Αποκαλυπτικός ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη στην τηλεόραση του «Alpha»
Με φράσεις όπως «εγώ δεν είμαι Χάρι Πότερ», «εμείς δεν μπαίνουμε σε μια λογική παροχολογίας», «εμείς δεν ερχόμαστε να γυρίσουμε στο 2009 (...) Το 2009 είχαμε πάρα πολλά στρεβλά πράγματα σ' αυτή τη χώρα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του «Alpha», την περασμένη Πέμπτη, έδωσε το περίγραμμα των παρεμβάσεων που στοχεύει να κάνει άμεσα μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, για να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή του λαού, όπως οι ίδιοι υπόσχονται.
Αξίζει να παρακολουθήσουμε βήμα βήμα τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα.
1. Ρίχνοντας τροχιοδεικτικές για όσα θα ακολουθήσουν, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε εξ αρχής το επιχείρημα της καμένης γης. Ρωτήθηκε: «Θα σας έλεγε ένας κακεντρεχής ο Τσίπρας μόλις βγει θα πει παρέλαβα καμένη γη, το κλασικό...». Απάντησε: «Αδικο θα έχω;».
2. Για την κατάργηση των μνημονίων. Ρωτήθηκε: «Τι σημαίνει πρακτικά καταργώ τα μνημόνιο;». Απάντησε: «Τα μνημόνια (...) με όποια εκδοχή και αν τα πάρουμε, δεν παύει να είναι 400 διαφορετικοί εφαρμοστικοί νόμοι (...) Εμείς έχουμε στόχο να τους καταργήσουμε (...) Και τους 400. Προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι κάποια πράγματα θα γίνουν άμεσα, κάποια πράγματα σε ένα βάθος χρόνου». Δηλαδή, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Ο πυρήνας των μέτρων που ψηφίστηκαν με τα μνημόνια, θα ζει και θα βασιλεύει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα μπορεί να επικαλείται ότι δεν είναι ακόμα η ώρα να καταργηθεί ο ένας ή ο άλλος εφαρμοστικός, καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι αυτό θα γίνει στο μέλλον.
3. Για τον κατώτερο μισθό. Είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Φέρνουμε το μισθό, τον κατώτατο μισθό εκεί που έχουμε υποσχεθεί, στα 751 ευρώ (...) Η επαναφορά του κατώτατου μισθού δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, διότι είναι στον ιδιωτικό τομέα. Η επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πλαίσια των αλλαγών που θα γίνουν για την επανασυγκρότηση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου, έτσι;». Εδώ κοροϊδεύει ασύστολα. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ «επανασυγκροτήσει το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο», το οποίο σημαίνει να καταργήσει το νόμο (ΚΥΑ) που ορίζει κατώτερο μισθό 586 ευρώ, αυτός δεν θα επανέλθει στα 751 ευρώ, όπως προέβλεπε η προηγούμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση (2010 - 2012), που έχει λήξει. Ο καθορισμός του νέου κατώτερου μισθού θα γίνει με διαπραγμάτευση ανάμεσα στον ΣΕΒ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως άλλωστε προβλέπει και η νέα ΕΓΣΣΕ. Ομως, ποιος εργοδότης θα δώσει αύξηση 22% (32% αν μιλάμε για τους κάτω των 25 ετών) και ποια συμβιβασμένη πλειοψηφία (συμπεριλαμβανομένων και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ) θα οργανώσει αγώνες για να τη διεκδικήσει;
4. Για το 13ο και 14ο μισθό. Ρωτήθηκε: «13ος, 14ος μισθός θα επανέλθει στο δημόσιο τομέα;». Απάντησε: «Κοιτάξτε, λοιπόν, αυτά είναι βήματα τα οποία θα δούμε και θα τα προχωρήσουμε σταδιακά. Και θα συναρτηθεί όλο αυτό με την εξέλιξη της οικονομίας, έτσι; Δηλαδή, αν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει. Το σχέδιο, δηλαδή, αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα εμπεριέχει την αποκατάσταση των μισθών του 13ου και 14ου. Αυτά λέω, λοιπόν, και είμαι ειλικρινής όταν τα λέω, θα έρθουν στην πορεία, μόλις η οικονομία ξαναπάρει μπρος και θα μπορέσουμε να αρθούμε στα πόδια μας». Καταρχήν, το ίδιο επιχείρημα μπορούν να επικαλεστούν και οι εργοδότες, αν οι εργαζόμενοι τους ζητήσουν αυξήσεις στους μισθούς. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας λέει ορθά - κοφτά ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους έχασαν μέχρι και το 40% του ετήσιου εισοδήματος σε σχέση με το 2009, δεν έχουν να περιμένουν ούτε καν την αποκατάσταση των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος άδειας στον (ήδη) κουτσουρεμένο μισθό τους.
