Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ταξική Πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά!

 

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την απεργία και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Πέμπτη

 

 

Τέσσερις μέρες απέμειναν μέχρι την 1η του Μάη, την απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Τις μέρες αυτές, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες στους χώρους δουλειάς (βλέπε και σελίδα 39), με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων, με στόχο να αναδειχτεί το ταξικό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς, να αποτελέσει η απεργία και οι συγκεντρώσει του ΠΑΜΕ μια σοβαρή εργατική - λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις.

«Η απεργία της 1ης Μάη μαζί με τις απεργιακές συγκεντρώσεις για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για κάθε εργαζόμενο, για όλη την εργατική τάξη, είναι μια ξεχωριστή αγωνιστική μάχη. Γιατί η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει τον αγώνα για δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά κυρίως συμβολίζει τον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να απαλλαγεί οριστικά από τα δεσμά της εκμετάλλευσης», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου.

Ούτε ανάθεση, ούτε «σωτήρες»

Οπως λέει, «μέσα από τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, την κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, θα προβάλουμε τα άμεσα και μακρόπνοα αιτήματα της εργατικής τάξης, την υπογραφή των κλαδικών και επιχειρησιακών ΣΣΕ, την προστασία των ανέργων, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα που χτυπιούνται. Θα απαιτήσουμε την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που κάνουν τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας κόλαση.

Η αποφασιστικότητα του ταξικού κινήματος, της εργατικής τάξης, η ικανότητά του να ορθώσει εμπόδια, μπορεί να δώσει ισχυρό πλήγμα στη λογική της ανάθεσης, στην απάτη που καλλιεργείται, των δήθεν "σωτήρων", που αν τάχα τους ψηφίσει η εργατική τάξη, θα δώσουν λύση στα προβλήματά της.

Πείρα υπάρχει και πρέπει να αξιοποιηθεί, να αναδειχθεί η οργάνωση και ο ταξικός αγώνας για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, ως μοναδικό και αναντικατάστατο όπλο. Με γραμμή που θα σημαδέψει στα ίσα τον αντίπαλο, τα μονοπώλια, την ΕΕ, τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, που με την πολιτική τους υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Για την ανασύνταξη του κινήματος

Η επιτυχία της απεργίας την 1η του Μάη συνδέεται από το ΠΑΜΕ με το στόχο για την ανασύνταξη του κινήματος. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνει ο Γιάννης Τόλης, «καλούμε την εργατική τάξη να μην υποκύψει και να μην υποταχθεί στις σειρήνες που την καλούν να το κάνει, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν, τους εκβιασμούς, την ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία, για να συναινέσει και να συστρατευθεί σε μια πολιτική, σε ένα δρόμο ανάπτυξης που ωφελεί τα μονοπώλια, που σε κρίση ή ανάπτυξη είναι βαρύ το τίμημα που πληρώνει η εργατική τάξη».

Οπως λέει, «χρειάζεται να θυμίσουμε αυτό που τονίζεται και στην πρωτομαγιάτικη προκήρυξη του ΠΑΜΕ, ότι χωρίς την εργατική τάξη πλούτος δεν μπορεί να υπάρξει. Δίχως όμως τους καπιταλιστές, μια χούφτα παράσιτα, μπορεί. Είμαστε η τάξη του παρόντος και του μέλλοντος, ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε συμμάχους στα άλλα λαϊκά στρώματα».

«Από αυτή τη σκοπιά -συνεχίζει- η μάχη της απεργίας, κυρίως των απεργιακών συγκεντρώσεων, θα είναι σύγκρουση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, την υπονόμευση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, νέου και παλιού. Επομένως, χρειάζεται από το κάθε σωματείο να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να ξεπεραστούν οι απειλές, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία των μηχανισμών της εργοδοσίας».

Μάχη μέχρι την τελευταία ώρα

Σε ό,τι αφορά τις μέρες που απομένουν, ο Γιάννης Τόλης λέει στον «Ριζοσπάστη»: «Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να φτάσει το κάλεσμα σε κάθε χώρο δουλειάς, να προσανατολιστεί η δράση όλων των σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς. Εκεί να οργανωθούν εκδηλώσεις για το νόημα και τους σημερινούς στόχους της Πρωτομαγιάς. Να θυμίσουμε ότι τίποτα δε χαρίστηκε, τα πάντα με αγώνα κατακτήθηκαν. Να αναδείξουμε όμως και ότι στα πλαίσια αυτής της οικονομίας οι όποιες κατακτήσεις είναι πάντα υπό αίρεση, όσο τα μέσα παραγωγής βρίσκονται στα παράσιτα, τους καπιταλιστές.

Να αξιοποιήσουμε αυτή τη δράση μας για οργάνωση των εργαζομένων, στα σωματεία με νέες εγγραφές. Να προβάλουμε τη σημασία που έχει η μαζική, καθολική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις. Το κάθε σωματείο να συγκροτήσει το δικό του μπλοκ με τις σημαίες του, τα λάβαρά του, το πανό του, τα συνθήματά του.

Η όλη δουλειά των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, συνεργαζόμενων μαζί μας, χρειάζεται να αγκαλιάσει όλους τους κλάδους, τους χώρους δουλειάς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Να πρωτοστατήσουμε και εκεί που είμαστε μειοψηφία, να οργανωθεί η δράση έτσι που να δίνει τη δυνατότητα να αποκαλύπτεται ο ρόλος των δυνάμεων της συναίνεσης και της υποταγής, να απεγκλωβίζονται δυνάμεις. Να γίνονται βήματα στην ανασύνταξη».