Πλειοδοτώντας σε δεσμεύσεις προς την αστική τάξη ότι είναι ικανότερος απ' τον Αντ. Σαμαρά να χτίσει τη «Νέα Ελλάδα» όπου τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητά της θα έχουν την εγγύηση του αστικού κράτους, εμφανίστηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου.
Είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Ποιος θα χτίσει τη Νέα Ελλάδα; Ποιος είναι η παλιά Ελλάδα; Εσείς είστε η παλιά Ελλάδα. Είστε οι πιο χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι του παλιού, του γερασμένου, του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που έριξε τη χώρα και το λαό στα βράχια (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χτίσει τη Νέα Ελλάδα».
Επιχειρώντας να στρέψει εναντίον της κυβέρνησης το ίδιο της το σύνθημα, ο Αλ. Τσίπρας ομολόγησε ότι ο καβγάς τους είναι για το πάπλωμα, για το ποιος θα διαχειριστεί την πορεία εξόδου απ' την κρίση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και με συντετριμμένα τα δικαιώματα του λαού.
Προβλήθηκε σαν ο εγγυητής της σταθερότητας και της ομαλότητας, προϋποθέσεων για σταθερά κέρδη, θυμίζοντας στην αστική τάξη το «βεβαρημένο ποινικό μητρώο» του ανταγωνιστή του, λέγοντας: «Ο κ. Σαμαράς σήμερα μιλάει για το νέο και για τη σταθερότητα, αλλά ήταν αυτός, πριν 26 χρόνια ήταν στη κεντρική πολιτική σκηνή και οδήγησε τη χώρα σε μια μεγαλειώδη ήττα με τις εμμονές του στο Μακεδονικό. Και αργότερα έριξε την ίδια την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε (...) ποιος μπορεί σήμερα να εμφανίζεται ως εγγυητής της ομαλότητας;».
Βγάζοντας την αστική τάξη απ' το κάδρο των πραγματικών αντιπάλων του λαού, ο Αλ. Τσίπρας εκτός απ' τον Σαμαρά τοποθέτησε εκεί και το «σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς», για να ισχυριστεί ότι αυτό ευθύνεται για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση της κρίσης, κι όχι οι ανάγκες των μονοπωλίων που υπαγόρευσαν τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με ενορχηστρωτή της υλοποίησής τους την ΕΕ. Κι ακόμα παραπέρα για να κοροϊδέψει το λαό ότι «η νέα Ελλάδα θα είναι δίκαιη χώρα, ο πλούτος θα μοιράζεται δίκαια σε όλους, τα κέρδη θα ανήκουν στους παραγωγούς και όχι στους μεσάζοντες».
Βεβαίως, ήταν περισσότερο σαφής απέναντι στους καπιταλιστές, όταν δήλωνε ότι «η Νέα Ελλάδα θα έχει παραγωγική στρατηγική και σχέδιο στους κλάδους που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν να φέρουν ανάπτυξη», ενώ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι με το μεσοπρόθεσμο «δεν αφήνετε καμία προοπτική για ανάπτυξη αλλά δίνετε τη χαριστική βολή».