους με βάση την εθνική και θρησκευτική συνείδηση, βγάζοντας λάδι την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου;
Από την άλλη πώς να χαρακτηριστεί η συμμετοχή υποψήφιας ευρωβουλευτή που έχει ανοιχτές σχέσεις με αντιδραστικούς κύκλους και με το αμερικανικό ΥΠΕΞ που την έχει βραβεύσει;
Η εξέλιξη αυτή χρειάζεται να προβληματίσει τους εργαζόμενους, τη φτωχολογιά της μειονότητας, τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από τη στήριξη σε δυνάμεις που ενισχύουν τον εθνικισμό, όπως και τα αδέλφια τους εργάτες και εργάτριες χριστιανοί, που δεν πρέπει να παγιδευτούν αντίστοιχα σε εθνικιστικά σχήματα.
Ταξική ενωτική επιλογή για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και στις τοπικές εκλογές. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την εθνική ή θρησκευτική συνείδηση, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του».