Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Ψάχνει συνεταίρους και βοηθούς για το «νέο συνασπισμό εξουσίας»

 

Picture 2014-02-22 08_22_48

Την έγκριση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πήρε το γενικό προσκλητήριο που απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας σε όλες τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης με αντιμνημονιακό «φερετζέ», να βάλουν πλάτη στην προσπάθειά του να φτάσει στον κυβερνητικό θώκο. Ταυτόχρονα, η τροπολογία που κατέθεσε η «Αριστερή Πλατφόρμα» για το ζήτημα των συμμαχιών έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.

Για να αμβλύνει τις εντυπώσεις του ανοίγματος σε δυνάμεις χρεοκοπημένες στη λαϊκή συνείδηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την ανάγκη να μπλοκαριστεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να προκληθούν εκλογές. Στο στόχο αυτό αξιώνει να υποταχθούν τα πάντα, ακόμα και οι λαϊκές κινητοποιήσεις.

Ξεδιπλώνοντας το σχέδιό του, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ανάδειξη του κόμματός του σε αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί τη δικαίωση της επιλογής «να είμαστε δύναμη με στρατηγική συμμαχιών και συνεργασιών», επιβεβαιώνοντας το λόγο για τον οποίο επιδιώκει τις συνεργασίες.

Στο έδαφος αυτό, υποστήριξε ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει το «σχέδιο δράσης για την ανατροπή» της κυβέρνησης και «να διεκδικήσει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή», με τη συγκρότηση ενός «νέου συνασπισμού εξουσίας», που, ενώ θα αναπαράγει χρεοκοπημένες δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος και θα εδραιώνει τον ίδιο ως βασικό του πόλο, συντελώντας στη σταθεροποίησή του, ταυτόχρονα θα εκφωνεί κορόνες νόθου ριζοσπαστισμού, αποσπώντας με ψέματα τη στήριξη του λαού.

Απευθύνοντας το προσκλητήριο, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Χωρίς εμάς δε γίνεται. Με εμάς μόνο, όμως, γίνεται;». Απαντώντας, υποστήριξε σαν αναγκαία τη «στράτευση και συστράτευση ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων», που κινούνται σε αντιμνημονιακή γραμμή, στην οποία βεβαίως έχουν πλέον προσχωρήσει ακόμα και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, με την έννοια της έγνοιας για άρση των εμποδίων που το μνημόνιο βάζει στη στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας των ντόπιων μονοπωλίων.

Ο Αλ. Τσίπρας έριξε το σύνθημα της εμβάθυνσης των «ριζοσπαστικών» χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας σ' αυτά τα καλύτερα δολώματα για το λαό. «Να βαθύνουμε τη σχέση μας με τα κινήματα και την κοινωνία. Και καλά ριζωμένοι σε όλα αυτά να ανοιχτούμε στο δρόμο της συμπαράταξης με όλους όσοι μπορούν και θέλουν να συμβάλουν για τους δικούς τους λόγους, με τους δικούς τους υπολογισμούς, στη δύσκολη προσπάθεια για την ανατροπή του καθεστώτος των μνημονίων», είπε και εξήγησε ποιους εννοεί: Την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Οικολόγους - Πράσινους, τη ΔΗΜΑΡ κι ακόμα «δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν (...) Η πλατιά ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπορεί (...) να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια πλατιά και αναγκαία λαϊκή ενότητα, ικανή να φέρει την αναγκαία αυτοδυναμία και ένα νέο συνασπισμό εξουσίας».

Στον αχταρμά αυτό έκανε προσπάθεια να τσουβαλιάσει και το ΚΚΕ, απευθυνόμενος με προσχηματικές προτάσεις ζητώντας στην πραγματικότητα το ΚΚΕ να γίνει άλλοθί του, την ίδια ώρα που πραγματοποιεί θεαματικές προσαρμογές και που διαβεβαιώνει τόσο το κεφάλαιο στη χώρα, όσο την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τις προθέσεις του.

Προέτρεψε τα στελέχη του να ξεπεράσουν φοβίες και άγχη ως προς τους συμμάχους, να μην αφήνουν έδαφος σε παραγοντισμούς και να προχωρήσει άμεσα ένα σχέδιο οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, υποστήριξε ότι «δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία, είναι κακό, επιζήμιο για τη χώρα να διαπραγματευθεί μια αδύναμη κυβέρνηση», εκφράζοντας έτσι την αγωνία του μήπως προχωρήσει μια τέτοια διευθέτηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση της «Αριστερής Πλατφόρμας», αυτή επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά το ρόλο της ως «αριστερό άλλοθι» συγκράτησης δυνάμεων που προβληματίζονται με τις «στροφές του ΣΥΡΙΖΑ», υπηρετώντας όμως στην πραγματικότητα την ίδια πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Π. Λαφαζάνης διαφώνησε με τη συνεργασία «με δυνάμεις και πρόσωπα που στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές», αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε «να επιδιώκει διαφοροποιήσεις και συνεργασίες με ενδεχόμενες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ευρύτερα, οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών και οι οποίες ριζοσπαστικοποιούνται». Διαφώνησε, δηλαδή, μόνο με «κραγμένες» περιπτώσεις που μπορεί να κάνουν ζημιά στο «αριστερό» προφίλ και όχι γενικά με τη διαδικασία αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας.

Καταγγελίες για παρακολούθηση τηλεφώνων

Παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του κατήγγειλε, στο πλαίσιο των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης. Τις καταγγελίες επανέλαβε την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέροντας ότι το τελευταίο διάστημα «υπήρχε μια τεράστια δυσκολία να επικοινωνήσω με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Στα 10 δευτερόλεπτα, παρόλο ότι υπήρχε σήμα, δεν έπεφτε η γραμμή, δεν άκουγε και τον άκουγα. Και συμβαίνει δε και σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία. Και στα δύο τηλέφωνά μου». Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό συνέβαινε και στην προσπάθεια επικοινωνίας και με άλλα πρόσωπα κι ότι αυτές είναι ενδείξεις συνακρόασης.

Απαντώντας, δε, στην αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη που τον κατηγόρησε για συκοφαντίες, ο Π. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται, διότι εγώ δεν αναφέρθηκα ότι γνωρίζω ότι η κυβέρνηση ή με κάλυψη της κυβέρνησης γίνονται συγκεκριμένες παρακολουθήσεις», ενώ επικαλέστηκε τις πληροφορίες για παρακολουθήσεις από τις γερμανικές κρατικές αρχές.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας, δήλωσε ότι δεν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή του και κάλεσε τον Π. Σκουρλέτη να καταθέσει όσα στοιχεία διαθέτει.