Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Συνεχίζοντας το εμπόριο ελπίδας

 

Το εμπόριο ελπίδας, με αντίτιμο ψήφους, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας απ' την Κοζάνη, όπου μίλησε την Κυριακή. Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι ετοιμάζεται να χτυπήσει την καρδιά της περιοχής, πουλώντας τη ΔΕΗ, χωρίς βεβαίως να θίξει το καθεστώς απελευθέρωσης της Ενέργειας που προωθείται μέσω των αποφάσεων της ΕΕ με βάση το οποίο η ΔΕΗ έχει ήδη μετοχοποιηθεί. Στο λαό υποσχέθηκε την «εγκαθίδρυση "Ειδικού Καθεστώτος Εκτακτης Ανάγκης" για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού»! Μοίρασμα ασπιρινών, δηλαδή, για τις οδυνηρές συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας όπως μια κάποια δωρεάν ποσότητα ρεύματος για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης κ.ά. Μέτρα που ισχύουν σε μια σειρά καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης και έχουν ως αποτέλεσμα τη μονιμοποίηση του καθεστώτος των σκοτεινών και παγωμένων φτωχόσπιτων για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας.

Διαφημίζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δυτική Μακεδονία στους καπιταλιστές έκανε λόγο για «ενθάρρυνση και υποστήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δράσεων σε επιλεγμένους κλάδους και περιοχές, υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αναδιοργάνωση του πρωτογενή τομέα και ορθολογική οργάνωσή του». Δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα μετατρέψει την περιοχή σε «ενεργειακό άξονα».

Επανέλαβε τα περί «κουρέματος» του χρέους και κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι «σαμποτάρει το "κούρεμα" του χρέους, παίζει το παιχνίδι των κερδοσκόπων εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» και έθεσε το κάλπικο δίλημμα «ή με την παραγωγική ανασυγκρότηση ή με τη λιτότητα», κρύβοντας ότι η λιτότητα για το λαό θα παραμείνει, αφού αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Μία από τα ίδια και η ομιλία του στην Κέρκυρα, όπου στη θέση της ΔΕΗ έβαλε τις παραλίες της. Αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί «σε συνεργασία με φορείς του τουρισμού» για την τουριστική ανάπτυξη. Αλλωστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό έχουν ακούσει πολλές φορές τον Αλ. Τσίπρα να τους περιλαμβάνει σ' αυτούς που θα στηρίξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, προσπάθησε να αποδομήσει την κυβερνητική προπαγάνδα περί σταθερότητας λέγοντας: «Δεν έχετε να φάτε, περνάτε δύσκολα, πεθαίνουν άνθρωποι, σας ταπεινώνει το κράτος εκβιαστής, κρυώνετε και απελπίζεστε, αλλά έχουμε σταθερότητα. Αυτή δεν είναι σταθερότητα, αυτή είναι υποδούλωση, εξανδραποδισμός, παράλυση εθνική και κοινωνική». Φυσικά δεν είπε ότι η σταθερότητα της φτώχειας και ανέχειας είναι εγγυημένη στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που θέλει να διαχειριστεί και για να το πετύχει δίνει καθημερινά εξετάσεις.

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες οι κινήσεις («Κοινωνική Συμφωνία», «Κοινωνία πρώτα», «Πράττω», «Αριστερή Προοπτική») που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Δεν έκρυψε λόγια, ο Χρ. Κάσδαγλης που έκανε την εισήγηση, ομολογώντας ότι η υποψηφιότητα Τσίπρα θέλει να εκφράσει τις αξιώσεις της ντόπιας αστικής τάξης για ρευστό που θα στηρίξει την ανάκαμψη των κερδών της. Προσωποποιεί, όπως είπε, την προσπάθεια για ένα «ευρωπαϊκό Νιου Ντιλ, για πολιτικές ανάπτυξης, για επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου, για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με σύγκλιση και με κοινωνική συνοχή», για «ένα ρωμαλέο κοινοτικό προϋπολογισμό που θα αντικαταστήσει τα προγράμματα σταθεροποίησης και θα πριμοδοτήσει την ανάπτυξη». Ακόμα, υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Τσίπρα «δίνει τη δυνατότητα σύναψης διεθνών συμμαχιών με πρώτη προτεραιότητα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου».

Ισχυρίστηκε δε ότι όλα αυτά που ενισχύουν τους καπιταλιστές και την εξουσία τους είναι «προς το συμφέρον του λαού»! Τον οποίο κάλεσε να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος και τις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος στις οποίες θα επιδράσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ζητώντας να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα σφραγίσει τη «μετάβαση σε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό».