Σε κλιμάκωση των εκβιασμών σε βάρος του λαού, για να αποδεχτεί αντιλαϊκές εξελίξεις, προχωρούν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ όσο ο χρόνος για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων εκπνέει. Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, αφού εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τις αμέσως επόμενες μέρες, έσπευσε να προεξοφλήσει το αντιλαϊκό της περιεχόμενο και να το υπερασπιστεί σαν το μικρότερο κακό.
Με στόχο την απόσπαση της συναίνεσης του λαού ή έστω της ανοχής του, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Συμφωνία θα υπάρξει, διότι χρεοκοπία της χώρας μας δεν συμφέρει ούτε εμάς ούτε τους δανειστές μας. Ετσι όπως είναι παγκοσμιοποιημένη η οικονομία, αν πάθει κάτι ένας κρίκος της δεν μπορεί να μη γίνει κακό στο σύνολό της (...) Είμαστε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και διαπραγματεύεται ουσιαστικά πράγματα. Μας κάνουν κριτική για τα μέτρα που θα πάρουμε, αλλά ξεχνάνε ότι ο κ. Σαμαράς, καθώς είχε δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3% φέτος, θα έπρεπε να πάρει μέτρα πάνω από 5 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερπολλαπλάσια από αυτά που συζητά η κυβέρνησή μας».
Πουλάνε στο λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες
Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, δεν παρέλειψε να «δαιμονοποιήσει» τις προτάσεις των δανειστών, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει προσπάθεια από κάποιους να καθυποτάξουν τον ελληνικό λαό. Μέχρι το ΕΚΑΣ ζητάνε να καταργηθεί, που το παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι για λόγους επιβίωσης». Ενώ, επιπλέον, σαν ατού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρόβαλε το γεγονός ότι ...δεν επιβάρυνε κανένα. «Να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν μπορούμε να "πετάξουμε", ότι δεν κάναμε τα πάντα σε λίγους μήνες. Αλλά να γνωρίζουμε ότι δεν επιβαρύναμε κανέναν τους πρώτους μήνες. Ποιον επιβαρύναμε; Τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης, όπου αρχίσαμε να παίρνουμε μέτρα αντιμετώπισης; Επιβαρύναμε όσους χρωστάνε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100 δόσεων; Επιβαρύναμε κάποιον με την αποκατάσταση των άδικων απολύσεων σε καθαρίστριες και άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα; Επιβαρύναμε που ξανανοίξαμε την ΕΡΤ αφαιρώντας μια μαύρη κηλίδα για τη δημοκρατία στη χώρα μας;», διερωτήθηκε, αξιώνοντας κι «ευχαριστώ» επειδή συνεχίζουν την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων τους, αλλά ακόμα δεν έχουν επιβάλει νέα μέτρα. Βεβαίως, έκρυψε ότι επί των ημερών της κυβέρνησής τους μπήκε «χέρι» στα αποθεματικά δημόσιων οργανισμών και φορέων, χρήματα που θα κατευθύνονταν σε κάλυψη λαϊκών αναγκών, ότι με τις ρυθμίσεις που επικαλείται ευνοήθηκαν επιχειρήσεις, ενώ σε επιτήδειους χαρίστηκαν χρέη προερχόμενα από φοροδιαφυγή κ.ά.
Ο Αλ. Φλαμπουράρης διαμήνυσε πάντως στην αστική τάξη ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κατευθυνθούν πόροι στην παραγωγική ανασυγκρότηση, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Συγκαλύπτουν ότι είναι στην ίδια όχθη
Απ' την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, έκανε λόγο για ύπαρξη σχεδίου «time out» για την Ελλάδα από πλευράς δανειστών. «Είναι σχέδιο μακροπρόθεσμο και η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα, αυτήν την στιγμή, από την πλευρά τους. Ελπίζω, πιστεύω, είμαι σίγουρος, επειδή απέχει από τον ορθό λόγο και τον ρεαλισμό αυτό το σχέδιο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και την υπόστασή της, να μην κυριαρχήσει», ανέφερε. Μιλώντας στον «Real fm», είπε ακόμα ότι «βρισκόμαστε επί ξυρού ακμής» και κατηγόρησε τους πιστωτές ότι θέτουν «συνεχώς καινούργια ζητήματα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις συζητήσεις» και δεν απαντούν «σε κάποια πολύ βασικά θέματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά», όπως η αναδιάρθρωση του χρέους.
Στους «κακούς» δανειστές επέρριψε ευθύνες για το ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης. «Την πρόταση των δανειστών η ΝΔ τη δέχεται; Γιατί επί τέσσερις μήνες λένε υπογράψτε αμέσως; Τι ζητάνε να υπογράψουμε; Ζητάνε να υπογράψουμε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ζητάνε να μην επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις και να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Ζητάνε να πουλήσουμε τη ΔΕΗ, όπως είπε η κα Σπυράκη στην Ευρωβουλή», υποστήριξε, εξωραΐζοντας την κυβερνητική πρόταση και κρύβοντας το δικό της αντιλαϊκό περιεχόμενο.
Με τη σειρά του, δήλωσε ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι αυτό του χρέους, μιας και «η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με τη θηλιά του χρέους». Ισχυρίστηκε ότι «αυτή η κυβέρνηση παλεύει προς όφελος του λαού» και, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε τη συναίνεσή του στην όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων, υποσχόμενος ότι «η συμφωνία θα δώσει χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της». Αναφέρεται φυσικά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που δεν αφορά στο λαό αφού καμία λαϊκή ανάγκη δεν ικανοποιεί, απεναντίας τις υπονομεύει με τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει απέναντι στο κεφάλαιο για στήριξη της κερδοφορίας του.