5. Για την ανάταξη των συντάξεων. Ρωτήθηκε: «Επαναφορά στις συντάξεις εκεί που ήταν;». Απάντησε: «Τις χαμηλότερες ναι, σταδιακά και το σύνολο των συντάξεων. Αντιλαμβάνεστε, ο σχεδιασμός ο δικός μας πρέπει να βασίζεται και στα δεδομένα τα δημοσιονομικά που θα έχουμε εκείνη τη στιγμή. Αλλιώς είναι να σχεδιάζουμε με δεδομένα 2012, αλλιώς με δεδομένα Μαΐου 2014, αλλιώς όταν θα γίνουν οι εκλογές, δεν ξέρω πότε θα γίνουν». Δηλαδή, και στο θέμα των συντάξεων, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της οικονομίας. Μόνο που σε ό,τι αφορά τις κατώτερες συντάξεις, οι βασικές μειώσεις προήλθαν από την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. Αν αποδεχτούμε τη λογική του Αλ. Τσίπρα για τη (μη) αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού, τότε μάλλον και οι συνταξιούχοι των 300 και των 400 ευρώ θα πρέπει να κρατούν πολύ μικρό (έως καθόλου) καλάθι...
6. Για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Ρωτήθηκε: «Αρα, πρόεδρε, αυτούς (σ.σ. τους απολυμένους στο Δημόσιο) θα τους προσλάβετε πίσω;». Απάντησε: «Αυτό που λέμε εμείς, με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια, είναι ότι τις μεγάλες αδικίες του μνημονίου θα τις αποκαταστήσουμε (...) Εχουμε δεσμευθεί ότι όλες οι απολύσεις που γίνανε πέρα και έξω από τα όρια του Συντάγματος θα αποκατασταθούν. Και το έχουμε δεσμευτεί αυτό διότι είναι χρέος μας απέναντι στο Σύνταγμα (...) Κι εν πάση περιπτώσει η τρόικα τους έχει πιάσει τους στόχους σε σχέση με τη συρρίκνωση του Δημοσίου (...) Εμείς ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες, δεν ερχόμαστε να υποσχεθούμε σε όλους όλα». Αρα, το μόνο που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να επαναπροσλάβει εκείνους τους εργαζόμενους, που οι απολύσεις τους από το Δημόσιο είναι «αντισυνταγματικές». Ποιος, όμως, θα το κρίνει αυτό; Τα ίδια δικαστήρια που έκριναν συνταγματικά τα μνημόνια και όλα τα άλλα μέτρα σε βάρος του λαού. Επικαλείται μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ σαν επιχείρημα ότι η τρόικα «έχει πιάσει τους στόχους της», δίνοντας κάλυψη στις χιλιάδες απολύσεις.
7. Τελικά, τι θα κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το λαό που υποφέρει; Λέει ο Αλ. Τσίπρας: «Εδώ εμείς έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο θα υλοποιήσουμε χωρίς να το θέσουμε σε καμία διαπραγμάτευση (...) Αυτά τα οποία αφορούν παροχές στο δημόσιο τομέα, προτεραιότητά μας θα είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, σας λέω και πάλι. Αρα, πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που είναι άνεργος και δεν έχει επίδομα, πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που δεν έχει ούτε ένα μισθό και του κόβουνε το ρεύμα. Αυτά, αυτές θα είναι οι πρώτες προτεραιότητές μας». Εδώ είναι το κλειδί. Διαχείριση της ακραίας φτώχειας θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προσπαθεί να κάνει και η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει ψίχουλα στους ακόμα φτωχότερους. Για τους υπόλοιπους, η «λύση» που προτείνουν όλα τα κόμματα που θέλουν να ασκήσουν διαχείριση στο έδαφος του καπιταλισμού, είναι ίδια: Συμβιβασμός με το χαμήλωμα των απαιτήσεων και προσδοκίες ότι ένας άλλος διαχειριστής - σωτήρας θα τους τραβήξει από το βούρκο...