Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ Οι ενδοαστικές «κόντρες» περιπλέκουν τους ανταγωνισμούς

 

 

Τα αστικά επιτελεία αποτιμούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας Ομπάμα

Και χτες συνεχίστηκαν στη Μανίλα οι διαδηλώσεις ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό

 

 

 

ΠΕΚΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΑΝΙΛΑ.--

«Γιατί όλοι είναι τόσο πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη μετά από μια δεκαετία πολέμων με τεράστιο κόστος για τα στρατεύματα και τον προϋπολογισμό μας;», αναρωτήθηκε (ρητορικά) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ από τις Φιλιππίνες, απ' όπου αναχώρησε χτες για την Ουάσιγκτον.

Ο Λευκός Οίκος επένδυσε στην πολυήμερη περιοδεία του Προέδρου με προσδοκίες «ανακοπής» της κριτικής που δέχεται η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ από επικριτές του Μπαράκ Ομπάμα, που τον κατηγορούν για «αδύναμη» και «άκαρπη» παρέμβαση στη διεθνή σκηνή. Η ίδια κριτική εντάθηκε με αφορμή και τη μη υπογραφή της Δια-Ειρηνικής Συνεργασίας Εμπορίου (TPP). Πολλοί είχαν εκτιμήσει ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στο Τόκιο θα συνέβαλλε δραστικά στην «αντιμετώπιση» των αντιθέσεων Ιαπώνων-Αμερικανών επιχειρηματιών, που βλέπουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους να απειλούνται από την άρση δασμών που θα εκτοξεύσουν τις εισαγωγές, ωστόσο το ταξίδι επιβεβαίωσε πως τα διαφορετικά και αντιτιθέμενα συμφέροντα, εντός και εκτός συνόρων κάθε χώρας, περιπλέκουν πολύ τις συνεργασίες ανάμεσα και στους (φαινομενικά) καλύτερους «συμμάχους».

Πάντως, η νέα «αμυντική» συμφωνία ΗΠΑ-Φιλιππίνων (που ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας) σίγουρα αναβαθμίζει τις δυνατότητες υπεράσπισης των αμερικανικών μονοπωλίων, ανεξάρτητα από το αν αυτό σημαίνει ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η εναλλαγή της ιμπεριαλιστικής ειρήνης και του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα και όχι αποτέλεσμα ευθύγραμμων αναλύσεων, όπως αυτές που πολλοί επιχείρησαν στο πλαίσιο και της περιοδείας Ομπάμα, εκλαμβάνοντάς την μονόπλευρα ως προσπάθεια των ΗΠΑ να «αντικρούσουν» την κινεζική παρουσία.

Χτες, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ, με αφορμή τη νέα συμφωνία Ουάσιγκτον-Μανίλα, δήλωσε ότι το Πεκίνο θα παρακολουθεί στενά τις αμερικανικές δηλώσεις και πράξεις, συμπληρώνοντας ότι Κίνα και ΗΠΑ έχουν εκτεταμένα κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

ΔΝΤ: Να μην καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Στο μεταξύ, αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, με βάση και το πώς αυτός έχει εξελιχθεί στις ασιατικές χώρες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε σε έκθεσή του ότι πρέπει να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ασία είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ». «Οι μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο για να διατηρηθεί η πρωτοκαθεδρία της Ασίας στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα αλλά, επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να εξασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα βραχυπρόθεσμα», αναφέρει το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, αποτυπώνει την αυξανόμενη ανησυχία των καπιταλιστών για τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις συνέπειες που ίσως δημιουργήσει η ολοένα αυξανόμενη αλληλεξάρτηση των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών και τονίζει: «Η παραγωγικότητα έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια και η περιοχή χρειάζεται ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων για να προωθήσει τη δυνητική ανάπτυξη και να συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις από το εξωτερικό».