Κατώτερη των προσδοκιών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η προσέλευση στην εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης, όπου με αφορμή τις εξελίξεις γύρω απ' τη ΔΕΗ, επιχείρησε να συγκεντρώσει τους πρόθυμους να τη στηρίξουν στην προσπάθειά της να προκαλέσει εκλογές και να αναδειχτεί στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης. Δυσαρέσκεια προκάλεσε ιδιαίτερα η απουσία της ΔΗΜΑΡ, που θα μπορούσε - αναφέρουν κύκλοι της Κουμουνδούρου - να εκπροσωπηθεί έστω σε χαμηλό επίπεδο, αλλά και άλλων παραγόντων που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.
Στην εκδήλωση, πάντως, συμμετείχαν συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις, που τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν ανοιχτά πλάτη στην απελευθέρωση του τομέα Ενέργειας, μέρος της οποίας είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μαζί μ' αυτούς, βρέθηκαν δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που προσπάθησαν να δώσουν «αντικαπιταλιστικό» τάχα άλλοθι σε μια μάζωξη που δεν άγγιξε ούτε στην παρωνυχίδα τη στρατηγική της «απελευθέρωσης», η οποία προβλέπεται από τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΕΕ, προς όφελος των μονοπωλίων.
Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το ΕΠΑΜ, το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Αριστερή Προοπτική, το ΠΡΑΤΤΩ, η Κοινωνική Συμφωνία, το ΑΚΕΠ και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ η ΔΗΜΑΡ έστειλε επιστολή. Συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ο Ν. Φωτόπουλος απ' τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, κ.ά.
Ο Δ. Παπαδημούλης παραδέχτηκε, χτες, ότι η εκδήλωση αποσκοπούσε και στην «υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που με απλά λόγια λέει ότι απευθυνόμαστε χωρίς αποκλεισμούς και σε άλλους». «Πάντως, θεωρώ ότι θα ήταν λάθος να αποκλείαμε συγκεκριμένους ανθρώπους από το "προσκλητήριο", από τη στιγμή που συμφωνούν με το στόχο που θέσαμε στην χθεσινή εκδήλωση. Εμείς face control για το ποιοι έρχονται σε μια ανοιχτή εκδήλωση, δεν κάνουμε», ανέφερε.
Δεν εναντιώνεται από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων
Σε χτεσινό του non paper ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το ζήτημα της ΔΕΗ, προτάσσοντας το «πιασάρικο» θέμα της αύξησης της τιμής του ρεύματος που θα επιφέρει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για την τσέπη του λαού είναι υποκριτικό και γιατί έβαζε για χρόνια πλάτες στη διαδικασία περάσματος της ΔΕΗ στα χέρια ιδιωτών, αλλά και γιατί σήμερα δεν εναντιώνεται απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων αλλά απ' αυτή των αναγκών του ντόπιου κεφαλαίου για φτηνή Ενέργεια. Αλλωστε, πουθενά δεν δεσμεύεται για φτηνό και άφθονο ρεύμα στο λαό, αντίθετα αναμηρυκάζει τα κυβερνητικά περί κοινωνικών τιμολογίων, που κάθε άλλο παρά λύνουν το πρόβλημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται πίσω απ' το μνημόνιο για να ισχυριστεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν συνιστά μνημονιακή υποχρέωση. Κρύβει ως θιασώτης της ΕΕ ότι συνιστά επιταγή της στρατηγικής της για απελευθέρωση της Ενέργειας, ότι στεγανά στη δράση των μονοπωλιακών ομίλων δεν μπορεί καμία κυβέρνηση που διαχειρίζεται την εξουσία τους, εντός του ευρωμονόδρομου, να βάλει. Τη στρατηγική αυτή, απ' όπου απορρέει και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ τη στηρίζει.
Υποστηρίζοντας μια ΔΕΗ «εργαλείο ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης», που φυσικά δεν είναι ουδέτερες διαδικασίες, αλλά προς όφελος του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα δεν διαφοροποιείται απ' την κυβέρνηση, που, εκφράζοντας με τη σειρά της συμφέροντα αντίπαλα του λαού, κάνει τις συγκεκριμένες επιλογές. Το επιχείρημα που προβάλλει ότι τάχα «η κυβέρνηση Σαμαρά μάς γυρίζει στη δεκαετία του '50», όπου «είχαμε ιδιωτικές επιχειρήσεις Ενέργειας και οι οποίες αφού απέτυχαν να υλοποιήσουν το ρόλο τους, ιδρύθηκε η δημόσια επιχείρηση της ΔΕΗ», παραποιεί την πραγματικότητα. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν απέτυχαν στο ρόλο τους, αλλά δεν τις συνέφερε τότε να υλοποιήσουν ένα έργο, το οποίο ανέλαβε το αστικό κράτος να διεκπεραιώσει, ενώ σήμερα τις συμφέρει.