Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ Ανοίγει δρόμο για νομιμοποίηση της ανασφάλιστης δουλειάς

 

Από τη Μυτιλήνη, ο Αντ. Σαμαράς υποσχέθηκε φτηνότερους μετανάστες εργάτες γης στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού - κτηνοτροφικού τομέα

 

Από τους μετανάστες εργάτες γης ξεκινάει η νομιμοποίηση της ανασφάλιστης δουλειάς

Φθηνούς και ανασφάλιστους μετανάστες εργάτες γης υπόσχεται στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα η κυβέρνηση, ανοίγοντας νέους επικίνδυνους δρόμους για το σύνολο της εργατικής τάξης.

Μιλώντας προχτές σε εκδήλωση για τον πρωτογενή τομέα, που έγινε στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στη Μυτιλήνη, ο Αντ. Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι το νέο «σχέδιο ανάπτυξης», εκτός από τη γενναία χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, προβλέπει και φθηνό εργατικό δυναμικό. Εδωσε και μ' αυτόν τον τρόπο το περίγραμμα της ανάπτυξης που υπόσχεται, η οποία θα επιδεινώσει κι άλλο τους όρους απασχόλησης για Ελληνες και μετανάστες εργάτες.

Είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός: «Πρώτον, στο νέο πρότυπο ανάπτυξης, το οποίο έχουμε υιοθετήσει, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η μεταποίηση των προϊόντων θέλει πια ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι σύγχρονοι, θα είναι πρωταγωνιστές όχι "κομπάρσοι", όχι "φτωχοί συγγενείς"!

Δεύτερον, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας έξω, θα πρέπει τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν αληθινά ανταγωνιστικά και πάνω από όλα να φανερώσουν την ποιότητά τους. Και πρέπει επιπλέον και γνωρίζω ότι (...) πρέπει να μειωθεί το κόστος του παραγωγού! Που τώρα είναι πολύ υψηλό. Εκεί πρέπει να δώσουμε τη μάχη.

Δεν είναι εύκολο να το κάνουμε με τη μία. Αλλά θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα: Στο εργασιακό κόστος. Στο ασφαλιστικό κόστος. Στο κόστος Ενέργειας - πετρέλαιο και ηλεκτρικό. Και στη διαχείριση του νερού. Ολα αυτά είναι ήδη ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό μας για τα τρία - τέσσερα επόμενα χρόνια... Κάποια απ' αυτά μπορούμε να τα κάνουμε άμεσα».

Νόμιμη η ανασφάλιστη εργασία!

Μιλώντας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ο Αντ. Σαμαράς δεν απευθύνεται στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, οι οποίοι συμπιέζονται ολοένα και περισσότερο από την εφαρμογή της ευρωενωσιακής ΚΑΠ. Απευθύνεται κυρίως στους αγροτοκαπιταλιστές, οι οποίοι δημιουργούν καθετοποιημένες μονάδες και έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σ' αυτούς υπόσχεται μείωση του κόστους παραγωγής. Και για να το πετύχει, από τα πρώτα μέτρα που προωθεί είναι η μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας» για τους μετανάστες που απασχολούνται εποχικά στη χώρα μας. Είπε ο Αντ. Σαμαράς: «Θέλω να σας πω ότι πρόκειται άμεσα να μειώσουμε το κόστος που πληρώνουμε σήμερα σε αυτούς που λέμε μετανάστες εργάτες, δηλαδή τους ξένους εργάτες που απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίες σαν εποχιακοί.

(...) Θα μειωθεί πολύ και η ασφάλισή τους. Στην αρχή στα δύο τρίτα και λίγο αργότερα κάτω από το μισό. Δηλαδή, τελικά, θα ασφαλίζονται μόνο για υγεία, όχι για σύνταξη! Και τέλος, δημιουργείται μια ευελιξία, ώστε να καταβάλλονται εισφορές για τα πραγματικά τους μεροκάματα. Και όχι προκαταβολικά για τρεις μήνες όσο κι αν δουλέψουν εν τω μεταξύ».

Προσδιόρισε, μάλιστα, την εφαρμογή του μέτρου «τις επόμενες βδομάδες, γιατί πρέπει να βγουν οι διοικητικές αποφάσεις που χρειάζονται. Και ολοκληρώνονται με την κύρωση της νέας Κοινοτικής Οδηγίας ως τα τέλη Ιουνίου. Από την πρώτη Ιουλίου το κόστος των νόμιμων ξένων εποχιακών εργατών πέφτει πολύ κάτω από το μισό»!

Γενικευμένες συνέπειες

Ετσι, μετά την απαλλαγή των εργοδοτών κατά 5 μονάδες από τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, που τους εξασφαλίζει σε ετήσια βάση πάνω από 1 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός βιάζεται να «αλαφρώσει» ακόμα περισσότερο τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα, δίνοντάς τους κίνητρα για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, τα νέα μέτρα νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία των εργατών γης, εξασφαλίζοντας φθηνή εργατική δύναμη για τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εποχικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Ταυτόχρονα, δίνουν ακόμα ένα χτύπημα στο ΙΚΑ, που χάνει κρίσιμους πόρους από τα ταμεία του, αφού πλέον οι εποχικοί μετανάστες εργάτες θα ασφαλίζονται μόνο για τον κλάδο Υγείας.

Τέλος, ανοίγει το δρόμο για γενίκευση της ανασφάλιστης εργασίας και για τους Ελληνες εργάτες γης, αφού στην πράξη, αργά ή γρήγορα, το μέτρο θα γενικευτεί για όλους τους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα, κατά τον ίδιο τρόπο που το κεφάλαιο αξιοποίησε τους μετανάστες για να συμπιέσει συνολικά την τιμή της εργατικής δύναμης.