Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΜΑΡ βρίσκεται η μειοψηφούσα «Μεταρρυθμιστική Τάση» που απείχε απ' τις εργασίες της ΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η μειοψηφία έκανε καθαρό πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος ούτε στο Συνέδριο, με τον Σπ. Λυκούδη να το απορρίπτει σαν διαδικασία αντιπαράθεσης ηττημένων μηχανισμών.
Στον αντίποδα, ο Φ. Κουβέλης υπερασπίστηκε τη διεξαγωγή Συνεδρίου, απορρίπτοντας την κατηγορία ότι θα είναι Συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Με τη σειρά του, ανταπέδωσε τα βέλη, κατηγορώντας τη μειοψηφία ότι αντιμετωπίζει τη «δημοκρατική λειτουργία ως πρόφαση».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόταξε την αναστήλωση του κόμματος σαν αναγκαιότητα επιβαλλόμενη απ' την ανάγκη συμβολής στην «αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανασυγκρότηση της χώρας», διαδικασία που απαιτεί σταθερό αστικό πολιτικό σύστημα, ικανό να εγγυάται την υλοποίηση της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής που προϋποθέτουν οι στόχοι αυτοί. Πρόσθεσε εξάλλου ότι, παρά την εσωοργανωτική διαδικασία, η ΔΗΜΑΡ θα παρακολουθεί στενά τη «διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους», απ' την οποία -όπως είπε- «θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της χώρας να ανακάμψει».
Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας ότι είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τις δυνάμεις της διαχείρισης απ' όσα τις χωρίζουν, υποστήριξε την «εθνική διεκδίκηση», μέσα από «ευρύτερες συμπαρατάξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», μιας «νέας συμφωνίας με τους εταίρους που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο» και «ενίσχυσης της χώρας με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, ικανό να αντιμετωπίσει την ύφεση, να ανατάξει την οικονομία».
Δίπορτο απ' την πλειοψηφία
Τόσο με την εισήγηση του Φ. Κουβέλη όσο και με την απόφαση της ΚΕ, γίνεται άνοιγμα σε «όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, εκτός από τη ΝΔ, που αντιπαρατίθενται στο νεοφιλελευθερισμό και συγκλίνουν στη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το τούνελ της κρίσης, παραμένοντας εντός του ευρώ». Δηλώνεται ότι η ΔΗΜΑΡ «συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για την κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας». Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή διατηρούνται ανοιχτές και οι δύο πόρτες προς τις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει η μειοψηφία, τα 26 μέλη της οποίας κατέθεσαν στην ΚΕ παρέμβαση, με την οποία ζητούν τη συγκρότηση μιας «ισχυρής μεταρρυθμιστικής Σοσιαλιστικής και Δημοκρατικής Παράταξης», που «δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός».
Προς τούτο, η μειοψηφία επαναφέρει το αίτημα για συγκρότηση επιτροπής από «Ελιά», «Ποτάμι» και ΔΗΜΑΡ «για τη διαμόρφωση της ευρύτερης παράταξης». Τις επόμενες μέρες, ο Σπ. Λυκούδης αναμένεται να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις «φίλων της Μεταρρυθμιστικής Τάσης» στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνεδρίαση της ΚΕ συμμετείχαν και οι συνεργαζόμενοι με τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, προερχόμενοι απ' το ΠΑΣΟΚ Κοππά, Τσαμουργκέλης, Σιακαντάρης, ενώ ο Χ. Καστανίδης τοποθετήθηκε για να αντικρούσει όσους τους κατηγόρησαν για προσπάθεια εκμετάλλευσης του κόμματος, συμφωνώντας με τον Σπ. Λυκούδη ότι στόχος θα πρέπει να είναι η συγκρότηση μιας κεντροαριστερής παράταξης.