Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Νέο Σύνταγμα για ενίσχυση της εξουσίας των μονοπωλίων

 

Τις θέσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση δημοσιοποίησε χτες ο Αντώνης Σαμαράς. Κίνηση που απαντά στην ανάγκη θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος και του κράτους των μονοπωλίων. Στόχος της κυβέρνησης είναι στις 3/9 να ξεκινήσει και επίσημα η συνταγματική διαδικασία, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Οι προωθούμενες αλλαγές εντάσσονται στην προσπάθεια θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος στις νέες συνθήκες, όπου σταθερές κυβερνήσεις δεν θα προκύπτουν μόνο ως μονοκομματικές αλλά και ως κυβερνήσεις συνεργασίας. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν μέτρα όπως:

Μείωση του αριθμού των βουλευτών. Ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και άμεση εκλογή του από τους Ελληνες πολίτες. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής. Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου. Θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή. Ιδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου που να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων. Τοποθέτηση μόνιμου υπηρεσιακού υφυπουργού για τον προϋπολογισμό με 5ετή θητεία και αντίστοιχα μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών και άλλου για την Αμυνα. Κατάργηση των γενικών γραμματέων στα υπουργεία κ.ά. Και μέτρα για την αποτροπή πρόωρων εκλογών.

Προσαρμογές στις νέες συνθήκες για το κεφάλαιο

Ο Αντ. Σαμαράς, στην ομιλία του, περιέγραψε ως αναγκαιότητα ένα νέο Σύνταγμα (καθώς το σημερινό «έκλεισε τον κύκλο του») που να διασφαλίζει «συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα» καθώς «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και θεσμική θωράκιση».

Επίσης, ζητά ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, προκειμένου «η γνώση να συνδεθεί με την παραγωγή και την αγορά», όπως και ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε «να απελευθερωθεί σειρά επενδύσεων που σήμερα εκκρεμούν».

Η αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση συνδέεται και με την επιδίωξη της αστικής τάξης να προσαρμόσει και συνταγματικά τη λειτουργία και οργάνωση του αστικού κράτους στην παραπέρα ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, στο δόγμα «νόμος και τάξη», για το χτύπημα του ταξικού εργατικού κινήματος, για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις. Εξ ου και δεν έλειψαν οι αναφορές του Σαμαρά ενάντια στον «συντεχνιακό προστατευτισμό», οι επιθέσεις του ενάντια στις «ανεξέλεγκτες συντεχνίες και οι αυθαιρεσίες μικρών, λίγων αλλά οργανωμένων ομάδων. Αλλά σίγουρα και οργανωμένων συμφερόντων!» που θέλει - όπως είπε - να νικήσει «οριστικά», αφού «θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα πίσω»...

Από κοντά και επιχειρήματα του τύπου: «Φορτώναμε την κοινωνία μας με το βάρος του κρατισμού», «μείναμε πίσω στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα» που προϊδεάζουν για άγριο τσάκισμα λαού και εργαζομένων το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση και τα προτάγματα του ευρωμονόδρομου.

Η πρεμούρα του να διασφαλίσει ανοιχτό πεδίο για τα μονοπώλια φάνηκε κι από αναφορές του όπως ότι προώθησε ήδη «το πιο σαρωτικό κύμα μεταρρυθμίσεων που υπήρξε ποτέ», προκειμένου να αξιοποιηθεί η «μοναδική γεωπολιτική θέση» της χώρας, με ένα «κράτος έντιμο, που δεν θα τους προκαλεί ασφυξία κι ούτε θα νοθεύει τους κανόνες του παιγνιδιού». Η δε εγχώρια αστική τάξη να έχει «ρόλο στην περιοχή της» και «επιρροή πέρα από την περιοχή της, στην Ευρώπη, στον κόσμο ολόκληρο». Υποστήριξε, επίσης, ότι χρειάζεται ένα «πολιτειακό περιβάλλον σύμμαχο στην επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων».