Αντιδράσεις για το «θεαθήναι» από το ΠΑΣΟΚ
Ακάθεκτη προχωρά η συγκυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για την ιδιωτικοποίηση της «ΔΕΗ», καθώς προωθεί το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για περαιτέρω «επεξεργασία», για να πάρει έπειτα το δρόμο προς την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Την ίδια στιγμή, και ενώ είναι δεδομένη η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης σε επίπεδο συγκυβέρνησης - αλλά και σε επίπεδο όλων των άλλων κομμάτων που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της ενεργειακής αγοράς - εμφανίστηκαν «διαφωνίες» από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κυρίως εκλεγμένων σε νομούς που το ζήτημα παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού η οικονομία τους βασίζεται στη ΔΕΗ, (π.χ. Δυτική Μακεδονία).
Ετσι, χτες βράδυ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχαν συναρμόδιοι υπουργοί, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι «ενστάσεις» από την «κεντροαριστερή συνιστώσα» της συγκυβέρνησης.
Πέρα από τους επικοινωνιακού χαρακτήρα χειρισμούς του ζητήματος, η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνει σύντομα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και προβλέπει τη σταδιακή παράδοση του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους.
Υπενθυμίζουμε ότι σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα παραχωρηθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της σημερινής ΔΕΗ, αλλά και το 30% της σημερινής πελατειακής βάσης της εταιρείας. Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί προσωρινά ως θυγατρική της μητρικής, ενώ στη συνέχεια θα πουληθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Σίγουρη κερδοφορία που θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά
Οι νέοι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν τις μονάδες λιγνιτικής παραγωγής, ΑΗΣ Αμύνταιο Ι&ΙΙ ισχύος 600MW, ΑΗΣ Μελίτης Ι ισχύος 330 MW και άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό παραγωγής Μελίτης ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης, τα ορυχεία Αμυνταίου και Λακκιάς, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι&ΙΙ, Βεύης, οι υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής Πλατανόβρυσης ισχύος 116 MW, Θησαυρού ισχύος 384 MW, Αγρας ισχύος 50 MW, Εδεσσαίου ισχύος 19 MW, Πουρναρίου Ι και ΙΙ συνολικής ισχύος 334 MW και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου Κομοτηνής ισχύος 485 MW.
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση «τρέχει» και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - η εταιρεία που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς) καθώς από τον περασμένο Απρίλη δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και έχουν υποβληθεί πέντε προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.
Αν και για διάφορους λόγους, οι αρχικοί σχεδιασμοί φαίνεται να καθυστερούν, καθώς οι αρχικές εξαγγελίες προέβλεπαν στο τέλος του μήνα να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού, το μόνο βέβαιο είναι ότι η συγκυβέρνηση σκοπεύει, το συντομότερο δυνατό, να έχει ολοκληρώσει μία ακόμη υποχρέωση έναντι ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων που εποφθαλμιούν να βάλουν στο χέρι τις δημόσιες μονάδες παραγωγής και τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού θα τους εξασφαλίσουν σίγουρη κερδοφορία, την οποία θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.