Στη ΔΗΜΑΡ ήταν στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας τη βδομάδα που πέρασε, καθώς στην παρούσα φάση πρωταγωνιστεί στις διεργασίες ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς». Σήμερα ολοκληρώνει τις εργασίες της η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και θα κηρύξει την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας, απουσία της μειοψηφίας, η οποία αρνήθηκε να νομιμοποιήσει ένα προσχηματικό, όπως καταγγέλλει, συνέδριο. Η μειοψηφούσα «Μεταρρυθμιστική Τάση» διαφώνησε εξαρχής με τη διεξαγωγή συνεδρίου, με τον επικεφαλής της Σπ. Λυκούδη να καταγγέλλει πως θα πρόκειται για αναμέτρηση «στρατοπέδων» και «επιβεβαίωση της κυριαρχίας ενός μηχανισμού» πάνω σε ένα κόμμα «κουρασμένο και ηττημένο», που «κανένα ζήτημα δεν θα λύσει».
Στην πραγματικότητα η μειοψηφία βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός της ΔΗΜΑΡ. Ο βουλευτής της Γρ. Ψαριανός ανακοίνωσε ήδη ότι αποστασιοποιείται από κάθε διαδικασία και ότι ετοιμάζεται να πάρει μέρος στο Συνέδριο του Ποταμιού, αφήνοντας έτσι μόνο την τυπική δήλωση αποχώρησης και ανεξαρτητοποίησής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ σε εκκρεμότητα. Την Παρασκευή τρία στελέχη της, ένα μέλος της ΚΕ και δύο γραμματείς Νομαρχιακών Οργανώσεων, γνωστοποίησαν την αποχώρησή τους, καταγγέλλοντας ειλημμένες αποφάσεις επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ και άρνηση της πλειοψηφίας να βάλει πλάτες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.
Στην πραγματικότητα μήλον της Εριδος ανάμεσα σε πλειοψηφία και μειοψηφία δεν είναι ο προορισμός, αλλά το όχημα που είναι ικανό να τους πάει ως εκεί: Σε μια πιο αναβαθμισμένη θέση στο αστικό πολιτικό σκηνικό ως εταίροι στα διάφορα εναλλακτικά σενάρια αστικής διακυβέρνησης. Η μειοψηφία υποστηρίζει ότι ο τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος είναι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και ότι η ΔΗΜΑΡ οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή μαζί με άλλες δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά και το Ποτάμι. Η πλειοψηφία αν και δεν αποκλείει το διάλογο με τις δυνάμεις αυτές, εντούτοις φαίνεται να προσανατολίζεται περισσότερο προς τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μειοψηφία της προσάπτει διάθεση επανένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι απλά συνεργασίας μαζί του.
Οι εξελίξεις πάντως θα πρέπει να ιδωθούν κι απ' τη σκοπιά του ενδιαφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ όχι να αποκτήσει μερικά στελέχη και μέλη ακόμα, όσο να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις με μια κάποια υπόσταση οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν την κυβέρνησή του.
Ο Φ. Κουβέλης μέσα στη βδομάδα υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της κεντροαριστεράς και της αριστεράς» και στο πλαίσιο του λοξοκοιτάγματος «κεντροαριστερά» και «αριστερά», ισχυρίστηκε ότι το «ΠΑΣΟΚ ...ταλαντεύεται». «Η γνώμη μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βιώνει την πραγματικότητα μιας επώδυνης ισορροπίας. Ακροβατεί μεταξύ της επιλογής της ηγεσίας του να συμπράττει με τη ΝΔ στο πλαίσιο της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης και της αυτοτοποθέτησής του στο χώρο της κεντροαριστεράς», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εξωραΐζοντας το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, που και πριν τη σύμπραξη με τη ΝΔ εφάρμοζε σκληρή αντιλαϊκή πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Με τη σειρά του ο Δ. Χατζησωκράτης, κληθείς να σχολιάσει το αν η ΔΗΜΑΡ θα καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, απαντά: «Είμαστε ανοιχτοί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται μια τέτοια πρωτοβουλία, για να συμμετάσχουμε με τις προτάσεις και τις απόψεις μας (...) Είναι ανοιχτή η πόρτα μας. Θα θέλαμε να υπάρχει συμφωνία και μια μετατόπιση πολιτικών που έχουν παρουσιαστεί και χαράσσονται μέχρι στιγμής. Είναι στο επίπεδο των αναγκαίων αλλαγών πολιτικής που πρέπει να γίνουν για εμάς, αλλά δεν είναι κάτι που βλέπω εύκολο. Θα ήθελα να πιστεύω στη διάθεση. Δεν θεωρώ ότι καθένας πρωθυπουργός ή κάθε κυβέρνηση θέλει να μειώνει μισθούς και να κόβει συντάξεις, αλλά το πρόβλημα αυτό γίνεται κάτω από μία ανάγκη και επιβολή».
