Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ «Παιχνίδια» τακτικής και συμφερόντων στην πλάτη του λαού

 

«Κατάπαυση πυρός» στην Ανατολική Ουκρανία ως τις 27 Ιούνη ανακοίνωσε η κυβέρνηση εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου

 

Διαδήλωση ανθρακωρύχων στο Ντονέτσκ την Τετάρτη ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση

Με την ανακοίνωση της «κατάπαυσης του πυρός ως τις 27 Ιούνη» διά στόματος του μεγαλοβιομήχανου Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο την Παρασκευή το απόγευμα, συνεχίζει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου την επικοινωνιακή της τακτική, ενώ έχει αιματοκυλήσει το λαό στις ανατολικές περιοχές με μαζικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές. Η κίνηση αυτή, υποτίθεται, εντάσσεται στο πλαίσιο του λεγόμενου ειρηνευτικού σχεδίου για τις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της κυβέρνησης του Κιέβου, έχουν ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους και έχουν συγκροτήσει ένοπλες πολιτοφυλακές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει «αφοπλισμό» των ενόπλων ομάδων και «εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους Ρώσους και Ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα». Επίσης δίνονται υποσχέσεις για «αποκέντρωση της εξουσίας και την προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του Συντάγματος».

Αλλες πλευρές του σχεδίου είναι «η απελευθέρωση των ομήρων, η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης πλάτους 10 χιλιομέτρων στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, η αμνήστευση όσων έχουν καταθέσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και ο τερματισμός της κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων» και «ταχεία οργάνωση τοπικών βουλευτικών εκλογών και πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην περιοχή».

Σε αυτές τις προτάσεις οι ηγέτες των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για παγίδα προκειμένου αφού αφοπλιστούν να εξαπολυθεί μια επιχείρηση εξόντωσής τους. Γι' αυτό το λόγο φαίνεται ότι όχι μόνο δεν αφοπλίζονται, αλλά παρατηρείται και προσέλευση νέων εθελοντών. Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση της πολιτοφυλακής στο Ντονέτσκ ότι 500 ανθρακωρύχοι αποφάσισαν να συγκροτήσουν δικό τους τάγμα, προκειμένου όπως λένε να «υπερασπιστούν τα σπίτια τους».

Ακόμα και η κυβέρνηση του Κιέβου έχει παραδεχτεί επίσημα ότι στη λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 147 στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί 267. Μια αναφορά του ΟΗΕ, σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, κάνει λόγο για 356 νεκρούς, ανάμεσά τους 257 αμάχους και 14 παιδιά, ωστόσο είναι φανερό ότι τα στοιχεία αυτά υπολείπονται πολύ των πραγματικών. Επίσης υπάρχει και η πυρπόληση από τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» του κτιρίου των Συνδικάτων στις 2 Μάη, όπου κάηκαν ζωντανοί πάνω από 100 άνθρωποι. Στη Νοτιοανατολική Ουκρανία έχουν χτυπηθεί πολλές κατοικίες, ακόμα και παιδιατρικά νοσοκομεία, ενώ αρκετές χιλιάδες γυναικόπαιδα έχουν περάσει στη Ρωσία για να γλιτώσουν από τις βόμβες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοινώνει ότι «κατάπαυση του πυρός» δεν σημαίνει ότι δεν θα απαντά αν δεχτεί πυρά από τις πολιτοφυλακές. Πάντως, το σχέδιο «ειρήνευσης» θα παρουσιάσει αύριο στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο νεοδιορισθείς ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν, που αντικατέστησε τον Α. Ντεστίτσια, ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης όταν εξύβρισε σε δημόσια εκδήλωση τον Βλ. Πούτιν. Επίσης στο τέλος της βδομάδας, την Παρασκευή 27 Ιούνη (μέρα που λήγει η «κατάπαυση πυρός»), αναμένεται ο Πέτρο Ποροσένκο να υπογράψει το οικονομικό σκέλος της εταιρικής σχέσης της Ουκρανίας με την ΕΕ.

«Αγκάθι» το ενεργειακό ζήτημα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταβάλλει προσπάθειες να «γεφυρώσει τις διαφορές» Ρωσίας και Ουκρανίας, τόσο για τις αντιρρήσεις της ρωσικής κυβέρνησης για τη συμφωνία σύνδεσης και ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ, όσο και για το «καυτό» ζήτημα της Ενέργειας μετά τη ρήξη - για το χρέος για το παραδομένο ρωσικό φυσικό αέριο και για την τιμή πώλησης που οδήγησε στο κλείσιμο της στρόφιγγας - ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει την προμήθεια των χωρών - μελών με φυσικό αέριο. Οι συζητήσεις οργανώνονται για τον ερχόμενο Ιούλη, ενώ ήδη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει δηλώσει πρόθυμος να συζητήσει ορισμένες επιφυλάξεις που έχει εκφράσει η Ρωσία για αυτήν τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι η Ρωσία μακροπρόθεσμα θα επωφεληθεί από τη συμφωνία αυτή, λόγω της δραστηριοποίησης πολλών Ρώσων επενδυτών στην Ουκρανία.

Πάντως η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων από την Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία.

Από την πλευρά της η Ρωσία δείχνει ιδιαίτερη δυσφορία για τα εμπόδια που επιχειρεί να βάλει η ΕΕ στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» (Νότιο Ρεύμα). Ο Βλ. Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την Αυστρία την Τρίτη και να παραστεί στην υπογραφή μιας συμφωνίας με την αυστριακή ενεργειακή εταιρεία «OMV» για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού που θα περνά από τη χώρα. Πρόκειται για τον αγωγό που παρακάμπτει την Ουκρανία, μέσω Μαύρης Θάλασσας περνάει στη Βουλγαρία, Σερβία και άλλες χώρες και καταλήγει στην Ιταλία. Εδώ και δύο βδομάδες, υπό την πίεση της ΕΕ, η Βουλγαρία ανέστειλε τις εργασίες κατασκευής του τμήματος του αγωγού (παρότι το θέμα δημιουργεί τριγμούς και στους κυβερνητικούς εταίρους). Από την άλλη η Σερβία δεν φαίνεται να θέλει να «διαρρήξει» τις παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την επίσκεψη μέσα στη βδομάδα στο Βελιγράδι του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβροφ. Γίνεται φανερό ότι το ζήτημα της Ενέργειας και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο της αγοράς συνολικά - από εδώ προέρχεται και η σφήνα των ΗΠΑ - είναι αυτά που «κινούν τα νήματα» στις εξελίξεις στην Ουκρανία και σημαίνουν ένα διαρκές αλισβερίσι, συμβιβασμούς μαζί με συγκρούσεις ανάμεσα σε αστούς και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που αιματοκυλούν τους λαούς.