Οι ΥΠΕΞ Βρετανίας και Γαλλίας με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον στο χτεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Με βασικό στόχο τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην Ουκρανία σε κόντρα με την καπιταλιστική Ρωσία και τον έλεγχο άλλων σημαντικών γεωστρατηγικά περιοχών, όπως το Ιράκ, η Συρία και το Αφγανιστάν, συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Κατ' αρχάς, το Συμβούλιο ενημερώθηκε από το νέο υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, «για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία». Ακολούθως, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ χαιρέτισαν την εκλογή του Πέτρο Ποροσένκο στη θέση του προέδρου της Ουκρανίας. Μάλιστα, στο σχετικό κείμενο συμπερασμάτων, το Συμβούλιο «επαινεί τις αποφασιστικές ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία», εννοώντας το λουτρό αίματος που εξαπέλυσε εκεί με τις ευλογίες του ευρωατλαντικού άξονα.
Παραπέρα, το Συμβούλιο κάλεσε τη Ρωσία «να υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει η συνεχής ροή παράνομων μαχητών, όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία, να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αυτονομιστών (σ.σ. της ανατολικής Ουκρανίας) να σταματήσουν τη βία και να καταθέσουν τα όπλα τους, να συνεχίσει την απόσυρση στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα». Χαρακτήρισε και πάλι «παράνομη» την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης και πήρε απόφαση περί απαγόρευσης εισαγωγής στην ΕΕ εμπορευμάτων από την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.
Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο ολοκλήρωσε χτες τις τεχνικές προετοιμασίες για την υπογραφή της συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για την Ευρεία Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών. Το κείμενο θα υπογραφεί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 Ιούνη.
Επιπλέον, ενέκρινε σχέδιο για αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Ουκρανία, υπό την ομπρέλα της διαβόητης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, προκειμένου να «βοηθήσουν την Ουκρανία να αναμορφώσει τον τομέα ασφάλειας, την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές». «Η αποστολή θα παρέχει στρατηγικές συμβουλές για την ανάπτυξη βιώσιμων, υπεύθυνων και αποτελεσματικών υπηρεσιών ασφάλειας που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του κράτους δικαίου στην Ουκρανία», αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.
Για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, το Συμβούλιο καλεί Μόσχα και Κίεβο να βρουν μια λύση ώστε να αποκατασταθεί η ροή. Παράλληλα, «υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας», να ανοίξει παραπέρα για τους ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Ανησυχία για Ιράκ και Συρία
Για δε το Ιράκ, το Συμβούλιο εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις και τη δράση των σουνιτών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε». Επαναλαμβάνει τη «σταθερή δέσμευση» της ΕΕ για την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, όπως και την υποστήριξη προς τις ιρακινές αρχές για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Καλεί την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και την κουρδική περιφερειακή διοίκηση στα βόρεια της χώρας «να βρουν ταχέως μια βιώσιμη συμφωνία για όλα τα εκκρεμή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ενεργειακών προϊόντων και της κατανομής των εσόδων του πετρελαίου, σεβόμενοι την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».
Παράλληλα, το Συμβούλιο «σημειώνει τη στενή σχέση μεταξύ της κατάστασης στο Ιράκ και την κατάσταση στη Συρία, ειδικότερα τη ροή των ξένων μαχητών, που συμβάλλει στην όξυνση των εντάσεων στις δύο χώρες και επαναλαμβάνει την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε προς μια πραγματική πολιτική μετάβαση στη Συρία».
Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο ενίσχυσε χτες τα «περιοριστικά μέτρα» της ΕΕ κατά της συριακής κυβέρνησης σε δώδεκα υπουργούς της, παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ και επιβάλλοντάς τους ταξιδιωτική απαγόρευση, στο όνομα «της ευθύνης τους για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η απόφαση αυτή ανέβαλε το σύνολο των προσώπων που υπόκεινται σε περιορισμούς της ΕΕ σε 191. Πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων εντός ΕΕ υφίστανται και 53 εταιρικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας.
Τέλος, στο κείμενο αποφάσεων σχετικά με το Αφγανιστάν, σημειώνεται η βούληση της ΕΕ «να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους, όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, για να διατηρηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί, να υποστηριχθούν με κίνητρα οι επειγόντως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ολοκληρωμένη προσέγγιση εμβάθυνσης της μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης της με το Αφγανιστάν»...