Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ενταση της καταστολής με «μη επανδρωμένα αεροσκάφη»

 

Elas

Τα δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν την αγορά τους από την Ελληνική Αστυνομία επαλήθευσε ο αρμόδιος υπουργός

Με «μη επανδρωμένα αεροσκάφη» για ανθρωποκυνηγητό των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα, αλλά και για τον καλύτερο έλεγχο του αστικού ιστού στο εσωτερικό της χώρας, αναμένεται να ενισχυθεί η Αστυνομία. Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία, ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις, θα προσθέσει νέα εργαλεία στην παρακολούθηση και την καταγραφή, που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούν να στραφούν και ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι ήδη σε επαφή με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων που ειδικεύονται στην κατασκευή τέτοιου τύπου αεροπλάνων. Πάντως, παραμένει ανοιχτό το θέμα του αριθμού και του τύπου των αεροσκαφών που θα επιλεγούν, ενώ για την αγορά τους εξετάζεται και η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της κυριακάτικης «Καθημερινής», τα «αθόρυβα», μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν να μεταφέρουν εικόνα, ήχο και άλλα δεδομένα (π.χ. εντοπισμό στίγματος κινητών) στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., βοηθώντας στο συντονισμό των αρχών. Παράλληλα, εξετάζεται το ζήτημα της επαναλειτουργίας των «καμερών ασφαλείας» στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες είναι ανενεργές.

Μιλώντας την ίδια μέρα στον «Σκάι», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας, χαρακτήρισε «ακριβές» το δημοσίευμα της «Καθημερινής», τοποθετώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα «στους επόμενους μήνες». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη, το υπουργείο Ναυτιλίας προκήρυξε πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την «παροχή υπηρεσιών χρήσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) για πτήσεις με σκοπό την επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων».

Η ένταξη τέτοιων μέσων στο οπλοστάσιο των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι καινούργια υπόθεση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβρη του 2013, καθορίζοντας τους νέους επιθετικούς προσανατολισμούς και προτεραιότητες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, έβαλε στόχο την ανάπτυξη «μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών» (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) στο χρονικό πλαίσιο 2020 - 2025. Αντίστοιχες προτεραιότητες έχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ευρύ πεδίο δράσης

Σε αυτό το πλαίσιο, είχε γίνει στην Ελλάδα, από το υπουργείο Αμυνας, ειδική ημερίδα για τα RPAS, εξετάστηκε η προοπτική για τη «συνεισφορά» τους, όχι μόνο για στρατιωτική χρήση, αλλά σε ένα ευρύ πεδίο «πολιτικών εφαρμογών». Υπενθυμίζεται πως από το 2010, ο Οργανισμός Διαχείρισης Συνόρων της ΕΕ («Frontex»), έχει απευθυνθεί στην πολεμική βιομηχανία για να της παρουσιάσουν αυτόν τον εξοπλισμό.

Υπολογίζεται ότι, από το 2000 έως το 2012, έχουν γίνει τουλάχιστον εννιά μελέτες για τη χρήση UAV για πολιτικούς σκοπούς, χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ. Ετσι κι αλλιώς, πολιτική χρήση των UAV έχουμε εδώ και καιρό στη δυτική Ευρώπη, συνήθως από τοπικές και ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές, όχι μόνο ενάντια στους μετανάστες.

Σε Ολλανδία και Ελβετία από το Νοέμβρη του 2007 χρησιμοποιείται για την επιτήρηση οπαδών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Επίσης, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Στρασβούργο τον Απρίλη του 2009, για τη σύλληψη «ταραξιών» στα γαλλικά σύνορα. Στη Μ. Βρετανία χρησιμοποιούνται από την Αστυνομία ήδη από τα μέσα του 2007 για την επιτήρηση παρευρισκόμενων σε ροκ συναυλίες, αλλά και για την επιβολή των λεγόμενων εντολών αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Στην Ολλανδία, το Φλεβάρη 2008, UAV υποστήριξαν αστυνομική επιχείρηση έξωσης καταληψιών. Κατασταλτικοί μηχανισμοί σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία τα έχουν χρησιμοποιήσει για να εντοπίσουν «λαθρομετανάστες», εργάτες δίχως χαρτιά, να στοχοποιήσουν διαδηλωτές. Τέλος, και η γερμανική Αστυνομία τα χρησιμοποιεί για επιτήρηση αστικών περιοχών.