Ποιος θα σύρει το χορό της ανασυγκρότησης;
Από πλευράς Ελιάς ο Ν. Μπίστης ανέλαβε να στείλει το μήνυμα σε όλες τις δυνάμεις του χώρου για επίσπευση των διαδικασιών ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, με το βλέμμα στραμμένο στην πιθανότητα να στηθούν άμεσα κάλπες.
«Εχουμε κοσκινίσει πάρα πολύ και πρέπει τώρα πια να ζυμώσουμε», είπε, ενώ στη βάση της εκλογικής επίδοσης της Ελιάς, υποστήριξε πως αυτή πρέπει να σύρει το χορό της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, όπου, όμως, όπως είπε, υπάρχει χώρος για όλους.
«Προχωράμε, διότι μπορεί κανείς να στοιχηματίσει ότι δε θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο ή το χειμώνα; Κανείς δεν μπορεί. Αν, λοιπόν, δεν έχουμε συγκροτήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη... Αυτό δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, αφορά και δυνάμεις έξω από το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά. Αφορά και δυνάμεις του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ και πολιτικούς με κύρος, οι οποίοι έμειναν απ' έξω από αυτήν τη συζήτηση. Αν όλοι μαζί δε συγκροτήσουμε μια πολύ μεγάλη παράταξη, είναι προφανές ότι η πίεση που θα αισθανθούν οι πάντες θα είναι αφόρητη σε μια τέτοια εκλογική μάχη», δήλωσε.
Ο Ν. Μπίστης εξήρε την πρόταση του Σπ. Λυκούδη για συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει το συντονισμό μεταξύ Ελιάς, Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ. Αλλωστε, η «Μεταρρυθμιστική Αριστερά», στην οποία εντάσσεται, απηύθυνε πρόσφατα επιστολή σε όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν την Ελιά, ζητώντας να συνεδριάσουν, με στόχο να σχεδιάσουν την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του σχήματος, καθώς και τα επόμενα βήματά του. Παράλληλα, ζητούν να ληφθούν «όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση της Δημοκρατικής παράταξης», αξιοποιώντας κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο.
Σχολιάζοντας την επιστολή αυτή, ο Ν. Μπίστης υποστήριξε ότι «ζητάμε να ενεργοποιηθεί η εντολή και η συμφωνία που είχαμε κάνει. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του οποιουδήποτε άλλου. Τα κόμματα έχουν την αυτονομία τους».
Το βέβαιο είναι ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει σε ένα βαθμό μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και θα πραγματοποιηθούν τα συνέδρια τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο φημολογείται ήδη ότι υπάρχει διάθεση αμφισβήτησης του Ε. Βενιζέλου. Μάλιστα, μέσα στη βδομάδα ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ερωτηθείς για το αν θα είναι υποψήφιος, δεν το απέκλεισε. Αρκέστηκε μόνο να απαντήσει ότι «στο ΠΑΣΟΚ θέλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να πάμε σε ένα μαζικό συνέδριο. Ενα συνέδριο στο οποίο θα κληθούν όλοι, και αυτοί που είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ και αυτοί που σήμερα δεν είναι (...) Για μια πρόταση εξουσίας, για ένα ΠΑΣΟΚ που θα θελήσει να διεκδικήσει ξανά, με την αυτοδύναμη πρότασή του, την ηγεσία της χώρας».