Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Κυβέρνηση: Τα «προαπαιτούμενα» του διαλόγου

 

Ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι την ανάγκη συναίνεσης θέτουν συστηματικά και επιτακτικά πολιτικά στελέχη της αστικής τάξης, με μεγαλύτερο εύρος, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ν. Δένδιας, ο Γ. Μιχελάκης, ο Δ. Αβραμόπουλος απ' την πλευρά της ΝΔ. Ενώ αντίστοιχες θέσεις έχει εκφράσει κατά καιρούς ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και άλλα στελέχη προερχόμενα απ' το ΠΑΣΟΚ π.χ. Κρεμαστινός κ.ά.

Σε αυτήν τη βάση, μεσοβδόμαδα κυκλοφόρησαν σενάρια περί πρόθεσης της κυβέρνησης να αποσταλεί πρόσκληση στον Αλ. Τσίπρα για συνάντηση με τους Αντ. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα και να υιοθετήσει ηπιότερη κριτική προς την κυβέρνηση.

Ακολούθησαν δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων υπό τύπο διάψευσης των τέτοιων προσθέσεων. Ωστόσο, και αυτά τα στελέχη δεν παρέλειψαν να βάλουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία (για τα συμφέροντα των καπιταλιστών) συναίνεση.

Χαρακτηριστικά όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη: «Ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ο οποίος έθεσε θέμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Η απάντηση που έλαβε, μέσω δημόσιων δηλώσεων των στελεχών - των πιο επίσημων στελεχών - του ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Ενημέρωσης ήταν συγκεκριμένη (...) ότι πρέπει να παραιτηθεί (...) Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι υπονομευμένος διάλογος. Δεν υπάρχει κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης», διαμαρτυρήθηκε. Σε ανακοίνωσή της, τόνιζε, εξάλλου, ότι «για να μπορέσει να υπάρξει οποιοδήποτε μίνιμουμ συνεννόησης, πρέπει στις συζητήσεις να πηγαίνουμε χωρίς όρους και προαπαιτούμενα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, δήλωνε: «Σε κάθε περίπτωση σε μια δημοκρατική χώρα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των θεσμικών παραγόντων της χώρας, αρκεί να μην βάζουν τελεσίγραφα, προαπαιτούμενα και όρους στις συναντήσεις». Πρόσθεσε σχετικά με «την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για το θέμα του χρέους»: «Για το ζήτημα του χρέους πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι με μια κοινή στρατηγική και με ενότητα (...) Ας κάτσουμε λοιπόν σε ένα τραπέζι και ας κάνουμε την ομάδα διαπραγμάτευσης και το ενιαίο μέτωπο κι ας αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μικροπολιτικά παιχνίδια».

«Ψήσιμο» και με τα «Εθνικά θέματα»

Το «ψήσιμο» της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων γίνεται με άξονα και τα ελληνοτουρκικά. Οπως είπε ο Βενιζέλος την Πέμπτη, «ευτυχώς μου διαμηνύθηκε ότι ο κ. Τσίπρας ανταποκρίνεται στην πρόσκληση να έρθει να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα μετά το ταξίδι μου στην Αγκυρα και ενόψει του Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στην Αθήνα».

Το ταξίδι Βενιζέλου είναι προγραμματισμένο για τις 29-30/11 και το Συμβούλιο για τις 5-6/12, με προσανατολισμό οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας να καταλήξουν σε κάποιον συμβιβασμό στα μεταξύ τους ανοιχτά θέματα, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες σε Αιγαίο και Κύπρο. Ο Τσίπρας λέγεται ότι μεταβαίνει στη Λευκωσία στις 3/12, και όλα δείχνουν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμβιβασμών και συμφωνιών.

Ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχασε φυσικά ευκαιρία να ρίξει γέφυρες στην Κουμουνδούρου και σε άλλα πεδία: «Ελάτε να διαμορφώσουμε εθνική συναίνεση, να διαμορφώσουμε το πλαίσιο του διαλόγου, της εθνικής διαπραγμάτευσης και εν πάση περιπτώσει, προσωπικά είμαι οπαδός και του Συμβουλίου των Αρχηγών των κομμάτων για όλα τα θέματα και για τα εθνικά και για τα θέματα της οικονομικής διαπραγμάτευσης», είπε.

“Ριζοσπάστης”